Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hitem internetu jsou tyhle smažené sušenky Oreo. Slavné americké pouťové jídlo je snadné na přípravu a chutná božsky
Zdroj: Wikimedia Commons, ZhengZhou, CC BY-SA 4.0

Napadlo vás už někdy smažit sušenky? V Americe ano, a rovnou jedny z nejoblíbenějších – Oreo. A hned se z toho stala senzace, jež dobyla svět internetu. Možná to zní zvláštně, pokud vás to láká, bez obav je vyzkoušejte. Každý, kdo je ochutnal, jim totiž přímo propadl. 


Pochoutka z amerických poutí a festivalů 

Smažené Oreo neboli Deep Fried Oreo jsou v Americe populární pochutinou. Ve Spojených státech obecně smažené milují, tento sušenkový dezert se tu stal oblíbenou pochoutkou na různých slavnostech, poutích, trzích a festivalech, kde se často prodává u stánků s občerstvením.

Přestože vznikl již před více než dvaceti lety, jeho popularita se nijak nezměnila a dodnes je hvězdou mnoha videí a dalších příspěvků napříč sociálními sítěmi a své verze v různých pořadech předvedly i mnohé celebrity, třeba Kim Kardashian. Kromě Ameriky se navíc stal populární i v dalších zemích světa, např. v Austrálii, Kanadě, Dubaji, Británii, v mnoha východoasijských zemích a je třeba i hitem tchajwanských nočních trhů.

Od smažených kuřat k Oreo

Za tvůrce smaženého Orea je považován jistý Američan arménského původu Charlie Boghosian známý pod přezdívkou Chicken Charlie. Tento propagátor nezdravých pochutin se proslavil svými stánky na různých veletrzích po celé Americe, hlavně ale v San Diegu jako „Muž, který osmaží vše“.

Zpočátku se specializoval na smažená kuřata, později nabízel i takové speciality jako okurky s arašídovým máslem. Vzhledem k tomu, že smažil prý i košili nebo botu, jsou smažené Oreo poměrně malým výstřelkem.

Smažené Oreo představil na veletrhu L.A. County, kde ho napadlo namočit sušenky Oreo do palačinkového těsta, usmažit je, polít čokoládovým sirupem, a nakonec posypat moučkovým cukrem. Právě tato specialita se pak stala jeho nejslavnějším jídlem.

Smažené Oreo jsou nejlepší teplé a s polevou

Na smažených Oreo není vlastně nic speciálního, tato kombinace ale chutná naprosto úžasně. Základem jsou oblíbené téměř černé čokoládové sušenky s bílou mléčnou náplní, které smažením změknou, neboť teplem rozteklá poleva zvláční sušenkové vrstvy. Smaží se pak v jednoduchém palačinkovém těstíčku, které se někdy vylepšuje podmáslím, aby bylo ještě křehčí a křupavější.

Hlavní však je podávat tuto dobrotu čerstvě usmaženou, ještě teplou, jen tak si smažené Oreo pořádně vychutnáte. I když se dezert spojuje s těmito plněnými sušenkami, je možné jej připravit i z jakýchkoliv jiných podobných. Smažená dobrota však rozpoutala téměř šílenství po Oreo sušenkách, které se staly základem dalších pochutin – třeba smažených Oreo v plátcích slaniny, smažené Oreo zmrzliny nebo smažených Oreo v hamburgeru

Recept na smažené Oreo v těstíčku

V případě, že vás tato americká vyhlášená specialita zaujala, můžete si ji snadno připravit podle následujícího receptu a zažít tak atmosféru amerických slavností. Jak na to?
Budete potřebovat: 160 g hladké mouky, 2 lžíce cukru, 2 lžičky prášku do pečiva, 1/2 lžičky soli, 2 velká vejce, 480 g podmáslí, 24 sušenek Oreo, rostlinný olej na smažení. 
Postup: Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. Přidejte vejce a podmáslí a vyšlehejte hladké těstíčko. Na pánev nalijte dostatečnou vrstvu oleje a zahřejte ji na teplotu 180 °C. Sušenky pak postupně namáčejte do těstíčka. Ujistěte se, že jsou pokryty všechny strany a pak je opatrně vložte do rozpálené pánve.

Smažte dozlatova, obraťte a smažte i druhou stranu, dokud není také dozlatova. Každou stranu smažte asi 2 minuty. Usmažené Oreo přendejte na talíř a nechte okapat na papírové utěrce. Podávejte horké s posypem moučkového cukru nebo pokapané čokoládovou či karamelovou omáčkou.

Zdroje informací: 
Thevistapress.com
Spaceshipsandlaserbeams.com
Filmora.wondershare.com
Thestayathomechef.com

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat