Tradicni domaci laban (jogurt)

aisha Kuchařka:

Doba přípravy: 6 - 12 hodin PT9H00M Ostatní 0 názorů

55

Suroviny

5 hrnku plnotučného mléka
3/4 hrnku sušeného mléka
1/2 hrnku koupeného jogurtu
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Mleko a susene mleko dobre promichame, privedeme k varu a odstavime.

  2. Nechame vychladnout na teplotu cca 50 stupnu. Arabky teplomer nepouzivaji, delaji zkousku prstem. Pokud v teplem mleku udrzite prst, muzeme prejit k dalsimu kroku.

  3. Odebereme 1/2 sklenice tepleho mleka a smichame s cerstvym koupenym jogurtem.

  4. Zamichame do zbyleho mleka a vlijeme do nadoby s vikem (poklici). Ja pouzivam kulatou sklenenou nadobu na peceni s vikem.

  5. Prikryjeme, zabalime do deky a nechame zrat 6 - 12 hodin na teplem miste. Cim dele bude jogurt zrat, tim bude hustsi. S nadobou nijak nemanipulujeme, musi byt v klidu. Pro zrani je dulezita okolni teplota. V nasich podminkach je snadne udrzet jogurt stale v teple. V ceskych podminkach doporucuji na nadobu s jogurtem polozit termolahev nebo lahev s horkou vodou.

  6. Hotovy jogurt skladujeme v lednici max. 7 - 10 dni.

  7. Z domaciho jogurtu muzeme vyrobit dalsi novou davku domaciho jogurtu, ovsem pouze do tri dnu, nebot bakterie pritomne v jogurtu se casem meni a novy jogurt by mohl mit nedostatecnou hustotu.

Poznámka

V arabskem svete je jogurt temer kazdodenni zalezitosti, proto se vyrabi velmi casto. Toto je tradicni zpusob, ktery nevyuziva zadne elektricke pristroje.

Do podobnych jsem pridala jogurt, ktery uz tu je. Muj je o neco jiny, slozenim ingredienci i postupem.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Tradicni domaci laban (jogurt)

K receptu nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo