Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hitem sociálních sítí jsou smažené skořicové rolky ze zbytků toastového chleba. Příprava je rychlá, chuť božská
Zdroj: Freepik, wire stock

Máte rádi opečené toasty s marmeládou? A když máte víc času, dopřejete ráno klasický sladký smažený francouzský toast? Až vám bude doma přebývat „toasťák“, vytvořte z něj tyto báječné rolky s nutellou. Nadchnete jimi nejen děti, ale i dospělé.

Rychlé sladké chlebové rolky

Sladké chlebové rolky jsou v poslední době na internetu nebo na sociálních sítích poměrně v oblibě a připravuje je snad každý. Jde totiž o geniálně snadnou věc. Jednoduchým trikem přetvoříte obyčejný toastový chléb do podoby vynikajícího dezertu, jenž zmizí ze stolu téměř okamžitě a strávníci se budou dožadovat dalších kousků.

Srolovaný francouzský toast

O toastových rolkách by se dalo říct, že jsou vlastně takovou vylepšenou verzí francouzského toastu. Tento populární snídaňový pokrm je výbornou možností, jak si poradit se starším toastovým chlebem. Plátky bílého chleba obalené ve směsi vajíček rozšlehaných v mléce a pak smažené na másle nebo na oleji se ve francouzštině nazývají pain perdu a v oblibě jsou již několik staletí, a to nejen ve francouzské kuchyni.

Pod různými názvy je připravují i v Anglii nebo v Kanadě a také v německé či bavorské kuchyni. I když se dají udělat i naslano, ty sladké jsou prostě nepřekonatelné. Směs na toastíky se často dochucuje skořicí nebo muškátovým oříškem a hotové toasty se pak podávají v závislosti na národní kuchyni s povidly, medem, javorovým sirupem nebo třeba portským vínem.

Dokonalá snídaně i za pochodu

Nápad stočit chléb do podoby roliček vznikl zřejmě v Americe. Jejich předností je, že se snadno konzumují hlavně dětem, což nejvíc oceníte v ranním shonu. Díky potření chleba máslem jsou krásně vláčné a nemusíte se bát, že by byly nějak tvrdé či vysušené. Navíc je můžete rovnou naplnit, takže pak nemusíte k toastu nic dalšího podávat, všechno máte pěkně smotané uvnitř rolky. Pak k nim ještě můžete servírovat nějaký chutný dip nebo sirup, do kterého se  rolky mohou namáčet. Vznikne vám tak neobvyklý dezert, který s čistým svědomím můžete servírovat i nečekané návštěvě.

Skořicové rolky hotové za pár vteřin

Toastové rolky se dají připravit hned na několik způsobů. Nejjednodušší jsou máslové skořicové rolky, které můžete zkusit podle následujícího receptu.

Budete potřebovat: 3 lžíce rozpuštěného másla, 3 lžíce krystalového cukru, 2 lžíce hnědého cukru, 1 lžíci mleté skořice, 2 velká vejce, 1/4 šálku mléka, 2 polévkové lžíce krystalového cukru, 2 lžičky mleté skořice, 8 plátků měkkého bílého chleba s odkrojenou kůrkou, 3 polévkové lžíce másla na smažení.

Postup: Do čerstvě rozpuštěného másla nejprve vmíchejte 3 lžíce krystalového cukru, 2 lžíce hnědého cukru a 1 lžíci skořice a promíchejte dohladka. V misce pak rozšlehejte vejce a mléko. V jiné misce smíchejte 2 lžíce krystalového cukru se 2 lžičkami skořice. Plátky chleba s odříznutou kůrkou vyválejte válečkem na tenko. Každý plátek potřete tenkou vrstvou máslové směsi a pevně srolujte. Na velkou nepřilnavou pánev dejte 3 lžíce másla a nechte ho rozpustit. Každou rolku pak namočte ve směsi vajíček rozšlehaných v mléce a smažte na pánvi 1-2 minuty z každé strany, dokud nezískají zlatohnědou barvu a nebudou na povrchu mírně křupavé. Vyjměte je na pracovní plochu a každou rolku hojně posypejte směsí skořice a cukru. Ihned podávejte s javorovým sirupem nebo dozdobte ovocem.

Náš tip: Rolky budou ještě lepší, když je místo másla rovnou potřete třeba nutellou nebo arašídovým máslem. Další možností je chléb potřít tenkou vrstvou smetanového sýra, obložit plátky jahod a poté zarolovat. Na arašídové máslo se výborně hodí zase plátky banánů.

Podívejte se na názorné video, jak rolky připravit:

 

 

Recepty k tomuto článku

Komentáře

JanSkola JanSkola

2. 10. 2022 21:23

Na 3 lžíce másla 5 lžic cukru? Hmmm, dobrá prasárna:-((

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více