Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

jablečný koláč
Zdroj: Pixabay, RomeoandJuliet

Když se řekne americká kuchyně, většinou si žádné kulinářské zázraky nepředstavíme, a přece pro vás máme tři výborné sladké dezerty. Ty si podle našich receptů připravíte snadno i tady, u nás.

Limetkový koláč 

V souvislostí s americkou kuchyní si představíte spíše produkty rychlého občerstvení, než kdovíjaké výborné recepty. Naše tři dezerty jsou spíše světlou výjimkou. Většina jídel, která jsou v USA oblíbené, pochází původně odjinud. Tento limetkový koláč je oficiálním státním koláčem Floridy. Jeho popularita začala ve Florida Keys, odkud pocházejí drobné limetky, které daly koláči jeho jméno. Měly by být typické svou tenkou kůrou a barva slupky občas přechází ze zelené do žluté. Samotný koláč byl vyroben koncem 19. století Sally, kuchařkou prvního floridského milionáře, stavitele a zachránce lodí Williama Curryho.

Koláč získal obrovskou popularitu, kuchařka uznání a koláč se proslavil po celém světě. Jenže možná koláč nevyrobila jako první teta Sally, jak se jí říkalo, jen ho zdokonalila, a uznání zaslouží rybáři, kteří dostávali na lodě jen pár surovin. Ty právě obsahovaly vejce, limetky a kondenzované mléko, což je základ náplně tohoto limetkového koláče. Podobně jako to bývá s oblíbenými jídly, i tento Key lime pie má mnoho variant napříč Floridou. Pokud chcete, aby byl autentický, náplň by měla mít přírodní nažloutlou barvu, ne zelenou.

Zelená je pouze ozdoba z kůry nastrouhané kůry. A pozor, abyste si tam nenastrouhali bílou část, která je pod kůrou, protože je hořká. Pokud vás napadlo vyměnit limetky za citrony, tak to nedělejte, byl by velmi kyselý. Na spodní část dezertu by měly přijít ovesné sušenky. Vyzkoušejte tento Key lime pie.

Čokoládové sušenky 

Pro americkou kuchyni jsou velmi typické čokoládové sušenky s kousky čokolády. Sušenky se dostaly do Ameriky spolu s přistěhovalci. Čokoládové sušenky vymyslela ve 30. letech 20. století Ruth Wakefieldová z Massachusetts. O tom, jak skutečně vznikly, panují dohady. Jedni tvrdí, že připravovala sušenky Butter Drop Do (celočokoládové sušenky) a nasekala sekáčkem na led čokoládovou tyčku na kousky o velikosti hrášku a nasypala je do těsta.

Ty se ale nerozpustily, jak měly, a v těstě zůstaly kousky čokolády. Ve druhé variantě se ale tvrdí, že paní Wakefieldová byla příliš perfekcionistka, než aby její kuchařské umění ovládala náhoda. Jejím heslem bylo: „zmatek neznám“. Čokoládové lupínky se každopádně do těsta dostaly a vznikla ikonická dobrota. Čokoládové sušenky mají nespočet variant. Vyzkoušejte třeba tyto s máslem z para ořechů. Skvostně vypadají i tyto sušenky, které voní skořicí a oříšky.

Americká

Americká kuchyně si získala pověst nezdravého způsobu stravování. Podíl viny na tom jistě mají řetězce fast foodů, protože většina těch nejslavnějších, například McDonald’s nebo KFC, pocházejí právě…

Americký jablečný koláč 

Jablka jsou vděčnou surovinou i v Americe. Recept na jablečný koláč byl zahrnut do úplně první americké kuchařky American cookery v roce 1796. Dnes je v Americe spojován především s oslavami 4. července na Den nezávislosti, kdy ho najdete téměř na všech stolech. Jablečný koláč je jasným národním favoritem USA mezi koláči s náplněmi.

Zaujal přední místo před dýní, čokoládou, citronem a třešní. Ani tento koláč není zcela původní. Podle potravinářského kritika Johna Marianiho se datuje výskyt jablečných koláčů ve Spojených státech od roku 1780. Ovšem v té době byly v Anglii už dávno populární. Správnou podobu měli ale obyvatele Ameriky naučit nizozemští a němečtí přistěhovalci. 

Vznikl tak dezert s máslovým těstem plněný tence nakrájenými jablky a kořením, ikonický americký dezert. Čím se ten americký liší od anglického? Podle očekávání je sladší. V náplni najdete citron, skořici, muškátový oříšek, mouku, cukr bílý i hnědý. Ale i tady záleží na tom, který recept si vyberete. Variací na slavné americké jablečné koláče je spousta.

Zdroje informací:
whatscookingamerica.net
nytimes.com
bhg.com

Recepty k tomuto článku