Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zapečený jitrnicový prejt
Zdroj: Toprecepty, cathleen

Období zabijaček je spojeno s mnoha tradičními masnými výrobky a jitrnicový prejt patří mezi velmi oblíbené. Kromě plnění do střívek má ovšem spoustu jiného využití, které stojí za vyzkoušení. Přinášíme vám lahodnou prejtovou inspiraci třeba na víkendové vaření.

Kde sehnat jitrnicový prejt?

Začátek roku se neodmyslitelně spojený se zabijačkami a čerstvý jitrnicový prejt ve velkém střívku není problém sehnat téměř u každého řezníka. Stejného výsledku však docílíte zakoupením klasických jitrnic, které zkrátka jen vysvobodíte z obalu.

Ani v jiných částech roku si však oblíbenou pochoutku nemusíte odpírat. Prejt se dá sehnat i konzervovaný nebo sterilovaný ve sklenici, i když na úroveň čerstvé zabijačkové speciality nedosáhne. A máte-li čas, energii a velký hrnec na domácí výrobu prejtu, směle do toho.

Využití jitrnicového prejtu

Dozlatova upečená jitrnice se zelím a vařenými bramborami má jistě něco do sebe, samotný prejt je však variabilnější a můžete ho použít na různé tepelné úpravy i v různých chuťových kombinacích. Velkou výhodou je i to, že prejt se na rozdíl od jitrnice dá během přípravy dochutit. Někdo má třeba rád více majoránky, česneku nebo pepře, tak si to může přizpůsobit. 

Zapečený prejt

Pečením na vyšší teplotu se na povrchu jitrnicového prejtu vytvoří lahodná křupavá krusta a vnitřek zůstane měkký a masitý. Stačí zapékací misku vymazat sádlem nebo máslem, rozprostřít jitrnicový prejt ve vrstvě asi 3-5 cm a zapéct na 200 °C dozlatova asi 20 - 30 minut (podle tloušťky vrstvy). K prejtu se obvykle podávají vařené brambory, za vyzkoušení ale stojí zapéct ho přímo s bramborami a získat tak rovnou celé hlavní jídlo včetně přílohy v jednom.

Prejtové placky

Jelikož si jitrnicový prejt báječně rozumí jak s bramborami, tak i s kysaným zelím a kapustou, dá se přidat v menším množství do placek ze zmíněných surovin. 

Pomazánka z prejtu

Na čerstvém pečivu nebo křupavé topince bude skvěle chutnat i samotný nasucho opražený prejt, za studena je však prejtová pomazánka také skvělým tipem. Jitrnicový prejt rozmačkejte vidličkou, přidejte nadrobno nakrájenou jarní cibulku a sterilovanou okurku, prolisovaný česnek, trochu plnotučné nebo dijonské hořčice, sůl a pepř.

Jitrnicový prejt jako náplň

Bramborové knedlíky plněné prejtem nejlépe chutnají s podušeným zelím a posypané osmaženou cibulkou. Plnit prejtem ochuceným podle vlastních preferencí však lze i knedlíky z kynutého těsta nebo listové těsto, ze kterého se vytvarují šátečky nebo taštičky. Výborný je i v masových roládách a závitcích, a to nejen vepřových, ale i hovězích.

Prejt do polévky

Jitrnicový prejt se hodí také do čirých polévek, v nichž jsou uvařené kroupy, které skvěle dochutí. Prejt stačí do polévky přidat asi 10 minut před koncem vaření a důkladně ho rozmíchat, aby nezůstaly větší kousky. Je však třeba myslet na to, že se nehodí do mastnějších polévek, protože sám o sobě tuk ještě přidá.

Prejtové polévkové knedlíčky

Játrové knedlíčky jsou klasikou oblíbenou zejména dětmi, ty vyrobené z prejtu se však můžou stát alternativou pro odpůrce čistě játrové chuti. Připravují se stejně jako morkové knedlíčky a ideální je uvařit je ve vodě a přidat do polévky až hotové, aby se nezakalila.

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více