Zelný prejt

Vaclav Fronek Kuchař: Vaclav Fronek

Doba přípravy: příprava + pečené cca 60 min Zeleninová jídla 29 názorů

Suroviny

250 g čerstvého co možná bílého zelí
150-200 g měkkého salámu
2 ks rohlíku
1 ks středně velké cibule
3 stroužky česneku
1 lžíce majoránky
5 kuliček drceného nového koření
špetka zázvoru
špetka pepře
špetička muškátového oříšku (není nutné)
špetka koriandru (není nutné)
sůl
1-2 ks celých vajec
sádlo
strouhanka
játrová paštika (není nutná)
mléko
Recept si zatím oblíbilo 11 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Čerstvé zelí nakrájíme na co možná nejjemnější nudličky a přelijeme vařící vodou a necháme odkapat.

  2. Namočíme nakrájený rohlík v mléce (mléko není nutné - stačí voda), stejně jako na karbanátky (ale ne moc řídké).

  3. Semeleme nebo nahrubo nastrouháme obyčejný měkký salám a vmícháme spolu s vejci do zelí a namočených rohlíků.

  4. Vmícháme utřený česnek, jemně nakrájenou cibuli a vše okořeníme a osolíme. Chceme li, můžeme dát kousek játrové paštiky nebo malou konzervičku Majky. (Není nutné, ale má to lepší chuť).

  5. Vše důkladně propracujeme, nejlépe rukou. Hustotu upravíme jako na normální prejt strouhankou.

  6. Pekáček VELMI silně vymažeme sádlem a běžně dáme péci do předehřáté trouby.

Poznámka

Je to jede z receptů, kdy zjistíme, jak snadno se dají ošidit chuťové buňky. Je to vhodné pro lidi,kteří nemají rádi suroviny ze kterých se pravý prejt dělá a přitom by si rádi jitrnici dali.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 14 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Zelný prejt

  • magdalenka magdalenka

    Asi raz do roka varím (pečiem) toto jednoduché a dobré jedlo. A myslím na Vaška...všetci sme ho tu mali radi.

    Odpovědět

  • Kelisova Kelisova

    super nápad ;-):yes: vyzkůšám :-Q:yes::-K

    Odpovědět

  • Petra Petra(neregistrovaná)

    Pavle, to se mi ještě nestalo, že by mi zelí ztmavlo... Co máte za zelí? Domácí nebo kupované? Jestli domácí tak to může být i tím.

    Odpovědět

  • Pavel Podruh Pavel Podruh(neregistrovaný)

    Nevíte prosím jak zabránit vydušenému kysanému zelí do druhého dne ztmavnout?

    Odpovědět

  • Vaclav Fronek Vaclav Fronek(autor receptu)

    lenka0:Nikdy jsem o tom moc nepřemýšlel. Ale udělá to navrchu typickou kůrčičku. Mám pocit že to je tak za 45 minut. Ale dá se to vyzkoušet odebráním troška z prostředky.

    Odpovědět

  • lenka0 lenka0

    Prosím,jak dlouho se to asi peče?

    Odpovědět

  • Vaclav Fronek Vaclav Fronek(autor receptu)

    pindrush:Zdá se mi to jako supr nápad a já to jisto-jistě taky vyzkouším. Taky dávají někteří (co mi sdělili)kousek játrové paštiky, nebo paštik.konzervu MAJKU. Nápady vítány. Dík.

    Odpovědět

  • pindrush pindrush

    Dělám jej prakticky stejně,jen místo salámu a paštiky dávám vepřovou konzervu.A už jsem dělala i z kapusty,když jsem měla přebytek a též to bylo skvělé.

    Odpovědět

  • spec spec(neregistrovaný)

    Ta tmavá barva vzniká při pečení karamelizací cukrů obsažených v zelí.

    Odpovědět

  • Daniella O. Daniella O.

    To take musim vyzkouset:-p:-p:-p:yes:

    Odpovědět

  • Nadja Nadja

    :yes:+7.:yes: Už se na prejt těším.

    Odpovědět

  • drahulin drahulin

    Václave je to výborné,posílám bod a přidala jsem foto.Teď koukám,že už jsem bodovala.:yes::yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Vašku! Včera som odskúšala tvoj recept a bola som milo prekvapená - chuťovo to vážne pripomína jaternicovú kašu - prejt! Postupovala som podľa receptu, teda skoro - rohlíky som namočila vo vode a dala som celú väčšiu plechovky Májky, myslím, že to nebolo na škodu...Kapustová (zelná) chuť kdesi zmizla! Chutilo nám to a zaraďujem medzi jedlá v našom rodinnom jedálničku.
    Ďakujem ti a želám pekný víkend!
    +

    Odpovědět

  • Jarmila Hutáková Jarmila Hutáková(neregistrovaný)

    Dělala jsem prejt podle receptu,tmavý jsem ho neměla.Příště zkusím místo paštiky dát kosek naškrábaných jater.

    Odpovědět

  • Věrka. Věrka.(neregistrovaný)

    Tenhle recept je moc pěknej a určitě bude i dobrej, vyzkouším.

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: prejt prejt recept top recep prejtové karbanátky bilý prejt zelný recept prejt recept na prejt proč zelí tmavne recep na zeli recepty prejt recep na kapustové placičky tmavý prejt výborné levné recepty placka do prejtu zeli pri vareni ztmavne proč pohankový prejt s vejci facebook jarmila hutáková pohankovy prejt recep na rohliky