Retro okénko: Slavný moučník opilý Izidor voní ořechy a rumem a je tak dobrý, že jeden kousek obvykle nikomu nestačí
Honí vás mlsná na něco opravdu sladkého, zkrátka moučník jako z cukrárny? Tak si upečete třeba Opilého Izidora. Přestože se v mnoha rodinách dělá jako cukroví, nejde o typický vánoční moučník, ale spíš o luxusní řezy se čtyřmi vrstvami plné ořechů, rumu a kakaa.
Opilý Izidor nebo František?
Opilý Izidor patří k populárním moučníkům, který najdete ve vitrínách mnoha klasických cukráren, kde si obvykle hezky trůní po boku větrníků, věnečků, laskonek a punčáků. Obvykle má podobu řezů, na Vánoce se často dělá ve formě košíčků.
Přestože název tohoto moučníků zná snad každý, kdo si potrpí na sladké, nikdo u nás vlastně pořádně neví, proč se tak jmenuje, jen se prostě předává z jedné generace mlsalů na druhou. Na názvu se ostatně asi ani úplně netrvá, neboť dezert můžete najít i pod názvem Opilý František, případně Opilý františkán či kapucín. A vlastně ani nezáleží na opilé osobě, jisté však je, že hlava se vám po něm pravděpodobně bude motat také.
Článek z magazínu
Moučník, který vás opije
Možná vás překvapí, že dezert neexistuje jen u nás, ale připravuje se i v sousedním Rakousku a Německu. Údajně má ale slovanské kořeny. Pojmenován je prý po jistém mnichovi, který se jmenoval Isidor, a je považován za vynálezce pravé ruské vodky.
Ten se zřejmě v 15. století seznámil v Itálii s postupem destilace. Po návratu do Moskvy byl zatčen a vězněn v klášteře v moskevském Kremlu. Tam údajně vymyslel recept a vyrobil první ruskou vodku z obilí. Vodkou pak opil stráže, a tak se mu podařilo uprchnout ze zajetí do Říma. Z vodky se sice v moučníku stal rum, nějaká spojitost tam ale zřejmě bude.
Čtyři vrstvy Opilého Izidora
Opilý Izidor je opravdovým dezertem pro dospělé, které pár kapek alkoholu navíc nijak nerozhodí. Rumem se v něm rozhodně nešetří, dětem jej proto raději nenabízejte (nebo jim rum nahraďte třeba džemem naředěným čajem či citronovou šťávou) a pokud byste měli po jeho konzumaci řídit auto, raději chvíli počkejte.
Rum ovšem moučníku dodává tu správnou chuť, úžasně pak funguje ve spojení s kakaovým korpusem, dvěma vrstvami krému a čokoládovou polevou na povrchu.
Jak je na první pohled vidět, Opilý Izidor nepatří k nejjednodušším moučníkům, o čemž svědčí už jen to, že se skládá dohromady ze čtyř vrstev. Úsilí vynaložené na jeho přípravu se ale rozhodně vyplatí.
Navíc dezert sám o sobě pracný není, spíš je náročný na čas, neboť se musí dělat samotné těsto, dvě náplně a navíc ještě poleva, trochu také testuje vaši trpělivost. Nejdelší na celé přípravě je totiž tuhnutí moučníku v lednici.
Recept na řezy Opilý Izidor
Pokud vás delší doba přípravy neodradila, určitě se do pečení Izidora pusťte. Opilý Izidor je ideálním moučníkem pro nedělní odpoledne, každou návštěvu jím určitě ohromíte. A jak tedy na něj?
Budete potřebovat: 4 vejce, 150 g moučkového cukru, 150 g másla, 70 g hrubé mouky, 1 lžíci kakaa, 120 g mletých vlašských ořechů, 1 prášek do pečiva, rybízovou marmeládu. Na ořechovou náplň si připravte: 200 g mletých vlašských ořechů, 4 lžíce moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 150 ml rumu. Na čokoládovou náplň potřebujete: 200 g krystalového cukru, 250 g másla, 4 vejce, 3 lžíce kakaa. Poleva: 100 g čokolády na vaření a 100 g ztuženého tuku.
Postup: Máslo, cukr a žloutky ušlehejte do pěny, postupně přidejte mouku, kakao, ořechy a prášek do pečiva. Nakonec přimíchejte tuhý sníh ze 4 bílků. Plech nebo formu na pečení vymažte tukem, vysypejte hrubou moukou. Těsto na ně rozetřete a upečte.
Po vychladnutí je potřete rybízovou marmeládou. Na ořechovou náplň dobře promíchejte všechny ingredience a náplň odložte stranou. Vejce, cukr a kakao na kakaovou náplň ušlehejte nad párou do zhoustnutí a dejte vychladit. Pak přidejte po kouskách změklé máslo a ušleháme do hladka. Opět dejte vychladit.
Korpus poté potřete ořechovou náplní, čokoládovou náplní a nakonec přelijte polevou, kterou připravíte tak, že rozpustíte tuk společně s čokoládou a promícháte dohladka. Hotový moučník nechte 2-3 hodiny ztuhnout v lednici a podávejte nakrájený na řezy. Řezy krájejte nožem namáčeným ve vroucí vodě, aby čokoláda při krájení nepopraskala.
Náš tip: Máte-li rádi moučníky s ořechy, můžete si upéct třeba i tyto ořechovo-kávové řezy podle našeho video receptu.
Zdroje informací:
Eatdrinkcooking.blogspot.com
Pokhlyobkin, W. W.: The history of vodka
Témata: řezy, moučníky, kakao, rum, krém, retro okénko
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Přečtěte si Zobrazit více
Smažený sýr nemusí být jen z eidamu. Základem fantastické chuti i konzistence je obsah tuku nad 35 %, kromě jedné výjimky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Žampiony na uzeném boku a cibuli
Přidáno před 1 hodinou

Mléčná polévka s pažitkou
Přidáno před 5 hodinami

Žampionové špízy z trouby
Přidáno před 10 hodinami

Vepřové karé na špeku a okurkách z pomalého hrnce
Přidáno před 23 hodinami

Nakládané vepřové řízky s oregánem
Přidáno 4. 6. 2023 12:18

Piškotové řezy s tvarohovým krémem a šlehačkou
Přidáno 4. 6. 2023 07:38
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.