Retro okénko: Tatranské řezy jako klenot ze starých kuchařek. Voní po marmeládě a křupavé jsou díky ořechům
2. 2. 2023 Vaření
Zbyly vám doma ještě po vánočních svátcích vlašské ořechy? Pokud přemýšlíte, kam je využít, možná vás zaujmou tatranské řezy. V této třívrstvé dobrotě se přímo úžasně snoubí máslové linecké těsto s kyselou marmeládou a vše završuje křehká ořechovo sněhová vrstva. Kdo by odolal?
Řezy z Tater nebo z Londýna?
Dezert označovaný jako tatranské řezy dnes patří k méně známých, určitě se ale najde spousta rodin, ve kterých na ně nedají dopustit a patří do stálého repertoáru jejich moučníků. Vždyť tento úžasný moučník se objevoval již v prvorepublikových kuchařkách, v nichž už tenkrát obvykle nesl název po slovenských velehorách. Co přesně měl společného s Tatrami, není známo, ostatně setkat se můžete ještě s jedním názvem – řezy londýnskými. Jde vlastně totožný zákusek, i když i on má více verzí. V některých se nejprve předpéká korpus, v jiných se celý zákusek peče najednou. Pod tímto názvem se ovšem objevuje i moučník, v němž křehké těsto, sníh a marmeládu navíc ještě doplňuje piškotové těsto, které tvoří ještě jednu vrstvu pod sněhem.
Mohlo by vás zajímat
Jednoduchý moučník z domácích surovin
Na tatranských řezech je úžasné, jak jsou jednoduché. Jde o přesně ten dezert, který vykouzlíte vmžiku i pro nenadálou návštěvu nebo o víkendu ke kávě, když na vás přijdou chutě na sladké. Zvládne je i kuchařský začátečník, a navíc jsou rychle hotové. Kromě toho jde o ideální dezert na zimu, když zrovna nemáte k dispozici žádné ovoce.
Řezy snadno upečete i z ingrediencí, které pravděpodobně máte ve spižírně. Někde je dokonce připravují jako vánoční cukroví. Jde o poměrně vděčný druh. Nemusíte nic vykrajovat, plnit ani zdobit. Stačí jen všechny vrstvy rozetřít na plech, upéct a nakrájet na malé kousky. I když si je budete chtít dát jako běžný dezert, stačí jen nařezat kostičky o trochu větší.
Tři vrstvy tatranských řezů
Základem tatranských řezů je křehké máslové těsto podobné lineckému. Na něj se pak natírá marmeláda nebo povidla. Marmeládu je lepší použít červenou a nějakou kyselejší (třeba rybízovou nebo malinovou), aby vytvořila hezký kontrast ke světlému korpusu, a hlavně k sladké sněhové vrstvě. Nahoře se řezy zdobí sněhem z bílků nebo jen bílky smíchanými s cukrem, které mohou být samotné nebo doplněné mletými vlašskými ořechy. A jak tedy tyto řezy upéct? Zkuste třeba tuhle verzi, v níž se vše peče najednou, všechny chutě se tak výborně prolnou.
Budete potřebovat: 400 g polohrubé mouky, 250 g másla, 180 g krystalového cukru, 4 žloutky, 1 prášek do pečiva, malinový džem podle potřeby, 4 bílky a 150 g práškového cukru.
Postup: Změklé máslo vyšlehejte s krystalovým cukrem do krémova. Postupně (po jednom) zašlehejte žloutky. Na tři části potom zapracujte mouku smíchanou s práškem do pečiva a vypracujte hladké cesto, které na pomoučené desce vyválejte do tvaru obdélníku. Těsto pak pomocí válečku přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Přímo na plechu pak ještě rozválejte nebo rozmačkejte těsto, aby bylo přes celou plochu plechu.
Těsto potřete džemem a nechte chvíli odležet. Bílky nešlehejte, jen do nich zamíchejte práškový cukr a mleté ořechy. Ořechovou směs natřete na těsto s džemem a dejte péct na zhruba 20 až 25 minut do trouby vyhřáté na 190 °C.
Náš tip: Pokud vás Tatranské řezy nezaujaly a hledáte nějaký rychlý moučník, můžete vyzkoušet i tyto jednoduché Kinder řezy podle našeho video receptu.
.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Pohádkové recepty: Rohlíčky obzvláště vypečené z filmu Císařův pekař-Pekařův císař voní sádlem a chutnají skvěle
Linecký koláč: Upečte si rakouskou specialitu z mandlového těsta s rybízovou náplní!
Kardinálské řezy jako z vídeňské cukrárny: Lehounký sněhový moučník, do kterého využijete sezónní ovoce
Přečtěte si Zobrazit více
Vánoční pohádkové vaření s Toprecepty: Připravit si sekyrkovou polévku nebo Popelčinu hrachovku nikdy nebylo snazší
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Které zákusky z cukrárny jste měli nejraději? Máme recepty i vychytávky na většinu z nich
Komentáře (1)