Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Turecký med je pochoutka pro milovníky extra sladkých cukrovinek vyrobená z bílků, cukru, medu a ořechů. Na Matějské v Praze jsme 100 g objevili za 60 korun. Zajímalo nás, na kolik přijde domácí výroba, a jestli je možné se přiblížit chuti a konzistenci této pouťové stálice.


Turecký med ze Španělska či Itálie?

Název cukrovinky u nás známé jako turecký med má zřejmě spojitost s velmi podobnými arabskými bonbony, které se v Turecku těší velké oblibě. Složením, konzistencí a přirozeně i chutí se ale tato pouťová sladkost podobá spíše španělské cukrovince turrón a italské variantě torrone.

Recept na domácí turecký med

Receptur na turecký med je mnohem více než pravděpodobných zemí původu. Liší se ve způsobu zahřívání, ochucení i výsledné tvrdosti, základ však zůstává stejný. Do cukrovinky patří bílky, med, cukr a ořechy, nejčastěji lískové, mandle a pistácie.

I my jsme si tuto směs ořechů vybrali pro výrobu domácího tureckého medu a zvolili variantu, která je velmi snadná na přípravu, výsledná pochoutka se nelepí, není tvrdá a díky oplatce tvořící obal se od ní ani neumažete.

Na ten nejjednodušší domácí turecký med, který se nemusí dlouze zahřívat a míchat, budete potřebovat 2 bílky, 3 lžíce medu, 100 g moučkového cukru, 100 g ořechů (směs lískových ořechů, mandlí a pistácií) a 2 dortové oplatky, které seženete v každém supermarketu v regále v přísadami na pečení. Jak na to?

Bílky dejte do mísy nad vodní lázeň, přidejte cukr a šlehejte do zhoustnutí. Med ohřejte a horký jej za stálého šlehání vlijte do bílkové směsi. Jakmile ještě více zhoustne, vmíchejte nasekané ořechy a nechte pár minut chladnout. Směs rozetřete na dortovou oplatku, přiklopte druhou a zatižte, aby se oplatka přilepila po celé délce. Nechte ztuhnout do druhého dne a nakrájejte ostrým nožem.

Když nepočítáme dobu, po kterou turecký med odpočíval v lednici, příprava nezabrala více než 20 minut.

Tipy na vylepšení

  • Turecký med můžete ochutit například vanilkovým extraktem, citronovou či pomerančovou kůrou, kokosem, kořením nebo práškem z lyofilizovaného ovoce.

  • Část oplatky namočte do rozehřáté čokolády a nechte ztuhnout na mřížce nebo pečicím papíru.

  • Ořechy opražené před přidáním do směsi budou mít výraznější chuť a vůni.

  • Směs nadrobno nakrájeného kandovaného ovoce přidaná k oříškům bude zajímavým oživením nejen chuti, ale i vzhledu na řezu.

Jak si stojí turecký med finančně oproti kupovanému?

Na Matějské v Praze se balení 100 g tureckého medu prodávalo za 60 korun. My jsme z uvedeného množství v receptu získali 300 g cukrovinky v oplatce. Ingredience náš vyšly na 57 korun, v přepočtu na 100 g tedy vyjde kvalitní domácí turecký med plný ořechů na 19 korun, tedy přibližně na třetinu ceny.

Ještě levnější a chuťově zajímavou variantu domácího tureckého medu získáte, pokud místo směsi ořechů použijete nesolené arašídy. Na kolik vás tato verze vyjde při aktuálních cenách supermarketů

Tady je přehled: 2 bílky (8 Kč), 3 lžíce medu (4 Kč), 100 g moučkového cukru (3 Kč), 100 g arašídů (13 Kč), 2 dortové oplatky (2 Kč) = 30 Kč za 300 g, tedy 10 Kč za 100 g domácího arašídového tureckého medu.

U kupovaného tureckého medu je oříšků leckdy poskrovnu. A mimochodem, to je i cesta, jak můžete ještě něco ušetřit domácí výrobou. Dejte tam třeba klidně vlašáky ze zahrádky. A kdo ořechy nechce vůbec, může si udělat turecký med zcela bez nich. Této pochoutce se někdy říká francouzský nugát a při domácí přípravě je třeba směs opravdu dobře našlehat ve vodní lázni. Na Matějské stojí 60 Kč, doma vás vyjde 100 g na 8 Kč

Konzistence vhodná pro menší děti

Výsledný turecký med se dá velmi dobře ukousnout, nelepí se na zuby jako většina pouťových verzí a chuť je srovnatelná s klasikou. Velmi doporučujeme tuto verzi zejména dětem, které nebudou mít problém s konzumací ani ulepenými prsty.

Máte-li však raději lepivější a tužší konzistenci, vyzkoušejte trochu jiný postup přípravy a poměr surovin. Na 1 bílek použijte 200 g medu, 100 g cukru krupice a 250 g ořechů. Med společně s cukrem zahřívejte tak dlouho, až se spojí v hustou směs, odstavte z tepla a za stálého míchání přidejte dotuha vyšlehaný bílek. Směs opět za stálého míchání zahřívejte až do úplného zhoustnutí, přimíchejte ořechy, rozetřete a nechce ztuhnout v lednici.

Fotogalerie - Domácí turecký med

Ukázat 7 fotografií

Zdroje informací:

marialunarillos.com: Receta de turron de Alicante
thermomix-recetas.com: Receta turron thermomi

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si