Turecký med je pochoutka pro milovníky extra sladkých cukrovinek vyrobená z bílků, cukru, medu a ořechů. Na Matějské v Praze jsme 100 g objevili za 60 korun. Zajímalo nás, na kolik přijde domácí výroba, a jestli je možné se přiblížit chuti a konzistenci této pouťové stálice.
Turecký med ze Španělska či Itálie?
Název cukrovinky u nás známé jako turecký med má zřejmě spojitost s velmi podobnými arabskými bonbony, které se v Turecku těší velké oblibě. Složením, konzistencí a přirozeně i chutí se ale tato pouťová sladkost podobá spíše španělské cukrovince turrón a italské variantě torrone.
Článek z magazínu
Slepí vám pusu i zuby, táhne se víc než žvýkačka, přesto jej miluje již několik generací. Turecký med je asi nejtypičtější pouťovou dobrotou dlouhá léta. Pamětníci si možná vybaví, jak se odsekával…
Recept na domácí turecký med
Receptur na turecký med je mnohem více než pravděpodobných zemí původu. Liší se ve způsobu zahřívání, ochucení i výsledné tvrdosti, základ však zůstává stejný. Do cukrovinky patří bílky, med, cukr a ořechy, nejčastěji lískové, mandle a pistácie.
I my jsme si tuto směs ořechů vybrali pro výrobu domácího tureckého medu a zvolili variantu, která je velmi snadná na přípravu, výsledná pochoutka se nelepí, není tvrdá a díky oplatce tvořící obal se od ní ani neumažete.
Na ten nejjednodušší domácí turecký med, který se nemusí dlouze zahřívat a míchat, budete potřebovat 2 bílky, 3 lžíce medu, 100 g moučkového cukru, 100 g ořechů (směs lískových ořechů, mandlí a pistácií) a 2 dortové oplatky, které seženete v každém supermarketu v regále v přísadami na pečení. Jak na to?
Bílky dejte do mísy nad vodní lázeň, přidejte cukr a šlehejte do zhoustnutí. Med ohřejte a horký jej za stálého šlehání vlijte do bílkové směsi. Jakmile ještě více zhoustne, vmíchejte nasekané ořechy a nechte pár minut chladnout. Směs rozetřete na dortovou oplatku, přiklopte druhou a zatižte, aby se oplatka přilepila po celé délce. Nechte ztuhnout do druhého dne a nakrájejte ostrým nožem.
Když nepočítáme dobu, po kterou turecký med odpočíval v lednici, příprava nezabrala více než 20 minut.
Článek z magazínu
Dokonale křehké těsto, křupavé oříšky, spousta másla a všechno ještě zalité slaďoučkým sirupem. To je baklava - dezert, o jehož původu se hádají napříč celým Balkánem, Tureckem, většinou arabských…
Tipy na vylepšení
-
Turecký med můžete ochutit například vanilkovým extraktem, citronovou či pomerančovou kůrou, kokosem, kořením nebo práškem z lyofilizovaného ovoce.
-
Část oplatky namočte do rozehřáté čokolády a nechte ztuhnout na mřížce nebo pečicím papíru.
-
Ořechy opražené před přidáním do směsi budou mít výraznější chuť a vůni.
-
Směs nadrobno nakrájeného kandovaného ovoce přidaná k oříškům bude zajímavým oživením nejen chuti, ale i vzhledu na řezu.
Jak si stojí turecký med finančně oproti kupovanému?
Na Matějské v Praze se balení 100 g tureckého medu prodávalo za 60 korun. My jsme z uvedeného množství v receptu získali 300 g cukrovinky v oplatce. Ingredience náš vyšly na 57 korun, v přepočtu na 100 g tedy vyjde kvalitní domácí turecký med plný ořechů na 19 korun, tedy přibližně na třetinu ceny.
Ještě levnější a chuťově zajímavou variantu domácího tureckého medu získáte, pokud místo směsi ořechů použijete nesolené arašídy. Na kolik vás tato verze vyjde při aktuálních cenách supermarketů?
Tady je přehled: 2 bílky (8 Kč), 3 lžíce medu (4 Kč), 100 g moučkového cukru (3 Kč), 100 g arašídů (13 Kč), 2 dortové oplatky (2 Kč) = 30 Kč za 300 g, tedy 10 Kč za 100 g domácího arašídového tureckého medu.
U kupovaného tureckého medu je oříšků leckdy poskrovnu. A mimochodem, to je i cesta, jak můžete ještě něco ušetřit domácí výrobou. Dejte tam třeba klidně vlašáky ze zahrádky. A kdo ořechy nechce vůbec, může si udělat turecký med zcela bez nich. Této pochoutce se někdy říká francouzský nugát a při domácí přípravě je třeba směs opravdu dobře našlehat ve vodní lázni. Na Matějské stojí 60 Kč, doma vás vyjde 100 g na 8 Kč.
Článek z magazínu
Už je to dva týdny, co Matějská pouť 25. února opět po roce opět otevřela své brány. Vyrazili jsme se tedy podívat, za kolik si tam letos můžete dát žužu, cukrovou vatu, langoš a jiné občerstvení. A…
Konzistence vhodná pro menší děti
Výsledný turecký med se dá velmi dobře ukousnout, nelepí se na zuby jako většina pouťových verzí a chuť je srovnatelná s klasikou. Velmi doporučujeme tuto verzi zejména dětem, které nebudou mít problém s konzumací ani ulepenými prsty.
Máte-li však raději lepivější a tužší konzistenci, vyzkoušejte trochu jiný postup přípravy a poměr surovin. Na 1 bílek použijte 200 g medu, 100 g cukru krupice a 250 g ořechů. Med společně s cukrem zahřívejte tak dlouho, až se spojí v hustou směs, odstavte z tepla a za stálého míchání přidejte dotuha vyšlehaný bílek. Směs opět za stálého míchání zahřívejte až do úplného zhoustnutí, přimíchejte ořechy, rozetřete a nechce ztuhnout v lednici.
Zdroje informací:
marialunarillos.com: Receta de turron de Alicante
thermomix-recetas.com: Receta turron thermomi
autorka kuchařek pro děti
Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.