Jak se vyrábí turecký med: Příprava není složitá, ale sladká dobrota stojí za hřích
Turecký med patří mezi dobroty, které si můžeme koupit na pouti, ale stále častěji je k dostání i v běžných obchodech nebo si ho můžeme doma sami vyrobit. Turecký med má podobu sladkých bloků nebo kostiček s oříšky.
Med se šlehanými bílky, cukrem a oříšky je cukrovinkou, za jejíž původ je považováno Turecko. Turecký med byl od nepaměti tvrdý blok sladké hmoty, plný ořechů, hlavně pistácií, který se sekal sekáčkem a prodával na váhu.
Mohlo by vás zajímat
Jak se vyrábí turecký med
Jeho příprava není složitá, takže si ho můžete vyrobit sami:
- Na 3 bílky počítáme 100 ml medu, 200 g krupicového cukru a 150 g ořechů, ale receptů je nekonečně mnoho a musíme si vybrat ten, který nám vyhovuje.
- Ořechy (pistácie, lískové a vlašské ořechy nebo kešu) opražíme rychle na pánvi nebo v troubě a v utěrce je vymneme, aby se oddělily slupky.
- Bílky ušleháme s částí cukru do tuhého sněhu. Do sněhu postupně zašleháme zbytek cukru a pomalu přiléváme rozpuštěný (nikoliv horký) med.
- Do bílé směsi přimícháme vařečkou ořechy a směs rozprostřeme do formy, vyložené pečicím papírem nebo ji natřeme na dortové oplatky a zatížíme.
- Turecký med necháme v chladu ztuhnout a další den ho krájíme ostrým nožem na různě velké řezy, kostky, trojúhelníky.
Pokud si chceme ušetřit práci s krájením tureckého medu, můžeme hmotu nalít do menších silikonových formiček nebo do formiček na pralinky. Úhledné kousky pak mohou být i sladkým jedlým dárkem.
Komentáře