Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na správné klíčení semen? Hitem jsou klíčící misky, ale jde to i bez nich. Poradíme, které klíčky jsou nejchutnější
Zdroj: Pixabay

Klíčky jsou malé zázraky přírody, které probouzí nový život a to i v našem těle. Jsou plné živin a prospěšných enzymů. K jejich klíčení přitom stačí tak málo, jen voda, teplo a vhodné místo. Některá se dají koupit v obchodě už přímo naklíčená a určená ke konzumaci.

Naklíčená semena rostlin jsou pro tělo daleko lépe stravitelnější než suchá semena. Obsahují celou řadu vitamínů, jsou zdrojem vitaminu C, který je tolik potřebný pro imunitu, a jsou bohaté na antioxidanty. Naklíčení je velmi snadné. Jde to ještě lépe, pokud máme doma nakličovací misku nebo sklenici. 

Jaké klíčky se dají jíst 

Semen je velké množství a každé má svou specifickou vůni i chuť.

  • Mezi ty nejoblíbenější patří semena ředkvičky, které chutnají stejně jako plody ředkviček. Výborně se hodí na chleba s máslem, nebo do zeleninových salátů
  • Dalšími snadno klíčitelnými semeny jsou známé mungo klíčky, které chutnají podobně jako mladý hrášek. Jsou křupavé a výborně se hodí do polévek, nebo do pomazánek
  • Výraznou chutí se vyznačují klíčky řeřichy, která nejvíce vynikne na čerstvém pečivu s pomazánkou. Stačí namočit jen krátce, protože semena vytvoří kolem sebe gelovou vrstvu, a pak už je necháme klíčit. 
  • Velké využití mají též pšeničné klíčky. Hodí se skvěle do jogurtů, domácího pečiva a do ranních kaší i müsli

Semen je však daleko více. Oblíbenými a snadno klíčitelnými jsou také semínka chia, jetel, ale i čočka nebo cizrna, které jsou po naklíčení lépe stravitelné. 

Jak dát správně klíčit semínka

Semena zalijeme vodou a necháme je 8 hodin nabobtnat. Nasají vodu a probudí se k životu. Pak slijeme vodu a poté každý den alespoň 2x semena propláchneme čistou vodou. Nenecháváme je stát ve vodě, vytvořila by se snadno plíseň a hniloba. Pokud máme klíčící misku, voda, kterou semínka proplachujeme, odkapává sama dolů, a my ji pak jen vylijeme. V misce můžeme nechat zároveň klíčit několik druhů semen, protože má obvykle více pater. Poslouží nám ale také obyčejná zavařovací sklenice.

Během 2-5 dní se vytvoří klíčky a my si na nich můžeme pochutnat a připravit si třeba vitamínový salát z mrkve, plný barev a klíčků, jak je ukázáno v našem videonávodu

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky