Co připravit z rajčat. Hodí se na saláty, k vaření i zavařování
Rajská jablka (rajčata, tomaty) může pěstovat téměř každý. Existuje jich nespočet druhů od keříčkových, skleníkových, tyčkových přes polní a divoká až po balkonové mini. Existuje i mnoho barevných kultivarů od zelených žíhaných až po temně fialové. Jsou to rostliny teplomilné, potřebují dostatek vláhy, a přitom suchý vzduch. Rajčata se skvěle uplatní v teplé i studené kuchyni, na zdobení a zavařování. Nejznámější zavařenina z rajčat je kečup.
Rajčata obsahují asi 94 % vody, cukry, organické kyseliny, pektiny, vlákninu, něco bílkovin. Z vitaminů je to hlavně vitamin C, karoten a vitaminy skupiny B, z minerálů hlavně draslík, sodík a hořčík. Nezralé plody obsahují jed solanin, proto je konzumujeme jen v malých dávkách a nedoporučují se těhotným ženám a malým dětem.
Rajče má řadu cenných ochranných vlastností, pomáhá při dně, revmatismu, chorobách krevního oběhu a ledvinových chorobách, má vliv i na krvetvorbu. Rozmačkané plody se používají jako domácí pleťová maska.
Rajčata chutnají skvěle v omáčkách, na pizze, na těstovinách, zapečená s masem a se sýrem, ale třeba i syrová - například italská dobrota caprese z rajčat, mozarelly, balzamica a bazalky je toho…
Jak rajčata uchovat a zpracovat?
Rajčata nepatří do chladničky, ztratila by chuť a byla moučnatá. Plody, které nejsou zcela dozrálé, necháme dozrát na světle v pokojové teplotě. Úplně zelená rajčata málokdy dozrají, je lépe je zpracovat třeba do čalamády.
Ze zralých rajčat můžeme zamrazit dřeň (rozvařit, prolisovat), vydrží až 10 měsíců. Nebo je nakrájená třeba na plátky zmrazíme položená na tácku a po zmrznutí sesypeme.
Zralá rajčata můžeme i sušit, sušíme na slunci v proudícím vzduchu, v troubě s ventilátorem při asi 90 °C nebo v sušičce. V sušených rajčatech je až 10krát více antioxidantu lykopenu než v syrových.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 6 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 6 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 7 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 10 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno před 20 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Tuniské slané koblížky fricassé plněné tuňákem, vajíčkem a zeleninou si zamilujete na první ochutnání
Těchto pět znamení nepouštějte ke grilu: Berani umí jen poučovat, Lvi se nesoustředí a snadno spálí všechno maso
Předpěstování rajčat krok za krokem: Chce to zalévat 3x týdně, větrat i včas semenáče přesadit, pak bude úroda jak víno!
Komentáře