Gratinované mangoldové řapíky

cathleen Kuchařka: cathleen

Zeleninová jídla 32 názorů

Suroviny

mangoldové řapíky (listy použijeme na "špenát")
sůl
strouhanka
vejce
sýr Gran Moravia
olivový olej
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Očištěné řapíky nakrátíme a krátce (2-3 minuty) povaříme v osolené vodě.

  2. Dobře scezené je smočíme v osolených rozšlehaných vejcích a obalíme ve směsi strouhanky a strouhaného sýru.

  3. Uložíme na plech s pečícím papírem, zastříkneme olejem a upečeme při 200-220°C dozlatova, dočervena (10-15 minut).

  4. Během pečení můžeme řapíky obrátit, budou zlaté z obou stran.

Poznámka

Mangoldové řapíky stokrát jinak...a pokaždé se po nich jen zapráší :))

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Gratinované mangoldové řapíky

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    MajaV: díky. V italském receptu (odkaz níž) se řapíky neotáčely. Já jsem jich pár otočila a zdály se mi lepší, proto jsem to vepsala do receptu;-)

    Odpovědět

  • MajaV MajaV

    cathleen: Já myslím, že při gratinování se neopéká z obou stran. Pod gratinováním si představím něco jiného, nic to ale nemění na tom, že recept vypadá moc dobře a lákavě:yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    Anna Kocikova: ano, zůstanou tu. Doufám, že to někdo, přes všechno mudrování pod receptem, vyzkouší:-8

    Tak to zatím podle názorů vypadá, že kdybych řapíky zalila vejcem, posypala směsí strouhanky a sýra a to celé krátce zapekla na vyšší teplotu, bylo by to gratinování.
    Zato (a nelogicky?) když jsem řapík ve vejci smočila, aby na něm strouhanka s vejcem líp držela a to celé krátce a na vyšší teplotu zapekla (stejně jako v 1. případě), už by to gratinování nemělo být.:-D

    zuzun: mangold pěstujeme na zahradě, dá se otrhávat až do mrazů a je opravdu moc dobrý:yes:Přidám ti sem fotku ze záhonu - ať máš představu;-)

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Takto v troubě zapékám celerové řapíky,takže věřím,že ty mangoldové chutnají stejně dobře:-p
    Recept se mi líbí:-K a také se přimlouvám,aby se zde v komentářích ponechala diskuze ohledně"gratinování":-)

    Odpovědět

  • casino casino

    tejaja:
    No, podle níže zmiňovaného Maillarda typickým příkladem neenzymatického hnědnutí (tedy gratinování:-*:-*:-* může být i příprava topinky:-D

    1974andrea:
    Děkuji za ten vyhledavač:-K
    Hledám furt něco o dělené stravě...; nic moc jsem nenašel, ale avšak jsem se dobral toho, jak Navir na to prdí:-8 http://www.toprecepty.cz/vyhledavani.php?hledam=d%...

    1974andrea:
    A co si přejete dozvědět se?:-O
    Celou dobu si, podle mého názoru celkem logicky, na svůj dotaz i sama odpovídáte...;-)

    Odpovědět

  • zuzun zuzun

    Siis, ty rapiky jsou tak veliky.... jeste jsem mangold nemela ale uz se po nem schanim. Trhate ho nekde v prirode? Pac tady, jestli bude, tak pekelne drahy...

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Mangold pestujem, odkedy máme záhradu, teda 29 rokov. Je to úžasná zelenina a je mi srdečne jedno, či sa gratinuje, pečie alebo čokoľvek iné. Nepovažujem to za podstatné, recept je dobrý a aj keď som takúto úpravu nikdy nerobila, viem si to predstaviť.
    Inak, som človekom skutkov, nie teórií, a privítala by som od diskutujúcich vloženie receptu na "pravé" gratinované jedlo. Lebo internet máme všetci a vieme si nájsť, čo potrebujeme. Ale vlastný vložený recept obsahuje toho podstatne viac, čo žiadna teória nenahradí. ;-)

    Odpovědět

  • hosta hosta

    cathleen: no já to cítím taky jako Andrea, když dám na pečící papír do trouby třeba květákové placky, obalené ve strouhánce a postříknuté olejem, taky je myslím opékám (z obou stran jako tento mangold) a negratinuji. Jo - když tu hmotu dám do zapékací misky a posypu strouhánkou a omastím, to je jiná, to už zapékám či gratinuji, což je stejné.
    Nechci rozdmýchávat nějaké diskuse, asi je to jedno, ten recept a jídlo je suprový, ať už je gratinované či opečené:-D

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    Jeden z několika receptů na gratinované mangoldové řapíky
    http://blog.giallozafferano.it/iocucinocosi/coste-...

    1974andrea: Andri, jen salamandrem to nebude - máme tu plné 3 stránky gratinovaných receptů. A řízek, pečený v troubě taky nebude hotový za 10-15 minut jako tahle zelenina (dobu zapékání jsem dopsala).
    Já tu ty komentáře asi nechám, ať si každý počte, popř. hodí svůj názor;-)

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Jitkas:;-) Ty o voze, já o koze ... radši už toho nechám. Stejně se to, co chci, asi nedozvím.

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    Andrea: Da se gratinovat i v troube bez grilu, staci zvysit teplotu o 50°, treba pri peceni lasagni, tj. nejprve je peceme a potom gratinujeme. Pri priprave masa ci zeleniny, je treba tyto nakrajet na tenke platky ci male kousky a dat do vyhrate trouby na minimalnch 2oo-250°, porad plati onen "zakon" Maillarduv, aby se udelala krusta, je treba kombinovat bilkoviny, sacharidy a pochopitelne tuky.

    Odpovědět

  • maris maris

    Ať už je to tak či tak - určitě je to výborné;-):-):yes:

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Jitkas:Jitko, tohle všechno je pravda. Já se jen chtěla dobrat toho, zda ty řapíky od Ivči jsou gratinované nebo pečené. Sama píšeš, že gratinuješ pod grilem ... tady se to celé peče při 200C obalené, pokapané olejem a nic se nezapéká. To, že se trojobal upeče není podle mě gratinování. Pokud by řapíky Ivča posypala směsí strouhanky a sýru a pak teprve pekla, třeba v zapékací misce, nepsala bych k tomu ani Ň.

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    Potraviny se gratinuji od nepameti, tenkrat jeste neexistovaly salamandry a jine modernosti, proste jen v troube. Ja treba gratinuji i syrova rajcata, kt. nejprve posolim (uvnitr), necham vypotit, osusim, naplnim syrem, posypu strouhankou smichanou s olejem a drzim pod grilem, dokud se neobevi zlata kurcicka, tkz. neni pravda, ze se gratinuji jen predvarene potraviny, nesmysl. Syrove broskve se tez jenom vydlabou a naplni plnkou z cokolady, piskotu, zloutku, masla a strci pod gril dokud horejsek nezcervena, tedy se nepecou, ale gratinuji. Lasane se nejprve pecou a pak gratinuji, coz spousta lidi nedela, pece je moc prudce, udela se jim rychle tmava krusta, ale uvnitr je maji syrove. Mohla bych pokracovat, ale myslim, ze to asi staci. Jasne, ze kdyz mam slamandru, kt.jede na 750°C, nepotrebuji zadnou Maillardovu reakci, ta teplota je skoro jako v krematoriu, musim se smat...

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    casino:Když rozkliknete vyhledavač ( lupu ),objeví se tam tabulka. Tam zaškrtnete, že chcete hledat v Diskuzi a případně text ...;-)

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3

Tématické fráze: mangoldove řapiky recepty mangold recepty mangold řapíky - recepty mangold řapíky řapík mangoldové řapíky mangold řapíky recept mangold rapikaty mangold řapíky mangoldu recepty řapíkatý mangold recepty na mangold mangold řapíky recepty řapíkatý mangold recepty mangold řapík mangold řapíkatý recept mangold top recepty řapíky z mangolnu příprava řapiky mangold rapikaty co mám ráda recepty