Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Snad pro každý typ kuchyňského spotřebiče dnes existuje takzvaná chytrá verze. To ale neznamená jenom bezdrátové připojení nebo možnost odloženého startu. Nabízí se řada dalších vychytaných funkcí, které se postupně stávají samozřejmostí. Porovnali jsme ceny i funkce standardních i špičkových spotřebičů a zjistili, že umělá inteligence nás nemusí nutně zruinovat.


Ovládání telefonem

S nejnovějšími a chytrými kuchyňskými spotřebiči se můžeme komfortně spojit a ovládat je prostřednictvím zařízení, které máme všichni stále při ruce – mobilním telefonem či tabletem.

Ovládání je zpravidla jednoduché a intuitivní a aplikace umožňují jednoduše vybírat programy, monitorovat připravované pokrmy nebo upravovat nastavení a to všechno třeba i z opačného konce světa.  

Trouba, která peče skoro sama

Pro komfortní život moderního člověka je chytrá trouba jako stvořená. Předpokladem ale je, že bude vybavena přístupem na internet. Například ráno do trouby vložíme pekáč s masem, nastavíme druh pečení, teplotu, hmotnost surovin a dobu pečení. Odpoledne troubu prostřednictvím mobilního telefonu zapneme, a když přijdeme večer domů, stačí rovnou servírovat. Přitom nejjednodušší chytré trouby se nabízejí už od necelých 9000 Kč. 

To ale není všechno, průběh pečení totiž můžeme sledovat na dálku pomocí vestavěné kamery. Vizuální kontrola stavu pokrmu během pečení, a hlavně možnost dodatečného nastavování hodnot na dálku jsou vážně velmi pohodlné až návykové. Každá sranda něco stojí, takže nejlepší z nejlepších trub vyjde klidně i na 135 tisíc korun. 

Kompatibilní aplikace obsahují i spoustu praktických rad a tipů na míru. Takže například kromě komfortního ovládání chytrá trouba disponuje také kuchařkou přednastavených receptů i možností ukládat si data vlastní.

Když například pečeme chleba, nastavíme stupeň opečení podle toho, jak máme bochník nejraději. Trouba na základě inteligentních algoritmů zpracovává data z integrované kamery a pohlídá, aby byl výsledek dokonalý. Trouba, která tohle umí  bude naše už za 35 000 Kč. 

Chladnička ví, kdy se otevřít

Pozadu nezůstávají ani chladničky, jejichž systémy promyšleně neutralizují pachy a ničí bakterie. Nejlevnější chytrou chladničku s připojením přes Wi-fi lze pořídit již od 8000 Kč a slušný spotřebič, který zvládne, například díky speciální funkci, proměnit mrazicí část v chladničku, pořídíme za cenu kolem 19 000 Kč.

Chytré chladničky ale toho umí i víc, například nabízí funkci, díky níž spotřebič otevřeme, aniž bychom se ho dotkli. Technologii lze propojit s hlasovou asistentkou chytré domácnosti, pak už jenom stačí říct tajné heslo a dveře se tiše a automaticky otevřou. 

A ty nejvychytanější, které například mají chytré senzory, jež sledují způsob, jakým lednici používáme, a přizpůsobují tomu průběh chlazení, to znamená, že kupříkladu automaticky sníží svou teplotu ještě předtím, než ji otevřeme, stojí přes 90 tisíc.  

Kávovar nás doslova hýčká

Do ligy chytrých přístrojů patří také kávovary. Ovládání je v podstatě stejné jako u standardních přístrojů tohoto typu, chytré kávovary ale disponují dalšími vychytanými funkcemi. Lze si vybrat z přednastavených kávových receptů, které se prostřednictvím internetu neustále aktualizují.

Přístroj, který stojí kolem 28 tisíc korun si například také zapamatuje, jakou kávu si připravujeme nejčastěji a přednostně tento typ nápoje nabídne. Paměť vlastního nastavení nebo dálkové ovládání telefonem jsou u chytrých kávovarů samozřejmost. Cena špičkového automatického kávovaru pro domácnost ale může překročit i 80 tisíc korun. 

Promyšlené mytí nádobí

Myčka nádobí se v moderní kuchyni už napevno zabydlela. Nikoho nemusíme také přesvědčovat, o tom, kolik litrů vody rodině ušetří. Nejnovější spotřebiče ale zvládnou víc než jen šetřit práci a energii.

Nejjednodušší chytrou funkcí je odložený start a automatické otevření dveří. Potěšující je, že taková myčka vyjde jen na 9000 Kč. 

Ty chytřejší nás například pomocí aplikace na dálku upozorní, že už bude mycí cyklus u konce anebo odešlou výstrahu o úniku vody. Upozorní také na to, že je potřeba doplnit do myčky sůl nebo leštidlo a umožní si je rovnou v aplikaci přes e-shop objednat. Nejšikovnější myčka stojí klidně i 85 tisíc, velice dobrou ale pořídíme za cenu už od 25 tisíc korun. 

Výkonné a chytré hrnce

Kromě velkých spotřebičů se v našich kuchyních zabydlují i malí pomocníci, kteří také "pobrali rozum". Typické jsou například food procesory, chytré hrnce a roboty, takzvané multicookery, které k vaření využívají systém umělé inteligence.

Nastavení teploty a tlaku podle druhu pokrmu a množství surovin či automatická úprava doby úpravy jsou v těchto spotřebičích samozřejmostí. Díky integrované kuchařce s recepty a postupy usnadní tvorbu pokrmů na maximum.

Umí vařit a restovat, mixovat nebo míchat, nasekají cibuli i nakrouhají zeleninu. Cena dobrého a funkčního robotu je zhruba 16 900 Kč, špičkový lze se základním příslušenstvím pořídit kolem 36 tisíc korun.

Když spotřebiče spolupracují

V souvislosti s vařením je třeba zmínit ještě jeden důležitý fakt. Chytré přístroje nekomunikují pouze s námi, ale také mezi sebou. Takže pokud je například v provozu varná deska, nemusíme se starat o to, jestli jsme zapnuli odsavač par. Ten se totiž spustí sám na základě hlášení varné desky.

Taková spolupráce samozřejmě vyžaduje, aby byly přístroje vybaveny technologií, která tuto praktickou vychytávku umožní. Ještě vyšší level potom je napojení domácích spotřebičů na systém takzvané chytré domácnosti.

Náš tip: Mrkněte se na vybrané chytré pomocníky v naší galerii

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat