Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jednoduchý návod, jak prodloužit potravinám v ledničce život: Zásadou je nepřeplňovat police a dodržovat správné zóny
Zdroj: Freepik

Kvůli prodloužení doby spotřeby masa i mléčných výrobků i k udržení svěžesti zeleniny je dobré vědět, kam a jak správně ukládat potraviny v chladničce. I když se to totiž možná nezdá, na každé polici je trochu jiná teplota.

Proč má chladnička zóny

Teplota uvnitř chladničky je nahoře vždycky vyšší než na dně, protože studený vzduch klesá dolů. Mezi horním a spodním patrem je rozdíl teploty až 6 °C, a protože sýrům vyhovuje jiná poloha než třeba čerstvým rybám anebo zelenině, logicky z toho vyplývá, že každé potravině se daří v jiném regálu. 

Dodržování zón, tedy přesné uložení potravin na konkrétní místo má i další, a to ryze praktickou výhodu – pořádek. Tak totiž hned a bez hledání najde i ten nejnepozornější člen rodiny jogurt, pivo i párky.

Sýrům a ostatním mléčným výrobkům, například jogurtům, vyhovují nejvyšší, tedy nejchladnější patra chladničky. Je také vždy nezbytné držet mléčné a masné výrobky odděleně, ideálně na jiné polici nebo alespoň separované v uzavřených boxech tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Hrozí křížová kontaminace a rychlejší kažení.

Guláš i polévku, zkrátka jakékoli vařené jídlo dáváme do chladničky co nejdříve po uvaření, ale vždy až po úplném vychladnutí. Neúměrně bychom totiž zvýšili vnitřní teplotu v chladničce a umožnili bakteriím, aby se vesele množily.

Pro skladování již uvařeného jídla je ideální horní část chladničky, respektive police pod mléčnými výrovky.

Uzenářské výrobky, šunky, paštiky a otevřené konzervy ukládáme zpravidla do středové zóny naší chladničky.  Tyto tepelně upravené masné výrobky tak tvoří přirozenou bariéru mezi mléčnými produkty a syrovým masem a rybami, které nikdy nesmí ležet poblíž sebe.

Maso a ryby potom ukládáme do spodní zóny nad ovocným a zeleninovým boxem. Některé chladničky mají pro bezpečnější skladování těchto syrových potravin zvláštní zásuvku.

Zeleninu a ovoce skladujeme ve spodních zásuvkách přímo k tomu určených. Pro lepší orientaci bývají tyto boxy označené od výrobce srozumitelnými piktogramy. V tomto prostoru také bývá zaručena vyšší vlhkost, která chrání kvalitu zeleniny po delší dobu.

Je ale důležité si uvědomit, že ne všechny druhy zeleniny jsou vhodné pro skladování v chladničce. Například cibule, česnek či brambory sem rozhodně nepatří.

Vejce z obchodu i ze statku vždy a bezvýhradně skladujeme v chladničce.  Doporučuje se ale neskladovat je na platu nebo v transportní krabičce, riskujeme totiž přenos nebezpečných bakterií.

Po nákupu proto vajíčka vyrovnáme špičatým koncem dolů do speciálních děrovaných plat tak, aby kolem nich mohl proudit čerstvý vzduch. Ideálním místem, kde vejce vydrží nejdéle, je horní police ve dveřích.

Dveře jsou považovány za nejteplejší místo v chladničce, můžeme sem tedy umístit například jen nenačaté konzervy a lahve s nejrůznějšími nápoji, které jen chladíme na příjemnou teplotu. Dále zde můžeme skladovat například různá dochucovadla, tavené sýrové výrobky nebo máslo či margarín a samozřejmě již zmiňovaná vajíčka.

Skladování není žádná raketová věda, přesto se vyplatí znát a dodržovat i obecné rady pro ukládání potravin do chladničky. Například je vhodné vyhnout se přílišnému zaplňování polic, protože to omezuje proudění vzduchu a způsobuje nerovnoměrné chlazení. 

Stejně tak při ukládání nákupu do chladničky počítejte s tím, že na nějakou dobu stoupne teplota uvnitř spotřebiče. Potraviny s intenzivní vůní nebo vysokým obsahem vlhkosti je vhodné zabalit do potravinové folie anebo do dózy s víkem.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více