Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečený meloun je hit. Tahle veganská delikatesa nadchne i masožravce!
Zdroj: flickr, A Healthier Michigan

Jakkoliv bláznivě to možná zní, pečený meloun není zas tak úplná novinka a světoví šéfkuchaři jej takto připravují již několik let. A právě proto existuje víc možností, jak si s melounem v troubě nebo na pánvi pohrát.

Pečínka bez masa?

Ano, je to tak. Videa s pečeným melounem kolovala na YouTube už v roce 2018, právě tehdy totiž tuhle „pečínku“ proslavila, podle webu New York Eater, restaurace Duck's Eatery z New Yorku. Ovšem jejich postup byl poměrně náročný. Marinovaný meloun nejdříve čtyři až šest dní sušili, pak jej 8 hodin udili a pak dokončovali na pánvi. Suma sumárum byste na to potřebovali týden dovolené. Naštěstí to jde i rychleji a způsobů je dokonce více.

Steak za půl hodinky

Nejrychlejší možností je melounové plátky, silné asi 4 cm, péct v troubě při 200 °C asi 20-30 minut, nebo grilovat asi 15 minut. Chcete-li meloun nasladko, posypte jej předem vanilkovým cukrem a upečený využijte jako přílohu k dezertům. Chcete-li meloun naslano, potřete předem plátky z obou stran marinádou ze sojové omáčky a koření. Na marinádu budete potřebovat 100 ml kvalitní sojovky, trochu chilli, trochu olivového oleje a špetku mleté papriky.

Poctivá pečeně

Máte-li trochu času navíc, je možné udělat melounovou pečínku. Pokud jste viděli včerejší pořad Prostřeno a blogerku Koko, neboli Veroniku Kokešovou, která v něm vařila, pak postup bude podobný právě jako u Koko. Ovšem jen podobný. My si s melounem pohrajeme víc. Ale nemějte strach, aktivní práce bude jen trochu. Jak na to? Meloun omyjte a oloupejte, ale ponechte v celku! Pak jej ze všech stran nakrojte do kříže (udělejte na melounu zářezy, jako když připravujete na pečení bůček). Připravte marinádu: smíchejte důkladně 150 ml sojové omáčky, 1 lžíci švestkových povidel, trochu oleje, trochu chilli, 1 lžičku cukru a lžičku mletého koriandru. Touto marinádou meloun důkladně potřete a nechte v chladu asi 3 hodiny. Máte-li svoji jinou vyzkoušenou marinádu, klidně použijte tu

Poté meloun vyjměte z lednice, marinádu slijte a odložte bokem. Meloun položte na pečicí papír, zakryjte alobalem a v troubě předehřáté na 200 °C pečte asi 3 hodiny. Následně alobal odkryjte, meloun potřete zbylou marinádou a dopečte. Pozor, meloun je potřeba ke konci hlídat, aby se povrch nespálil! Takto hotový meloun můžete hned krájet a servírovat, třeba s hranolky, anebo jej můžete nakrájet na plátky silné asi 1,5 cm a ještě opéct na pánvi. Koko zvolila postup, kdy z pečeného (ale vychlazeného) melounu nakrájela tenké plátky a dochutila je stejně jako při přípravě carpaccia z hovězího masa. I to je možnost. Každopádně, pečený meloun vypadá velmi věrohodně a skoro byste nepoznali, že o maso nejde. Pro vegetariány i vegany je tahle dobrota jako stvořená, ale pochutnají si všichni. Zkusíte to?

 

Recepty k tomuto článku