

Jablečný štrúdl z domácího těsta
Moučníky , Záviny, rolády 27 názorů
Suroviny
- Těsto:
- 280 g hladké mouky
- 100 ml teplé vody
- 2 lžíce oleje
- 1/2 lžičky citronové šťávy (nebo octa)
- 1 vejce
- špetku soli
- rozpuštěné máslo na potření
- náplň:
- jablka
- strouhanka
- cukr
- mletá skořice
- ořechy
- rozinky
Postup přípravy receptu
Do mísy prosejeme mouku a uděláme v ní důlek. Rozmícháme si vejce, vodu, olej, sůl a citronovou šťávu (popř. ocet) a vlijeme do důlku. Hmotu zpracujeme. Těsto se nesmí lepit, v případě potřeby přidáme buď mouku (pokud se těsto příliš lepí), když bude těsto naopak suché, přidáme trochu vody.
Z těsta utvoříme nízký bochánek, který dáme na min. 30 minut pod nahřátý hrnec. Mezitím si očistíme a nastrouháme (nakrájíme na plátky) jablka.
Z odpočatého těsta odkrojíme půlku (druhá bude sloužit na další štrůdl), rozválíme jej na pomoučněné podložce. Plát potřeme rozpuštěným máslem, trochu posypeme strouhankou a rozprostřeme na něj polovinu jablek. Jablka poprášíme trochou strouhanky, cukrem a skořicí, můžeme také přidat rozinky či ořechy, popř. nechat jen tak.
Závin začneme pomalu rolovat a snažíme se spojem položit na plech, aby se nám štrúdl neotvíral.Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C (horkovzdušná) zhruba 45-60 minut dle potřeby. V průběhu pečení i po finálním vytažení z trouby závin potíráme rozpuštěným máslem (či rozšlehaným vajíčkem, jak je kdo zvyklý).
Před krájením necháme moučník alespoň 30 minut odpočinout a poté ho pocukrujeme.
Poznámka
Tento štrúdl jsem dělala poprvé a s výsledkem jsem nadmíru spokojená. S těstem se výborně pracovalo, bylo úžasně vláčné, tvárné, netrhalo se (jak se mi někdy u běžných kupovaných lístkových těst stává).
Štrůdl se mi nepřipekl na plech, dokonce mi při vytahování doslova lítal po plechu. Paráda, paráda. Jediné, co mě možná trošku zarazilo, byla křupavá spodní strana štrůdl, která nebyla klasicky měkká, jak u běžných štrůdlů, které dělám.
Pochutnali jste si? Sdílejte recept!
Sdílet na Facebooku Poslat emailem
Recept sdílelo již 369 kuchařů a kuchařek
Alternativy k tomuto receptu
Zobrazit další alternativyOhodnoťte recept: Jablečný štrúdl z domácího těsta
-
S těstem se sice pracovalo.krásně,ale to je tak všechno, pro nás zklamání. Křupavé až moc,spíš suché.Péct 45 až 60 minut je moc na tak tenké těsto,pekla jsem 35 minut a stačilo. Ale každý máme jiné chutě
-
Recept SUPER
těsto krásně táhlé a vláčné bez žádného přidávání další surovin (přesně podle receptu). A jsem ráda, že tentokrát jsem se nedostala do krámu pro klasické listové těsto, ale pustila jsem se do této varianty, jelikož výsledek stál opravdu za to!
Jestli těsto tvrdne nemohu posoudit, jelikož byl závin velice rychle ,,sklizen,, a musela jsem péct ještě jednu dávku, abychom měli pro návštěvu
. Takže, pokud u vás štrúdl mizí taky tak rychle, je lepší dělat už dvojtou dávku
Myslím si, že hned tak rychle štrúdl z klasického listového těsta u nás nebude
Díky!
-
Těsto se povedlo skvěle, množství jsem použila přesně podle receptu.
Po upečení je závin trošku tužší, než jsem zvyklá oproti kupovaným listovým těstům, ale zase to vyváží složení. Člověk alespoň ví co jí, což se o kupovaných těstech s milionem ingrediencí říct nedá.. -
Dnes sem si ho doma udělala a je skvělý
-
tak tohle těsto jsem dělala poprvé a už teď vím,že ne naposled.Bylo úžasně vláčné,i když jsem tam musela přidat o trošku víc mouky,krásně se s ním pracuje a výsledek?Nepřejte si mě vidět,jak jsem přežraná
Děkuji za něj
-
S těstem se krásně pracuje a bylo také dobré. Takže všem doporučuju vyzkoušet. Je to super
-
Tak nevím, co jsem udělala špatně, ale bohužel jsem dopadla úplně stejně jako paní Petra, tzn. že těsto bylo šíleně tvrdé a nedalo se jíst. Protože se hodně lepilo, musela jsem taky přidat skoro dvojnásobek mouky. Nezapomněla jsem ho ani potřít máslem ani potom dát pod vlhkou utěrku. Jako naschvál jsem dělala dvojnásobnou porci
-
Pani (slečna) Petra mozna ocekavala testo podobne listovemu. To jsou pak strudly doslova "rozblemtane".. Toto testo po upeceni ze shora krasne krupe a uvnitř je prijemne a vlacne. Napadá me však, zda Petra nezapomněla testo před nanesenim jablek pomaslit... Ja na to s jednou pulkou zapomněla a je pravda, ze je testo vice suche. Jinak mi moc chutna :)
-
Žaneta : Stačí dát na nějaké teplé místo a přikrýt třeba utěrkou.
-
Chtěla jsme vědět vážně to musí být pod tím hrncem nedá se to udělat bez toho..?
-
Mne sa toto cesto moc páčilo,dokonca som pridala ešte trochu mlieka,tak neviem prečo mala Petra ten problém
Robila som tvarohové a jablkové,som moc spokojná,cesto išlo vymiesiť doslova samo
-
Moc dobré, povedlo se a to jsem pekla ze špaldové mouky, ani jsem podloužku nemusela pomoučit :)
-
zizala: k Petře
Těžko by ztvrdnutí zavinilo máslo (na půl kila mouky by čtvrtka másla byla dost), spíš půjde o mouku. Ne o mnořství, ale o kvalitu. -
Super recept,těsto bylo skvělé,dobře se s ním pracovalo a štrůdl je vynikající
autorce děkuji
-
Tína: Jsem ráda, že chutnaly.