Připadám si jako přežraný hroznýš, říkal Karel Čapek po obědě v české hospodě. Jeho oblíbeným jídlem byly palačinky se špenátem
19. 5. 2023 Historie a zajímavosti
Světově proslulý český spisovatel Karel Čapek hodně cestoval a na cestách rád ochutnával místní speciality. Proto předpokládal, že i zahraniční turista v Praze nepůjde hned do muzea, ale zastaví se v hospodě.
Melancholie přežraného hroznýše
K české hospodě, tedy k obvyklému jídelníčku a způsobu servírování měl Karel Čapek spoustu výhrad.
V jednom z pravidelných fejetonů, které vycházely v nedělních Lidových novinách, si v roce 1923 postěžoval, že v jídle jsme zaostali v mladší době bronzové, kdy „kvetoucí tuk stékal po vousech hrdinů“.
„Vousy i hrdinství pominuly, jenom ten tuk stéká dál. Jsem stejně vzdálen vegetariánství jako pacifismu, abstinence… a jiných kulturních pověr; ale to výlučné masožravectví našich hospod, ten nedostatek invence, ta vepřová a hovězí masívnost mne skličují. Po takovém obědě mne přepadá melancholie přežraného hroznýše; mám vidiny, blouzním o misce brunátně zeleného špenátu, o kadeřavé světlosti salátových hlaviček, o jemných silicích šťavnatých plodů, o plynoucí vodě, oblacích na nebi, vánku vonném a svěžím, tak jako sní vězeň o svobodě.“
Mohlo by vás zajímat
Správná etiketa stolování
Čapek v českých hospodách i lepších restauracích postrádal ovoce a zeleninu. S nostalgií tak vzpomínal na dělníka, který v obyčejné pařížské hospůdce obědval salát.
Sám slavný spisovatel měl sice rád francouzskou nebo italskou kuchyni, nebyl v jídle nijak vybíravý, spokojil se s docela obyčejnými českými pokrmy. Dával ale přednost odlehčeným verzím jídel, doplněným čerstvou zeleninou a ovocem. Potrpěl si na správnou etiketu stolování a na vkusně prostřený stůl.
Svíčková pro Masaryka
Ve vile, kde žili Karel Čapek a jeho žena Olga Scheinpflugová, vařila služebná Alžběta Venhodová. Právě ta prostírala a servírovala i významným návštěvám, které si Karel Čapek zval na oběd. Častým hostem byl i prezident Masaryk a jeho syn Jan, jim Alžběta většinou připravovala svíčkovou.
Karel Čapek snídal poměrně pozdě, nejraději loupáky s máslem a slabou kávu se smetanou. Oběd byl u Čapků později, až kolem jedné hodiny. Z polévek preferoval vývary nebo slepičí kaldoun, hlavním jídlem byly někdy jen bramborové placky, rád měl ale i skopové maso na divoko a již zmíněnou svíčkovou omáčku, nepohrdl také koprovkou. Následovala káva a zákusek.
Večeře u Čapků byly hodně pozdní, až kolem 22. hodiny, tedy poté, co se z divadla vrátila paní Olga. Spisovatel si rád pochutnával na dobrých paštikách, favoritem byla pražská paštika s lanýži, ale i z husích jater.
Smažené palačinky se špenátem
Víte, co Alžběta Vendohová nejčastěji pro Karla Čapka připravovala? Palačinky plněné špenátem, obalené v trojobalu a osmažené.
Pokud byste chtěli vyzkoušet zamilované jídlo Karla Čapka, budete potřebovat:
- ¾ litru mléka
- 1 vejce
- 250 g polohrubé mouky
- olej na smažení
- špetku soli
na náplň
- 1 lžíce oleje
- 500 g špenátu
- 3 jarní cibulky
- 3 stroužky česneku
- 1 vejce
- hladká mouka, vejce a strouhanka na obalení
Nejprve si připravte špenátovou náplň (tu si můžete udělat i den dopředu). Špenát omyjte a vodu setřepte, cibulky a česnek očistěte, oloupejte a nakrájejte nadrobno, špenát na nudličky.
Na pánvi rozehřejte lžíci oleje, nasypte cibuli a osmahněte dozlatova. Přidejte česnek, nechte krátce rozvonět a přidejte špenát. Osolte, opepřete, nechte podusit, vmíchejte vejce a nechte ho ztuhnout.
Směs na palačinky dobře promíchejte a prošlehejte, rozpalte na pánvi olej a upečte tenké palačinky. Potřete je náplní, zaviňte, obalte je v trojobalu a usmažte. Servírujte s bramborem nebo jen se zeleninovým salátem.
Zdroje informací:
lidovky.cz: Karel Čapek: Hlas nevlastenecký
itesco.cz: Karel Čapek a jeho kuchyně: Co rád jedl a jak stoloval slavný český spisovatel?
dotyk.cz: Jaké jídlo miloval Karel Čapek: Udělejte si jeho vynikající rychlé palačinky
Témata
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jídelní rozmary slavných: Zpěvačka a herečka Ljuba Hermanová ráda vařila a na její houbové karbanátky se stávaly fronty
Jídelní rozmary slavných: Zita Kabátová „vyrostla“ na hustých polévkách, maso měla občas a milovala zadělávané drůbky
Trojobal na obalování řízků: Geniálně jednoduchá klasika je svou chutí nepřekonatelná
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 16 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 17 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 18 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 20 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Přečtěte si Zobrazit více
Kuřecí polévka kaldoun se žemlovými knedlíčky: Recept podle babičky Dášky miluje celá rodina. Příprava je snadná, chuť božská
Jak nakrájet větší množství cibule krok za krokem. Jde to rychle a bez slz
Jídelní rozmary slavných: W. A. Mozart začínal den horkou čokoládou a miloval smažené játrové knedlíčky podle tohoto receptu