Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Už jste vyzkoušeli zeleninu okru? V africké polévce gumbo si její chuť zamilujete
Zdroj: Toprecepty, aisha

Vypadá jako něco mezi okurkami a feferonkami, chuť okry je ale hodně specifická. O této zelenině plné malých semínek se říká, že buď ji přijdete na chuť hned nebo už nikdy. Pokud patříte do první skupiny, jste šťastlivci, okra se dá totiž zpracovat na mnoho způsobů a pokrmy s ní jsou vždy zajímavé.

Okru můžete pěstovat i doma

Okru u nás seženete obvykle naloženou v konzervě, prodává se hlavně v obchodech s asijskými či arabskými potravinami. Tam občas můžete narazit i na mraženou či sušenou okru. Tu je však nutné před další úpravou namočit do studené vody. Čerstvou koupíte jen v zemích, kde se pěstuje, případně ve specializovaných obchodech, kam se dováží exotické ovoce a zelenina. Není však problém si ji vypěstovat i doma na balkoně nebo na zahrádce, případně i doma v bytě či ve skleníku. Okra hlavně vyžaduje dostatek tepla a nějaké slunné místo. Plody se musí sbírat úplně uzrálé, ideální velikost je 5-8 cm. A hlavně se musí sklízet pravidelně, jinak přestanou růst další.

Okru milují v Indii i v Africe

Malé zelené „papričky“ jsou plody ibišku jedlého neboli ibiškovce. Známá jsou ovšem i jako ladies fingers (dámské prsty) nebo gumbo či gombo. Původ rostliny není úplně přesně jasný, usuzuje se, že pochází z Indie, kde se jí říká bhindi a používá se do mnoha indických pokrmů, třeba bhindi masala či bhindi bhaji. Oblíbená je také v kuchyních západoafrických zemí, nejvíc v Etiopii, kde ji přidávají do různých dušených jídle typu stew. Rozšířila se i do zemí Blízkého východu, posléze do Brazílie a s černošskými otroky i do zemí Severní Ameriky. Okra se např. hojně pěstuje v Mexiku nebo na Floridě a používá se i do místních specialit.

Okru vařte s něčím kyselým

Na okře je úžasná spousta možností využití. Můžete ji vařit, smažit, grilovat, dusit s masem nebo s dalšími druhy zeleniny, Přidává se do jídel z rýže, vaří se v omáčce a dá se jíst i syrová nakrájená na kolečka v salátech. Okra vyniká specifikou mírně natrpklou chutí. Po uvaření se stává trochu oslizlou, což je jeden z hlavních důvodů, proč ji někteří zarputile odmítají. Trochu mazlavou, slizkou konzistenci okry po uvaření zmírníte tak, že budete okru vařit v celku a s něčím kyselým – s octem, citronovou šťávou, jogurtem a rajčaty nebo ji před vařením namočit do octa. Ostatně okra se často zavařuje právě nakyselo jako okurky. Naložená okra pak není tak slizká. Při vaření je ovšem sliz důležitý, neboť výborně pokrm zahušťuje.  

Okra zahustí gumbo

Právě zvláštní konzistence okry je typická pro pokrm původem z Louisiany, ovšem s africkými kořeny, zvaný gumbo. Součástí této husté polévky z mořských plodů a zeleniny musí být nějaké zahušťovadlo a často se používá právě okra. Pokud vás láká vyzkoušet něco neobvyklého, určitě si gumbo uvařte. Použít do něj klidně můžete i okru z konzervy a v případě, že nemáte rádi mořské plody, vyměňte je za kuře. A jak na to?

Budete potřebovat: 1,5 kg kuřecích stehen bez kůže, 60 g  másla, 60 ml řepkového oleje, 60 g mouky, 1 střední cibuli nakrájenou na kostičky, 1 lžíci česnekového prášku, 1 středně velkou zelenou papriku nakrájenou na kostičky, 3 řapíky celeru, 1 lžíci kreolského koření, 1 kostku kuřecího bujonu, ½ lžíce uzené papriky, 1 lžíci čerstvého tymiánu, 1 plechovku nakrájených rajčat, 1,4 l kuřecího vývaru nebo vody, 1 plechovku okry, libovolně 400 g mražených krevet, 2 nasekané zelené cibulky a petrželka na ozdobu.

Postup: Kuře lehce osolte a opepřete. V hrnci nebo v hluboké pánvi rozehřejte na středním ohni olej. Kuře opečte z obou stran dozlatova a vyjměte. Odložte stranou. Dejte do pánve máslo a mouku a míchejte, dokud nevznikne hladká hmota. Vařte na mírném ohni za stálého míchání asi 20 minut, dokud směs nezhnědne. Jakmile dosáhnete požadované barvy, přidejte cibuli, česnek, papriku a celer a vařte za stálého míchání 8-10 minut. Poté přidejte kuře, kreolské koření, kuřecí vývar nebo vody s kostkou bujonu, papriku, tymián a nechte vařit dalších 5 minut. Pak přilijte plechovku rajčat, přiveďte k varu a nechte vařit asi 45-50 minut. Přidejte okru a případně krevety a vařte dalších 5 minut. Ozdobte zelenou cibulkou a nasekanou petrželkou. Podávejte s vařenou rýží.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více