Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na domácí „maggi“ z libečku: Je zdravé, levné a na jeho přípravu stačí pouhé tři ingredience
Zdroj: Toprecepty, Jana Dorazinova

Kdo by neznal Maggi? Tradiční tmavé tekuté dochucovadlo se u nás s oblibou používá k vylepšení polévek, ale i omáček nebo různých masových směsí. Pokud k tomu z obchodu nemáte důvěru, můžete si připravit přírodní z libečku. Právě chuť této bylinky v Maggi dominuje. 


Maggi se hodí do polévek i omáček

Tmavá omáčka Maggi je asi nejznámějším produktem stejnojmenné značky, která se proslavila nejen tímto dochucovadlem, ale i oblíbenými polévkami ze sáčku. Sám zakladatel společnosti Julius Maggi ji uvedl na trh již v 19. století jako koncentrovaný tekutý bujon.

Již tehdy se omáčka prodávala v typické hranaté lahvičce, kterou si uchovala až do dnešních dnů. Tmavě hnědá až černá omáčka byla jedním z prvních dochucovadel určených ke kořenění polévek a omáček. Díky svému bohatému a intenzívnímu aroma však dokázala povýšit chuť jakéhokoli jídla.

Maggi svou výraznou chutí připomíná worcester společně se sójovou omáčkou. Sójové omáčce se podobá i svou temnou barvou a v minulosti se dokonce Maggi ze sójových bobů připravovalo.

Naopak v původní receptuře chyběl libeček, který však nyní ve složení omáčky najdete. Právě tuto bylinku chuť Maggi nejvíc připomíná. Není divu, že zrovna libeček se často používá jako ideální přírodní náhražka oblíbeného dochucovadla, které jinak obsahuje další přídatné látky, jako jsou třeba L-glutaman sodný, dextróza a podobně. Navíc klasické Maggi obsahuje i poměrně hodně soli (28,47 g ve 100 ml), což nám ze zdravotního hlediska také příliš neprospívá. 

Zdravé přírodní dochucovadlo

To však neplatí pro maggi vyrobené z libečku, které se svou chutí tomu originálnímu hodně blíží, je však mnohem zdravější a množství soli si v něm můžete regulovat sami. Pokud máte tedy na zahradě bujný libečkový porost, což ostatně není tak složité, neboť libeček je nenáročnou bylinkou, tak neváhejte a libečkové „maggi“ si vyrobte. Toto přírodní dochucovadlo je navíc ideální možností, jak libeček zpracovat a uchovat si jeho chuť i na další měsíce v roce. 

Recept na jednoduché libečkové maggi

Libeček je poměrně aromatická bylinka, která připomíná celer společně s petrželí. Jeho chuť a vůně jsou tak intenzivní, že je lepší s touto bylinkou šetřit. Do jídla stačí použít jen pár lístků, pokud si tedy vyrobíte domácí maggi, vydrží vám poměrně dlouho, protože je budete zřejmě využívat střídmě. Příprava přírodního maggi je navíc poměrně snadná a hlavně na ně nepotřebujete mnoho surovin. Jak tedy na to?

Budete potřebovat: 1 velký svazek libečku i se stonky (čím více, tím lépe), 400 ml vody, 1 lžičku soli a 2 lžíce slunečnicového nebo olivového oleje. 

  1. Libeček pořádně omyjte a pomeleme na masovém strojku nebo rozmixujte v sekáčku. Dejte do hrnce, přidejte vodu a vařte 15 minut. 
  2. Pak směs přeceďte přes plátýnko a pořádně vymačkejte. Do tekuté směsi přidejte sůl a 2 lžíce oleje a vařte tak dlouho, až výluh zredukujete na polovinu a do hustší konzistence připomínající pravé Maggi. Hotové maggi nalijte do skleniček a obraťte dnem vzhůru. Skladujte je v chladu - v lednici by vám mělo vydržet i několik týdnů až měsíců. 

Náš tip: Směs můžete navíc dochutit jednou lžící čerstvé majoránky, případně několika lístky kopřiv nebo listy celeru

Zdroje informací: 
Nutritionix.com: Maggi Seasoning Sauce
Maggi.cz: Vzrušující příběh značky Maggi

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více