Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Libeček patří mezi nejoblíbenější vytrvalé a zároveň užitkové rostliny z našich zahrádek. Nazývá se někdy "české maggi" a jeho chuť je výtečná. Používáme ho především na dochucení polévek a také do bramborových jídel.

Libeček vysazený na zahradě rychle roste a snadno se rozmnožuje dělením rostlin. Vhodnější k přesazování je podzim, protože brzy na jaře už rostlina potřebuje klid k novému růstu. Již v březnu libeček raší a můžeme ho začít používat v kuchyni. V dubnu již pravidelně vyvstane otázka, jak listy uchovat - v té době jsou k tomu totiž nejvhodnější. 

Jak uchovat libeček

Poradíme, jak uchovat listy libečku na zimu:

  1. Mražení: Umyté listy osušíme a nakrájímeNakrájený libeček rovnáme do sáčků, které plníme jen méně a "rozprostřeme" v mrazničce. Po zmražení ještě sáčky s libečkem "pomačkáme" - tím se oddělí jednotlivé kousky od sebe a půjde snadno odebírat menší množství. Sáčky pro přehlednost popíšeme.
  2. Sušení: Listy zbavíme před sušením tuhých stonků a rozložíme je v tenké vrstvě např. na napnutou síť. Po usušení listy můžeme rozmixovat na jemný prášek a ten buď uskladnit samostatně nebo přidat do polévkové zeleninové směsi - domácí sušené  vegety
  3. Nakládání do soli: Rozmixované čerstvé listy smícháme se solí, nevaříme, jen upěchujeme do skleniček a uzavřeme. Uložíme do chladna a používáme podle potřeby.
  4. Libečkové maggi: Tekuté dochucovadlo s libečkovou vůní si můžeme připravit i sami. Podívejte se, jak připravit domácí maggi z libečku.
  5. Libečkové pesto: Pesta připravujeme z různých bylinek a používáme je k dochucení jídel např. těstovin nebo polévek. Populární pesta jsou z bazalky nebo z medvědího česneku, ale dají se připravit také z libečku.

Libeček je silně aromatický, proto ho používáme pouze po malých dávkách a na zimu nepotřebujeme velké zásoby. Pokud se nám libeček vydaří, raději se s někým rozdělíme.

Následující video vám ukáže, jak se připravuje pesto z medvědího česneku - příprava pest z jiných bylinek je obdobná. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Nejnovější recepty Více