Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit libečkové pesto. Oblíbená zahradní rostlina výborně ochutí polévky, guláše i karbanátky
Zdroj: Top recepty

Libeček je vytrvalá rostlina, která se hodí do každé zahrady. Na jaře začíná růst velmi brzy a rychle vytvoří mohutný keř. V kuchyni se používají listy, které si můžeme sušit nebo mrazit na zimu. Oblíbené je i libečkové pesto, vybrali jsme vám několik receptů na jeho výrobu pro inspiraci.

Listy na pesto (bez tuhých stonků) po natrhání opláchneme vodou a osušíme. Do pesta potřebujeme ještě sůl, olej (olivový nebo slunečnicový, případně od každého polovinu) a česnek pro ještě lepší chuť. Můžeme přidat vlašské ořechy nebo slunečnicová semínka. Vše rozmixujeme tyčovým mixérem. 

Jak připravit libečkové pesto

Tuto specialitu si můžete vyzkoušet podle receptu našich čtenářů. Potřebujete 3–5 hrstí listů libečku (bez stopek), 100 g slunečnicových semínek, 2 stroužky česneku, sůl a 100–200  ml oleje.

  • Pesto velmi snadno připravíme za pomoci tyčového mixéru.
  • Všechny suroviny společně rozmixujeme a to pouze nahrubo.
  • Výsledkem by neměla být pasta, ale směs s malými kousky semínek.
  • Pokud je směs příliš hustá, přidáme trochu oleje.
  • Hotové pesto dáme do skleniček, uzavřeme je a uložíme do ledničky.
  • Spotřebujeme během dvou týdnů.

Libeček na ochucení jídel

Sedlácká bída je jídlo z těstovin, brambor a kysaného zelí. Podle našeho receptu v něm nechybí ani libeček a anglická slanina. Můžete jídlo vyzkoušet podle následujícího videa, navzdory názvu chutná velmi dobře.
A jak používáte libeček při vaření vy? Budeme rádi za vaše tipy do komentářů pod článkem.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky