Domácí vegeta ze sušeného libečku ochutí vývar i bramborovou kaši a vyjde na pár korun
1. 6. 2022 Vaření
Snad žádná jiná kořenicí směs není tak populární jako vegeta. Neoddělitelně se pojí s vývary, kterým dodá tu správnou intenzívní zeleninovou chuť i bez nutnosti dlouhého vaření. Výborně dochutí i omáčky, zeleninové či luštěninové pokrmy a masové speciality. A snadno si ji připravíte i doma.
Základem vegety je libeček
Vegeta či podobná dochucovadla jiných značek se používají místo soli. Kromě slané chuti ale pokrmům dodají i chuť a vůni bylinek a zeleniny. Základem těchto směsí je kromě soli totiž ještě sušená zelenina a různé druhy bylinek, nejčastěji libeček. Právě díky libečku se vegeta tak báječně hodí do polévek. Této voňavé rychle rostoucí bylince s velkými lístky se totiž přezdívá přírodní maggi, má velmi intenzívní chuť a vůni lehce připomínající celer a polévky dochutí přímo dokonale.
Mohlo by vás zajímat
Domácí vegeta bez glutamátu
Vegetu a jí příbuzné výrobky si většinou kupujeme v obchodě, nevýhodou těchto průmyslově vyráběných dochucovadel je však to, že obsahují až příliš mnoho soli na úkor zeleniny a bylinek. Pokud byste se podívali na složení, zjistíte, že v některých může je až 60 % soli. Navíc jsou často obohaceny o přídatné látky, jako jsou různá umělá dochucovadla a aromata, zahušťovadla, protihrudkující látky a často se do nich pro zvýraznění chuti přidává i nechvalně proslulý glutamát sodný, který nám zdravotně příliš neprospívá. Z toho důvodu se někteří na kupovanou vegetu dívají trochu skrz prsty. Pokud si ji ovšem připravíte sami doma, získáte ideální zdravou kořenicí směs, kterou oceníte při vaření mnoha pokrmů.
Domácí vegeta vás vyjde na pár korun
Příprava domácí vegety není nijak složitá, navíc do ní můžete upotřebit zbytky zeleniny z lednice a ještě ušetříte. Do domácí vegety můžete použít vlastně jakýkoliv druh zeleniny, záleží jen na vaší chuti. Základem by ovšem měla být kořenová zelenina – mrkev, celer, petržel. Přidat můžete cibuli, pórek, česnek, květák, brokolici, kedlubny, ale klidně i rajčata nebo papriky. Pokud chcete směs pikantnější, můžete ji dochutit chilli papričkami. Z bylinek se kromě libečku hodí i petrželka nebo třeba pažitka. Pro zajímavější chuť přidejte houby, úžasnou přísadou do domácí vegety je i lahůdkové droždí. Toto neaktivní droždí ve formě prášku funguje jako dokonalý zvýrazňovač chutí a vůní. K dodání lákavější žluté barvy se hodí do vegety přisypat kurkumu.
Mohlo by vás zajímat
Jak usušit zeleninu na vegetu?
Zeleninu a další suroviny je nutné nejprve důkladně očistit, omýt, případně oloupat. Domácí vegeta se dá připravovat dvěma způsoby. Buď můžete vše nakrájet na malé kousky a usušit v sušičce na ovoce a zeleninu. Tato příprava je i nejšetrnější. Pokud sušičku nevlastníte, lze vše sušit v troubě při nízké teplotě do 70 °C, případně na čerstvém vzduchu 3-7 dní. Pokud sušíte v troubě na plechu na pečicím papíře, můžete předem zeleninu pomlít nebo rozmixovat a pak z ní ještě před sušením vymačkat šťávu. Sušení pak bude rychlejší. Usušenou směs, ať už z trouby nebo ze sušičky se i tak vyplatí ještě rozmixovat, aby vám vznikl jemný prášek. Hotovou vegetu přemístěte do uzavíratelné nádoby a uchovávejte v suchu.
Recept na domácí vegetu
Do domácí vegety si můžete přidat cokoliv chcete, pokud ale potřebujete inspiraci, zkuste ji podle následujícího receptu. Budete potřebovat: 1 kg mrkve, 1 kg petržele, 500 g kedlubny, 500 g celeru, 500 g cibule, 1-2 červené papriky kapie, hrst sušené petrželky, hrst sušené celerové natě, hrst sušeného libečku, 1kg soli a 1 sáček kurkumy.
Postup: Omytou a očistěnou zeleninu nakrájejte na drobné kousky nebo umelte. Smíchejte se solí a rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Vložte do trouby a sušte při teplotě 50-60 °C asi 6 hodin. Případně můžete sušit několik dní venku na vzduchu a pak jen hodinu důkladně dosušit v troubě. Usušenou zeleninu smíchejte se sušenými bylinkami a kurkumou a pomelte na jemný prášek. Pokud chcete, můžete ji navíc dochutit sušeným česnekovým nebo houbovým práškem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zpracovat a skladovat ostružiny. Vyzkoušejte to podle našich tipů
Ostružiník kvete později, proto nebývá poškozený přízemními mrazíky. Plodí na dvouletém prutu v srpnu a září. Pro léčebné účinky se sbírají mladé… Číst více
Ostružiny se vyznačují krásnou barvou a příjemnou chutí. Zpracujeme je do lahodných moučníků a nepečených dezertů
Na zahradách se pěstují různé odrůdy, jejichž plody se liší velikostí a chutí. Populární jsou mimořádně úrodné beztrnné odrůdy. Důležité je keře… Číst více
Den čerstvých rajčat
Věděli jste, že rajčata patří mezi ovoce? Jsou nejčastěji pěstovaným ovocem na světě, a to právě díky svým lahodným plodům. Chutí jsou velmi šťavnaté… Číst více
Desatero rad na téma ostružiny: Černé ovoce z lesa a ze zahrad dozrává už na konci prázdnin
Ostružiny jsou nenáročnou rostlinou, která se nám za minimální péči odmění velkými sladkými plody. Ty dozrávají na konci léta a na začátku podzimu,… Číst více
Ochutnejte halloumi: Nejslavnější kyperský sýr oživí každou „grilovačku“. Víte, jak jej nejlépe upravit?
Letní sezona a grilování je v plném proudu. Když… Číst více
7 druhů drobného ovoce pro snadné zahradní pěstování. Jaké ovocné druhy vysadit na podzim do zahrady, abychom mohli brzy sklízet
Výhodou drobného ovoce je brzká a spolehlivá plodnost. Zaměříme se na odrůdy, kterým se v našich podmínkách daří a jejichž pěstování není náročné.… Číst více
Dokonale ozdobený pokrm přímo svádí k ochutnání. Vyzkoušejte motýlky z cherry rajčátek podle našeho videa
Populární ovoce našich zahrádek, které rádi pěstujeme i na balkonech, dává první plody už cca 8 týdnů po vysazení. Vyberte menší oválné kousky a… Číst více
Grilování levou zadní: Americké hot-dogy pomůže vylepšit kyselá okurka, křupavá cibule i cukr
Grilujete o sto šest a už nevíte, co nad žhavé… Číst více
Jak pasírovat drobné ovoce? Máme pro vás několik možností, jak si poradit s rybízem, malinami a ostružinami
Tato jednoduchá činnost nám může dát pořádně zabrat, pokud s ní nemáme žádné zkušenosti. Postupovat můžeme buď zcela jednoduše, s běžným vybavením,… Číst více
Jak udělat ředkvičkové pickles? Kvašená zelenina je blahodárná pro naše tělo
Mléčné kvašení je kvasný proces bez přístupu vzduchu, při kterém bakterie vyrábí z jednoduchých sacharidů kyselinu mléčnou. Pro svůj velký obsah… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na dokonalé houskové knedlíky: Podle receptu knedlíkového mistra Petra Kosinera je zvládnou i začátečníci
Lahůdkové droždí: Těsto s ním sice nevykyne, ale jako dochucovadlo funguje skvěle
Není nad domácí zabijačku. Jaké dobroty z vepřového masa a vnitřností si můžete připravit v bytových podmínkách?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 6 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 7 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 8 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 9 hodinami
Jablečný donut
Přidáno před 10 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
Domácí přírodní maggi: Jak je vyrobit z libečku snadno a bez námahy? Zabere to pouhých 5 minut a výsledek je perfektní
Poznejte slavné směsi koření: Kam přidat Adžiku a z čeho se skládá balkánská Čubrica?