Královské chutě: Vévoda Filip měl mlsný jazýček a občas i sám vařil. Takhle si připravoval snídani s žampiony
29. 5. 2022 Historie a zajímavosti
Sice se celý život musel držet v pozadí za svou manželkou královnou Alžbětou II., ale v jídle se na druhou kolej odstrčit nedal. Vévoda Filip byl gurmán, který rád ochutnával nové pokrmy. Neměl problém se postavit za gril a připravit pro rodinu večeři.
Gurmán v královském paláci
Vévoda z Edinburghu byl vášnivým gurmánem a často rád vařil lahodná jídla pro sebe i královnu. Bývalý šéfkuchař Buckinghamského paláce dokonce prozradil, že princ Philip jednou přišel pozdě v noci do královské kuchyně hledat svačinu a byl tak oblečený, že si ho spletl se zahradníkem! Královský kuchař McGrady popsal vévodu z Edinburghu jako „skutečného gurmána“, který rád jedl i vařil, ale rozhodně nesdílel zálibu prince Charlese v biopotravinách.
Mohlo by vás zajímat
Zatracené bio!
„Princ Philip má mnohem širší chuťové buňky než Její Veličenstvo, pokud jde o jídlo,“ prohlásil bývalý královský kuchař Darren McGrady. Ten také často vyprávěl historku, jak obchodní dům Harrods pravidelně posílal do královské kuchyně koš plný pochoutek jako poděkování za jejich nákupy. Když princ Philip jednou přišel do kuchyně, byly tam dva koše. Podivil se, že z Harrods přišly dva koše. „Výsosti, tohle je koš, který s sebou přivezl princ z Walesu,“ vysvětlil mu šéfkuchař. Podíval se dovnitř a McGrady doplnil: „Všechno je to bio.“ A on jen zavrtěl hlavou a řekl: „Ach, zatracené bio!“ A odešel.
Ledvinky i omelety
Bývalého člen Filipova personálu prozradil, že si potrpěl na snídaně, svačiny a pochopitelně na večeře. Kamkoli jel, trval na tom, aby mu byla přibalena jeho elektrická pánev se skleněným víčkem, na které rád vařil. K snídani byly jeho obvyklými surovinami slanina, vejce a párky, často se pustil i do ledvinek nebo omelety. Princ také někdy připravoval pro královnu a pro sebe rychlé a lehké večeře. Mezi tato jídla patří míchaná vejce s uzenou treskou, houby smažené na másle se slaninou, míchaná vejce se sardelkami na toastu s houbami nebo omeleta se slaninou.
Vévoda Filip v kuchyni
Ačkoli preferoval „dobrou, jednoduchou domácí kuchyni“, nebál se experimentovat s chutěmi a náročnými recepty. Podle prince Charlese vrcholem vévodových kuchařských schopností byly pečené sluky. Samozřejmě šlo o ptáky, které Filip v Sandringhamu (venkovské sídlo královské rodiny v anglickém Norfolku – pozn. aut.) sám zastřelil, oškubal, očistil a připravil.
Philip byl zjevně velkým milovníkem grilování. Během letních pobytů královské rodiny na skotském zámku Balmoral podle McGradyho připravoval večeře na grilu i pětkrát týdně. Využíval většinou čerstvé maso ze zvěřiny nebo lososa.
Mohlo by vás zajímat
Snídaně šampiónů aneb Žampiony podle prince Filipa
Na tuhle lahodnou, ale rozhodně ne dietní snídani, budete potřebovat:
- 1 kg žampionů
- ½ kg mouky
- ½ kg másla
- ½ šálku mléka
- 2 lžíce smetany
- chlebové krutóny
- sůl a pepř
A jak na to? Houby očistěte a osušte, ale neloupejte je. Nakrájejte je na plátky a 5 minut je poduste na másle. Zasypte je moukou, jemně promíchejte a vařte další asi 2 minuty. Dochuťte, přidejte ohřáté (ale nevařené) mléko a vařte další 3 minuty. Nyní vmíchejte smetanu, ihned dobře prohřejte a podávejte posypané krutony z osmaženého chleba.
Tento recept je pro početnou rodinu, jídla je opravdu hodně. V jednodušší verzi můžete na másle podušené zampiony jen zalít vajíčky a upéct jako omleteu. I tak ji na závěr posypte chlebovými krutony. Dodá to jídlu zajímavý efekt křupavosti.
Zdroje informací:
hellomagazine.com: Prince Philip's kitchen secrets and favourite recipes remembered
cheatsheet.com: Prince Philip Has a Favorite Recipe Fit For a Royal That You Can Make at Home
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Světový den rumu
V kalendáři najdete svátek rumu hned dvakrát. Kromě Světového dne rumu, o jehož založení se zasloužil teprve nedávno redaktor World Rum Guide Paul… Číst více
Mezinárodní den ginu s tonikem
Svátek tohoto oblíbeného drinku vznikl na počest Mary Edith Keyburn, která byla jeho velkou fanynkou. Zemřela právě 19. října roku 2010 ve věku… Číst více
Jak získat víno k vaření bez otevření lahve a rovnou s bylinkami? Máme pro vás jednoduchý trik
Recepty s vínem jsou oblíbené, ale někdy nás odradí to, že musíme kvůli pár decilitrům otevřít celou lahev, a víno časem ztratí chuť i vůni, pokud se… Číst více
16 receptů na dezerty a moučníky s alkoholem: Vybere si každý z nás
Moučníky a dezerty s alkoholem jsou velmi oblíbené ať mezi muži, tak mezi ženami. Tvrdý alkohol i sladké likéry zajistí dezertům jedinečnou chuť i… Číst více
Luxusní opilé dobroty: Jak vařit s vínem a pozvednout tak obyčejná jídla do kulinárního nebe?
Víno není jen lahodný nápoj, ale také skvělá… Číst více
Past na turisty? „Staročeský“ trdelník vlastně vůbec není staročeský
Nahoře křupavý, uvnitř měkký dutý váleček.… Číst více
7 nejoblíbenějších receptů na nepečené cukroví: Nenechte si ujít úžasné dobroty, které stihnete na poslední chvíli
Pokud patříte mezi milovníky nepečeného cukroví, pak s blížícími svátky konečně přichází chvíle na jeho přípravu. Jedná se o cukroví, které… Číst více
Léto u táboráku: Napíchněte na prut pstruha, zeleninu, jablka nebo si uválejte domácí „trdelník“
Milujete posezení u ohně? Zpestřete si je… Číst více
Pečení hadi na ohni: Tohle jídlo k táboráku nadchne děti a potěší dospělé
Hady na ohni připravujeme buď z kynutého těsta nebo z těsta s kypřicím práškem. Zejména varianta s kynutým těstem vyžaduje i trochu trpělivosti při… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Královské chutě: Princezna Diana milovala obyčejné špenátem plněné brambory. Tohle je její oblíbený recept
Královské chutě: Princezna Margaret, sestra britské královny, si oblíbila speciálně připravovaný biftek. Jak na něj?
Královna matka milovala gin, krevetový koktejl, čokoládové dorty i jehněčí. A dožila se 101 let!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečný donut
Přidáno před 13 minutami
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 11 hodinami
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 15 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Přidáno před 15 hodinami
Nepečené řezy “Nanaimo”
Přidáno před 16 hodinami
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 16 hodinami