Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Královské chutě: Kate a William jedí skromně. Spokojí se s rajčatovou polévkou nebo těmito lasagnemi se špenátem
Zdroj: Wikimedia Commons/Governor General of Australia, CC BY 3.0 a Freepik, lifeforstock

Sympatická rodina prince z Walesu a jeho manželky se snaží v rámci možností žít „normálně“. Proto Kate běžně připravuje Williamovi a jejich dětem – Georgovi, Charlotte a Louisovi – každý den večeři.

Kate vaří ráda

Pro Kate je prý vaření pro rodinu druhem relaxace. Není tajemstvím, že princ William „ujíždí“ na pečeném kuřeti, které je na jídelníčku této rodiny poměrně často. Kate má sice raději pikantnější jídla, ale s ohledem na děti i Williama, který preferuje jednodušší jídla, vaří normální britská jídla a peče koláče. V kuchyni jí často pomáhají i malá princátka.

I když pečené kuře rozhodně vede, budoucí král s manželkou si rádi pochutnávají na italských těstovinách, pizze a steakách. Ostatně steak je asi jedno z mála jídel, která umí na grilu připravit i William. A prý má nejraději středně propečený.

Kate i William se občas odchýlí od královského protokolu, který mj. zakazuje konzumaci mořských plodů – kvůli riziku otravy. S přehledem si pochutnávají na sushi nebo na syrových rybách.

Když uloží děti, rádi si společně dají sklenku ginu s tonikem.

Takový normální jídeníček

A co všechno patří do jídelníčku Kate a Williama? Určitě je to cottage pie, tedy zbytky masa v zapékací misce zakryté bramborovou kaší a zapečené v troubě. A protože jazýček budoucího panovníka je někdy mlsný, dopřávají si tento pokrm z čerstvé hovězí svíčkové.

Nepohrdnou ani typicky britským fish and chips. Rybu Kate osolí, opepří, obalí v těstíčku z kukuřičné mouky a bramborového škrobu. Čas od času je na stole i cheesburger ochucený smaženou cibulí.

Rajčatová polévka a jehněčí kotletky

Krémová rajčatová polévka je dalších z jídelních hitů prince a princezny z Walesu. Ta je rychlá a zaručené zasytí. Základem jsou 2 plechovky drcených rajčat.

Jehněčí kotletky se zeleninou a fazolkami vyvolají sváteční náladu i ve všední den. Přitom je Kate jen orestuje a přelévá omáčkou ze smetany, hořčice a tymiánu. Skvělou studenou večeří je vyhlazený pošírovaný losos podávaný se zeleninovým salátem a různými dipy.

Oblíbené lasagne se špenátem

Co má v rodině Kate a Williama stálé místo, jsou lasagne se špenátem. Na ně budete potřebovat:

  • ½ kg mletého hovězího masa
  • 1/4 lžičky soli
  • ¼ lžičky kajenského pepře
  • 750 ml rajčatového protlaku
  • 1 plechovka nakrájených rajčat (cca 400 ml)
  • koření na špagety (oregano, bazalka, tymián)
  • 300 g balení mraženého špenátu, rozmrazeného a dobře osušeného
  • 1  balení sýra ricotta
  • ¼  šálku strouhaného parmezánu
  • 1 rozšlehané vejce
  • 10 nevařených lasagní
  • 1 ½  šálku strouhaného sýra mozzarella

A jak na to? Předehřejte troubu na 190 °C. Pečicí misku potřete olejem ve spreji. Ve velké pánvi duste mleté hovězí maso na středním ohni 8 až 10 minut nebo dokud nezhnědne. Přebytečnou tekutinu slijte. Přidejte sůl, pepř, rajčatový protlak a rajčata a okořeňte. Míchejte, dokud se dobře nespojí, a pak dejte stranou. 

Ve středně velké míse smíchejte špenát, sýry ricotta a parmazán a vejce a dobře promíchejte. Na dno připravené zapékací misky rozetřete 2 šálky omáčkové směsi.

Přidejte první vrstvu lasagní tak, aby zcela zakryla omáčkovou směs. Na to rozetřete směs ricotty a posypte 1 šálkem sýra mozzarella. Pak dejte 1 ½  šálku omáčkové směsi, nahoru zbývající lasagne a potřete zbývající omáčkou.

Pečte 45 minut nebo dokud lasagne nezměknou. Vyjměte z trouby a posypte zbývajícím ½  hrnkem mozzarelly; přikryjte alobalem. Nechte 15 minut odležet, poté nakrájejte a podávejte.

Sladkosti výjimečně

Zatímco William se přiznal, že občas chodí dětem ujídat čokoládu, Kate se sladkostem vyhýbá. Občas si dopřeje karamelový pudink. Všichni společně mají rádi také čokoládový koláč s pekanovými ořechy.

Zdroje informací: mrfood.com a .liverpoolecho.co.uk

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více