Jak využít fialky v kuchyni? Vyzkoušejte oblíbené tipy na zpracování violky vonné
Jednou z nejdříve kvetoucích bylinek na jaře jsou půvabné violky vonné (fialky) s jemnou vůní. Fialky lidové léčitelství používá v kosmetice i v kuchyni. Víte, že jsou vhodné i ke zdobení dezertů a různých sladkých zákusků?
Jak využít květy fialek
Krásné malé kvítky můžeme v malém množství používat ke zdobení především ve sladké kuchyni, ale stačí vždy jen několik květů, netrháme ani nekonzumujeme větší množství fialek. Fialové kvítky violky vonné lze kombinovat s květy její příbuzné, violky trojbarevné (macešky).
- Z krásně zbarvených a jemných květů můžete připravit sirup (med), který příjemně ochutí nápoje a lidové léčitelství ho doporučuje proti kašli.
- Čerstvě utržené květy se mohou používat ke zdobení moučníků, salátů a různých jídel. Vždy přidáme jen několik kvítků.
- Květy jsou pěkné jako ozdoba nápojů, jednoduše je po utržení necháme zmrazit zalité vodou v tvořítku na led (v kostkovači).
- Něžné kvítky naše babičky namáčely v rozšlehaném bílku, obalovaly v cukru a pak sušily. Kandované květy používaly ke zdobení moučníků.
Jak využít fialkové listy
Menší množství nasekaných listů může být zajímavou součástí jarní bylinkové polévky, zeleninových salátů nebo velikonoční nádivky (hlavičky). Listy jsou močopudné a pomáhají při odkašlávání. V Encyklopedii léčivých rostlin (Dr. Pamplona-Roger) se píše: "Listy violky vonné mají podobné vlastnosti jako květy, ale v daleko větší míře vyvolávají pocení a mají silnější močopudné a projímavé účinky."
Fialky najdeme na travnatých osluněných plochách a často rostou na trávnících venkovských zahrad. Sbíráme je vždy pouze na čistých lokalitách.
Komentáře