Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Právě kvete česnek. Pořád je čas zajistit si velkou a zdravou úrodu, je třeba ho okopávat a odstranit plevel
Zdroj: Alena Kunclová, Toprecepty

Pomalu se blíží doba, kdy se budeme radovat z výsledků své práce a sklidíme si vypěstovaný česnek. Chuťově i vůní jde o úplně jiný zážitek, než jaký přináší česnek koupený v obchodě. Jak si tedy zajistit, co největší sklizeň, a co je dobré právě teď udělat? Stačí pár kroků a budete mít nezapomenutelnou úrodu.

Paličáky právě kvetou - co dělat s květenstvím česneku

Česnek kvete od června do srpna. Květenství je před rozvinutím květu uzavřeno v dlouhém bělavém blanitém toulci. Pro maximalizaci úrody česneku je vhodné se tohoto květenství zbavit - ručně je tedy nutné odstranit (odlámat, ostříhat či uříznout - pozor na čistotu nástrojů). Kvetení totiž rostlinu vyčerpává a nemůže investovat tolik potřebnou energii do růstu cibulí. Pokud tedy stvoly včas neodstraníte, tak sklidíte mnohem méně, než byste ve skutečnosti mohli. Doporučuje se nechat na záhonu pár kvetoucích česneků, a to čistě ze signalizačních důvodů. Napřímení stvolu (ten je do té doby zkroucený) napovídá, že se blíží čas sklizně.

Péče, která vede k vyšší úrodě

Česnek nevyžaduje v našem podnebném pásu dodatečnou závlahu. O té uvažujeme zejména u česneku sázeného zjara, pokud panuje během května a června dlouhotrvající sucho. Zejména v době před sklizní je naopak přemíra vláhy na škodu. Česnek nezapomínáme odplevelovat a okopávat. Ještě je také čas česnek přihnojit, a to ledkem amonným s vápencem či cereritem. Přihnojení je nutné, pokud česneku předčasně žloutnou konce listů. Značí to právě nejčasněji nedostatek dusíku. Někdy takto reaguje česnek i na stres, kterému je vystaven - změny teplot, nadmíra či nedostatek vláhy apod. Nebojte se také jít do probírky a odstraňte zakrnělé rostliny, které by mohly být nějakým způsobem nemocné. Jen tak se dočkáte zdravých a velkých cibulí. 

Sklízíme velké palice, vážeme a sušíme

Je nutné nepropásnout nejlepší dobu pro vyjmutí česneku ze země. Vše se samozřejmě liší rok od roku, odrůdami i místem pěstování.  Důležité však je myslet na to, že pokud zůstává v zemi déle, než je nutné, může být hůře skladovatelný. V důsledku přezrání obalových šupin se poté mohou cibule rozpadat. Sklízíme v létě, v okamžiku, kdy se vrcholy zkrucují. A zde pozor u nepaličáku (ten nevytváří květní stvol) je to tak, že sklízíme v době, kdy se začíná pokládat nať (přibližně u poloviny rostlin na záhoně). U paličáku je přesné určení doby sklizně maličko obtížnější. Je to zpravidla v době, kdy se květní stvol vyrovnává ze své zkroucené pozice. Vytrhává se tedy v době, kdy nať i květní stvol žloutne a vadne (doporučení zní, když mají ještě pět dužnatých listů - můžou být žluté, ale ne suché).

Sklizený česnek pečlivě zbavíme hlíny a poté je nutné jej nechat dosušit, ideálně zavěšený se svazcích po 15 až 20 cibulích, na suchém místě. Využít můžeme prostory ve stínu pod střechou či na půdách s dobrou cirkulací vzduchu. Následně je možné ho skladovat i déle než půl roku, ovšem na chladném a suchém místě. Dáme pozor, abychom nepoužívali česnek napadení plísní, a ze skladování vyřadíme česnek s poškozenými stroužky.

Zdroje informací:
Kniha Zelená lékárna, Rubcov V.G. - Beneš K.
Kniha Zelenina na zahrádce, Dolejší A.
cesnek.cz: Pěstování česneku 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více