Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak poznat v obchodě kvalitní chleba? Všímejte si barvy bochníku, pevnosti kůrky i pružnosti střídky, říká expertka Hana Nykodymová
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty a Profimedia/koláž Toprecepty

Stává se vám, že v obchodě koupíte chleba, ale doma zjistíte, že není podle vašich představ, anebo je, ale rychle ztvrdne či zplesniví? Jak v supermarketu vybrat ten nejlepší chleba a jak jej pak doma správně uchovat, aby vydržel dlouho čerstvý a nezplesnivěl? Na to jsme se zeptali komisařky soutěže Chléb roku 2023 a zkušené pekařské technoložky Hany Nykodymové.

Český kváskový chléb

Dobrý chleba s křupavou voňavou kůrkou, pružnou a jemně nakyslou střídkou vonící po žitném kvásku, to je něco, co našincům, žijícím v cizině, nebo i nám na delší dovolené často chybí. Zatímco Francouzi nedají dopustit na své bagety, my si nedokážeme představit život bez chleba. 

V posledních letech se navíc nabídka chleba na pultech obchodů značně rozšířila a tak může být někdy nesnadné poznat kvalitní bochník. Proto jsme oslovili komisařku soutěže Chléb roku 2023 a zároveň zkušenou pekařskou technoložku firmy Melvia, Hanu Nykodymovou. 

Ta pro Toprecepty.cz říká, že kvalita chleba v posledních letech značně stoupla, ale i tak se může stát, že v obchodě narazíte na bochník nedopečený, přepečený nebo i tři dny starý. Na co se tedy v supermarketu zaměřit?

Jak v poznat kvalitní chleba? 

Podle Hany Nykodymové hrají roli barva, střídka, pružnost chleba, ale i naše zkušenosti s konkrétním výrobcem. Expertka proto radí všímat si následujících věcí: 

  • Barva
    Podívejte se, jakou má vámi vybraný chléb barvu. Nesmí být ani „bledý jako babský břicho“, ale zase ani hodně tmavý a přepečený, což jednak není zdravé, ale ani chutné. Ideální barva je kaštanová nebo medová. 
  • Kůrka
    Kůrka má být pevná, nikoli měkká. Když je měkká, propustí vlhkost střídy a chléb rychleji stárne. Správně vypečený chleba vydrží delší dobu i proto, že ho konzervuje kůrka. Ale když je měkká nebo tenká, tak svoji roli neplní. Na chléb si proto sáhněte v jednorázových rukavicích, které by měly být k dispozici v každém obchodě.
  • Pružnost
    Při pohmatu musíte cítit, že kůrka klade nějaký odpor, ale zároveň pod ní musí být chleba měkký. To znamená, že kůrka má být pevnější, ale ne tvrdá a chleba pod ní musí být pohmatem pružný.

A samozřejmě platí, že každý má jiné chuťové preference,“ dodává expertka a připomíná, abychom si chleba, který nám chuťově vyhovuje, zkrátka zapamatovali, respektive jeho výrobce, který musí být na obalu uveden, nebo vám jej musí v obchodě sdělit. Konkrétní pekárna totiž peče pořád stejně a má stejnou recepturu, takže by i jejich chleba měl chutnat pokaždé stejně.

A pokud si chcete připomenout, které chleby letos zvítězily v hodnocení odborníků, podívejte se do naší galerie ze soutěže Chléb roku 2023. Většinu bochníků nabízejí velké supermarkety.

Fotogalerie - Nejlepší chleba v Česku 2023: Některé vítězné bochníky nás chutí neoslovily, vynikající je ale pelhřimovský pecen z peká

Ukázat 14 fotografií

 

 

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více