Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Křupavá kůrka, jemná střídka a ta vůně! Poctivý český pšenično-žitný kváskový chléb ani sebelepší francouzská bageta nepřekoná. I proto se letos opět uskutečnila soutěž v tom, který bochník je ten nej. Měli jsme možnost ochutnat vítěze pěti kategorií a zjistili jsme pro vás, jak se liší, kde je koupíte i kolik stojí.

Chléb náš vezdejší

V prostoru pražského Vnitroblocku se včera konala tisková konference se zdánlivě „chudým“ občerstvením. Novinářům totiž na stole postupně přistávaly jen kousky chleba. Ovšem nešlo o ledajaké chleby, ale přímo o nakrájené vítězné bochníky soutěže Chléb roku 2023.

Letos bylo do tohoto pekařského klání přihlášeno celkem 124 vzorků, ze kterých odborná porota s certifikovanými komisaři vybrala vítěze v pěti různých kategoriích. Komisaři, obvykle zkušení dlouholetí pekaři a technologové, hodnotili vzhled, tvar, objem, pružnost, kůrku, střídku, vůni a samozřejmě hlavně chuť všech chlebů. Mezi desítkami chlebů to byl jistě oříšek!

My už jsme s kolegy novináři ochutnávali jen ty vítězné. Konkrétně jsme okusili bochníky, jež získaly "zlato" v těchto kategoriích:

  • Chléb roku 900–1200 g od firmy ENPEKA a.s.
  • Chléb roku 500–800 g od firmy BEAS a.s., Choustníkovo Hradiště
  • Chléb bez hranic z pekárny Adélka a.s.
  • Novinka roku opět od firmy BEAS a.s., Choustníkovo Hradiště
  • Chléb mladých z Penamu

Naše jednička je Adélka

Jak to dopadlo? Všichni, kteří jsme testovali u jednoho stolu, napříč různými redakcemi, jsme se shodli: chleby z kategorií Chléb roku 900-1200 g, Chléb roku 500-800 g a Chléb mladých z Penamu nám všem přišly vizuálně i chuťově téměř stejné a nijak zvlášť nás neoslovily. Vypadaly jako klasický český kmínový chléb (více v galerii), chutnaly dobře a určitě stojí za koupi, ale není to něco, co vás posadí na zadek. Nicméně, třeba ke špekáčku můžou být super. 

Jiné to bylo se dvěma zbývajícími kousky. Naprosto vynikající byl vítězný chléb z kategorie Chléb bez hranic z pelhřimovské pekárny Adélka. Měl ze všech nejsilnější a taky nejkřupavější kůrku, vláčnou a příjemně pružnou střídku a výraznou chuť i vůni. Tenhle chleba chutná tak dobře, že se dá jíst i samotný, lehce potřený máslem a posypaný solí pak bude dokonalý. A cena? Jak nám na místě sdělil zástupce z pekárny, chléb bude nabízen za 52 Kč.

Druhý nejlepší byl pro nás vítěz v kategorii Novinka roku z pekárny Beas z Choustníkova Hradiště. Chléb má atypický tvar trojúhelníku, takže kdo má rád patky, tady si opravdu užije. Kdysi se říkávalo, že pořádný frajer má patku, tak tenhle má tři! Kromě toho je ale těsto ochuceno mrkví a bramborami, což činí chléb neskutečně vláčným, bohatá posypka ze slunečnicových semínek zase zajišťuje křupavost. Opět, i tento chleba si užijete jen tak. A doporučujeme jej na výlety, má dost vlákniny, takže i dobře zasytí. Tento chléb koupíte za 50 Kč.  

Ostatní tři vítěze, které jsou podle nás v chuti i vzhledu zaměnitelné, získáte v obchodech za 40-49 Kč za bochník (dle velikosti). Všechny vítězné chleby by měly být k dostání nejen v daných regionálních pekárnách, ale také v síti prodejen Tesco. Je už samozřejmě jen a jen na vaší chuti, kterému vypečenému fešákovi dáte přednost. 

V naší galerii se můžete podívat, jak vítězné chleby vypadají:

 

Témata

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více