Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kukuřice poroste i na zahradě. Teplomilná rostlina potřebuje vláhu a je citlivá na zimu, proto je lepší ji předpěstovat a sázet později
Zdroj: Unsplash, Eric Prouzet

Kukuřice na všechny způsoby je vynikající pochoutka. Klasy kukuřice si můžete sklidit i na zahrádce. Zvolíte-li rané odrůdy, stále můžete vysévat. Pokud máte nějaký zapomenutý kout či místo u plotu, šup tam se semeny a těšte se na úrodu. Jak si tedy vypěstovat vlastní chutnou kukuřici?

Cukrová kukuřice a další pěstované 

Kdo by neznal kukuřici v nejrůznější podobě – zrníčka z konzervy, vařené klasy apod. A co takhle nedozrálé kukuřice přímo z pole či zahrady. Zkuste si zasadit cukrovou kukuřici na zahrádce a uvidíte, že nic lepšího není. Cukrová kukuřice byla vyšlechtěna z kukuřice seté, která se často označuje jako krmná kukuřice. Cukrové kukuřici se někdy říká třeba i sladká kukuřice. Cukrová kukuřice je na rozdíl od krmné nižšího vzrůstu – udělá jakýsi keřík kolem 1,5 m až dvou metrů. Také klasy cukrové jsou menší než ty, které má krmná kukuřice. Pěstovat na zahradě se dá i tzv. pukancová kukuřice (praskavá), ta se sklízí až po úplném dozrání semen. Ty se následně ještě dosuší a používají na výrobu popkornu

Milovnice vláhy a teplíčka

Kukuřice je teplomilná zelenina s vysokými nároky na vláhu. Dobře se jí bude dařit v záhřevných polohách v dobře prohnojené půdě (využít můžeme hnůj či kompost). Kukuřice je hodně choulostivá na zimu, není proto vhodná do vyšších poloh a mrazových kotlin. Kukuřice se vysévá zpravidla od poloviny května do června, v teplejších oblastech už od dubna (na klíčení potřebuje minimální teplotu 8 – 10 °C. Dá se i předpěstovat, pokud se sklizeň nemůžeme dočkat, dáme si semena do kelímku s kompostem. Ven je dáme teprve, až počasí venku dovolí.

Předpěstováním si dobu sklizně uspíšíme i o tři týdny. Je dobré také zauvažovat o postupném výsevu tak, aby se sezóna sklizně rozložila více týdnů. Rané odrůdy se dají vysévat až do července. A bez čeho rozhodně nebude kukuřice prospívat, je dostatek vláhy. Vyséváme do připraveného řádku, nejlépe do jednotlivých hnízd po třech semenech do cca 6 cm hloubky. Po vzejití necháme v jenom hnízdě po dvou rostlinkách. Řádky dáváme od sebe dle návodu na balení, bývá to kolem 50 cm.

Vhodný partner do záhonu

Kukuřici bude dobře u plotu, ale poslouží skvěle jako parťák i ve smíšeném záhonku. Kukuřice udělají clonu zelenině, která moc nemusí vítr – např. okurky, křehké lilky či papriky. Kukuřici postupně v rámci okopávacích prací přihrnujeme a dopřáváme jim vydatnou zálivku (pokud máme kombinované záhony, zálivku usměrňujeme podle potřeb té které zeleniny, se kterou kukuřice sousedí). Myslete však na to, odkud na záhony svítí slunce. Vzrostlé kukuřice dokáží totiž udělat bariéru i paprskům, mohli byste tak ostatní pěstovanou zeleninu připravit o světlo. 

Nepropásněte vhodnou dobu sklizně

Palice dozrávají postupně. Na jedné rostlině jsou zpravidla dva klasy. Cukrovou kukuřici je nejlepší sklízet v době tzv. mléčné zralosti. To poznáte tak, že naříznete-li zrno, vyteče z něj mléčně zabarvená tekutina. Zralost poznáte i podle vybarvení „vlasů“ – v době zralosti hnědnou. Kukuřice používáme celé nebo jednotlivá zrnka. Konzumovat se dají syrové i vařené či dušené. Skvěle se dají také grilovat.  Některé exotičtější odrůdy kukuřice mohou mít i jinou barvu zrn než typickou žlutou, například červenou či černou.

Zdroje informací:
www.nzip.cz: Cukrová kukuřice 
semo.cz: Cukrová kukuřice 

Kniha Zelenina na zahrádce, Dolejší A.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více