Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro okénko: Mražený dezert Vienetta býval sladkou tečkou rodinných oslav. Připravíme jej ale i doma, a to celkem snadno
Zdroj: Pixabay, s-ms_1989

Vzpomínáte na zmrzlinu Vienetta? Prodává se sice stále, ale když se objevila v porevolučních obchodech, bylo to zkrátka něco. Po dobách, kdy byl největší zmrzlinovou specialitou obyčejný „polárkáč“, byla tato smetanová zmrzlina tvarovaná do vlnek prokládaných křupavou čokoládou opravdu luxusní delikatesou pro zvláštní okamžiky.  

Zavzpomínejte si na Vienettu

Pokud patříte k těm, kteří zažili boom nových produktů ze západu v devadesátkách, určitě si z nabídky tehdejších pro nás tehdy vzácných „zmrzlin od Algidy“ vybavujete i Vienettu. Tento výjimečný zmrzlinový dezert byl vyhrazen pro slavnostní příležitosti a pamětníci si možná vybaví i reklamu, které nám hlásala, že Vienettta může u svátečního stolu „způsobit malý problém“, neboť „jeden kousek nikdy nestačí.“

V rozšiřující se nabídce zmrzlin Vienetta upadla do zapomnění a zastínily ji další produkty. I když se dodnes prodává, seženete ji ale jen někde. Zapomenout na ni úplně by však byla škoda. Vienetta totiž není tak úplně obyčejná zmrzlina, ale opravdu speciální mražený dezert s italskými kořeny.  

Zmrzlina nebo dezert?

Vienetta je zvláštní tím, že není úplně ztuhlá jako jiné zmrzliny, ale podává se povolená. Jde o měkčí ledový dezert, který vychází z italského semifredda, což je zmrzlinová pochoutka s dávnou historií, která má konzistenci jakési zmrzlé pěny nebo nadýchaného krému. Připravuje se ze žloutků, cukru a hodně tučné smetany a oproti klasické zmrzlině je méně náročná na přípravu, neboť se nic nemusí míchat a na její přípravu stačí jen speciální obdélníková forma na chlebíček, která se vejde do mrazáku.

Právě obdélníkový tvar je typický i pro Vienettu, jejíž původ sahá do Velké Británie 80. let minulého století, kdy ji společnost Wall’s Ice Cream představila jako svou vánoční specialitu. Zmrzlinový dort se střídajícími se vrstvami vanilkové zmrzliny a křupavých kousků čokolády, zakončený charakteristickými krémovými vlnkami a posypaný kakaovým práškem, byl považován za nejfantastičtější z tehdy existujících mražených pochoutek. Není divu, že brzy se objevilo vedle tradiční vanilkovo-čokoládové verze mnoho dalších příchutí, dokonce i ovocných. 

Kontrast měkké zmrzliny a křupavé čokolády

Ačkoli příprava samotného ledového krému je snadná, kouzlo Vienetty tkví hlavně ve vrstvičkách čokolády, které musí při kousnutí krásně křupnout, a vytvořit tak úžasný kontrast k měkké a jemné zmrzlině. Dosáhnete toho snadno pomocí jednoduchého triku – stačí jen do rozpuštěné čokolády vmíchat trochu kokosového olej. Do domácího dezertu samozřejmě patří domácí zmrzlina, pokud ale máte málo času, klidně si jej můžete připravit z vanilkové zmrzliny z obchodu

Jak na domácí Vienettu?

Pokud jste milovníkem této zmrzlinové delikatesy a rádi byste si na ní opět někdy pochutnali, zkuste tuto její domácí verzi, která se původní Vienettě hodně podobá. Jak na to? 

Budete potřebovat: 350 ml plnotučného mléka, 150 g cukru krupice, 1 vanilkový lusk, 400 ml smetany ke šlehání, 4 velké žloutky, 1 lžičku vanilkového extraktu, 250 g hořké čokolády nalámané na malé kousky, 50 g kokosového oleje, 45 g opražených nasekaných lískových oříšků, velkou špetku soli

  1. Mléko, cukr a velkou špetku soli zahřejte v hrnci na mírném plameni. Přidejte semínka z vanilkového lusku do mléka a poté vhoďte do mléka vyvařit celý lusk. Přikryjte, stáhněte z ohně a nechte hodinu louhovat.
  2. Velkou mísu vložte do ještě větší mísy částečně naplněné ledem a do menší mísy nalijte smetanu. V jiné velké míse rozmíchejte žloutky. Lehce ohřejte mléko a poté je pomalu přilévejte k žloutkům za stálého šlehání, dokud se vše nespojí. Poté celou směs povařte, dokud žloutkový krém nezhoustne. 
  3. Opatrně přeceďte přes sítko žloutkový krém do připravené smetany a míchejte, dokud směs nevychladne. Vmíchejte vanilkový extrakt, přikryjte a poté dejte na 2-3 hodiny do chladničky, aby se krém důkladně zchladil. Poté směs dejte ztuhnout do mrazáku.   
  4. Zatímco se zmrzlina chladí, vymažte 1,5l obdélníkovou formu na chlebíček rostlinným olejem a poté ji vyložte potravinovou fólií tak, aby hodně přesahovala přes okraje. 
  5. Do jiné mísy pak dejte 200 g čokolády společně s kokosovým olej a postupně rozpouštějte v mikrovlnné troubě, dokud nevznikne hladký čokoládový krém. Čokoládu také můžete rozpustit ve vodní lázni. Čokoládovou omáčku nechte vychladnout.
  6. Jakmile zmrzlina ztuhne a čokoládová omáčka již není horká, můžete začít s vrstvením. Nejprve dejte do formy čtvrtinu zmrzlinové směsi do formy na chlebíček a rovnoměrně ji rozetřete. Na ni nalijte tenkou vrstvu rozehřáté čokolády a pečlivě ji rozetřete. Vše posypejte 1 lžící nasekaných lískových oříšků a poté vše dejte na chvíli do mrazničky ztuhnout. 
  7. Opět vyjměte a opakujte výše uvedený postup, dokud nebudete mít tři čokoládové vrstvy. Vše zakončete čtvrtou vrstvou zmrzliny. Celý dezert volně zakryjte potravinovou fólií a přeneste do mrazničky. Nechte ztuhnout, nejlépe přes noc. 
  8. Zbývající čokoládu rozpusťte v mikrovlnné troubě a míchejte, dokud nebude hladká. Rozetřete ji v tenké vrstvě na talíř nebo plech a vložte zpět do mrazničky. Nechte čokoládu ztuhnout, poté ji vyjměte z mrazáku a pomocí nože vytvořte vlnky nebo ji rozlámejte na kousky. Vložte zpět do mrazáku.
  9. Hotovou Viennettu vyjměte z mrazáku a vyklopte z formy. Ozdobte ji připravenými čokoládovými kousky, případně ještě pokapejte zbylou čokoládovou polevou a nasekanými ořechy. Můžete přidat i ovoce. 

Náš tip: Máte-li rádi vanilkovou zmrzlinu, můžete si ji udělat v odlehčené tvarohové verzi podle našeho videoreceptu

Zdroje informací: 
Wikipedia.org: Viennetta
Unilever.co.uk: Viennetta
Sainsburys.co.uk: Homemade Viennetta
Thespruceeats.com: Viennetta Recipe


 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více