Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečeme s Ivou: Pečivo tuze voňavé, nadýchané, a přeci s pevnější a tmavší střídou. Takové jsou chlebulky
Zdroj: Iva Trhoňová

Nejsou to ani bulky, ani chlebíky. Jsou to chlebulky, pečivo z tmavšího a pevnějšího těsta, s menším přídavkem ovesných vloček. Čerstvé a sotva vychladlé chutnají úžasně i suché, později je můžete podávat s výbornou pomazánkou nebo třeba svačinovým salátem.

Když pekařka promluví...

Jak chlebulky vznikly? Měli jsme kdysi chuť na obyčejnější, pevnější pečivo – ne chleba, ani bulky nebo pletýnky…tak vznikly chlebulky, malé nadýchané peřinky. Jméno jim dal syn Adam a ujalo se u nás. Chlebulky můžete dochutit třeba smaženou cibulí nebo česnekem, kouskem uzeného, zkrátka tím, nač bude v dané chvíli chuť.

Co je na chlebulky potřeba?

Na omládek:
120 g vody
1 rovná lžička sladěnky
12 g čerstvého droždí
150 g pšeničné chlebové mouky

Dále:
190-200 g vody
50 g oleje
2 lžičky soli
50 g žitné chlebové mouky
200 pšeničné chlebové mouky
100 g hladké mouky
2-3 lžíce ovesných vloček

Jak budeme postupovat? Ze všech uvedených surovin umícháme omládek a zakrytý proti osychání a prachu ho necháme 45 minut pracovat.

Po vykynutí těsta: K hotovému omládku přidáme zbytek surovin, vymísíme volnější těsto a necháme ho 60-90 minut kynout v míse. Během této doby je dobré těsto naolejovanými prsty asi dvakrát přeložit. Chytneme cíp těsta, potáhneme a přeložíme ho přes zbytek těsta. Podobně to uděláme z dalších 4-5 stran a těsto necháme opět kynout.
Chlebulky se pečou při vysoké teplotě, proto neopomeneme včas zapnout nahřívat troubu. Na mřížku, kde budeme péct, položíme nahřát pizza kámen nebo alespoň další plech (uložený dnem vzhůru), na který pak chlebulky uložíme. Dospod trouby vložíme nahřát druhý, starší a prázdný plech, do kterého později nalijeme trochu vody pro vytvoření páry v troubě.

Po vykynutí těsto stěrkou opatrně vyškrábneme na pomoučený stůl, urovnáme ho do obdélníka a lopatkou nebo nožem nakrájíme na 6-8 kousků. Opatrně je přeneseme na plech s pečicím papírem nebo fólií, necháme znovu dokynout, postříkáme vodou z rozprašovače a vložíme na rozpálenou dlaždici (obrácený plech) v troubě. Zapaříme trochou horké vody vchrstnuté do druhého, starého plechu na dně trouby a upečeme (220-240 °C / 15-20 minut). Po 10 minutách troubu krátkým pootevřením vyvětráme od páry a dopečeme.

Drobečky z ošatky

  • Těsto je opravdu hodně volné, měkké. Bát se ho ale nemusíte, tvarování probíhá pouhým nakrájením těsta a přenesením kousků na plech.

Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.

Kuchařka Iva Trhoňová

„Pečící manželka, matka a babička“

https://www.pekarnomanie.cz/

Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více