Krkonošské kuře s bramborovými noky

smukoo Kuchař: smukoo

Doba přípravy: ja som to robil asi 2 hodiny • 1 celé velké kuře (nebo 6–8 stehen) Drůbeží maso 9 názorů

Suroviny

• 1 celé velké kuře (nebo 6–8 stehen)
• 250–300 g uzené krkovičky nebo rolovaná plec
• 1 sklenice červeného sterilovaného zelí
• 150 g másla
• trocha olej
sůl
kmín
Na bramborové noky:
• 750 g uvařených brambor
• 250 g hrubé mouky
• 1 vejce
Recept si zatím oblíbilo 15 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Uzené maso nakrájejte na malé kousky (kostičky) a na troše oleje orestujte v kastrůlku asi 5 minut. Až uzené pustí šťávu, tak přidejte dobře okapané zelí, promíchejte a dalších 5 minut duste. Podle chuti opatrně osolte a nebo přidejte i trochu cukru, nemáte-li rádi zelí moc kyselé. Pak směs odstavte a nechte vychladnout.

  2. Kuře vně i uvnitř nasolte a pak jej naplňte vychladlou směsí zelí a uzeného. Zbylou směs můžete napěchovat pod kůži – mezi stehny a hrudí nařízněte malý otvor a směs tudy prstem vtlačte pod kůži kuřete – kam se dá. Nakonec nezapomeňte uzavřít otvory třeba párátkem.

  3. Pokud jste zvolili jen stehna (a ne kuře vcelku), směs napěchujte pod kůži jednotlivých porcí – na vnější straně stehýnka lehce kůži nadzvedněte a směs tam napěchujte – nebojte, bude to držet, jen musíte být trochu opatrní, abyste kůži neodtrhli při plnění příliš.

  4. Poté kuře dejte do pekáče, poklaďte plátky másla (na jednotlivých porcích drží o něco lépe) – nešetřete jím. Nakonec to celé hustě posypte celým kmínem – opravdu dostatečně, tvoří spolu s máslem hlavní chuť pokrmu.

  5. Pečte v troubě jak jste zvyklí. Ideálně při teplotě 180°C dokud není kuře upečené, což je zhruba hodina nebo o něco víc. Ale raději to vyzkoušejte zapíchnutím párátka do stehna poblíž kloubu, a vytéká-li průhledná (ne krvavá) šťáva, je hotovo.

  6. Noky: Uvařené brambory necháme chvíli vychladnout, nemusí být ani úplně studené. Pak je dobře rozmačkáme a přidáme vejce, trochu soli a vmícháme hrubou mouku. Vypracujeme těsto bez hrudek – malé kousky brambor nejsou na škodu. Necháme ho chviličku odpočinout, to se nám akorát začne vařit voda v hrnci, ve které noky uvaříme.

  7. Lžící (dvěma to jde líp) tedy z těsta vykrajujeme menší noky a vaříme je v trochu osolené vodě asi 10–12 minut, podle velikosti noků – jakmile vyplavou, tak jim chybí tak 2–3 minuty a jsou hotové. Místo lžící vykrajovaných noků můžete klidně tvarovat malé knedlíčky, kuličky o průměru zhruba 4 centimetry – namočte si ale předtím ruce ve studené vodě, jde to pak o poznání lépe. Uvařené noky nechte na sítku okapat.

Poznámka

Tento recept mi došiel do meilu a ani neviem kto mi ho poslal. Pretože je to fakt bomba a tu v receptoch nie je, tak som sa rozhodol že ho sem pridám. Ak niekto vie autora nech mi napíše, ja to tu potom rád uvediem. Inak ja k tomu používam zemiaky.

Toto, skoro až slavnostní, jídlo se může směle zařadit mezi skvosty české kuchyně jako je vepřo-knedlo-zelo nebo svíčková na smetaně. Není to sice žádná lahůdka pro vegetariány a také dietolog by zaplakal, ale kdo by odolal krásně vypečenému máslovému kuřátku plněném červeným zelím s uzeninou a k tomu po domácku vyrobené bramborové noky. Navíc tento recept určitě k plné spokojenosti zvládne i méně zkušený kuchař či kuchařinka.

Tento recept, který si okamžitě moje manželka zamilovala a ustavičně mi jej předhazuje, jsem před léty objevil v jedné brožurce. Myslím, že to byla taková ta zdarma brožurka co dávala Tescoma v každém obchodě s kuchyňskými doplňky. To je ale úplně jedno. Hlavně, že to je skvělé papání a navíc i působí tak nějak honosně, takže se určitě nemusíte stydět jej uvařit jako součást slavnostního či nedělního menu. Jídlo je to dosti vydatné a také více mastné (vzhledem k množství použitého másla), ale kombinace másla a kmínu je na této pečeni dokonalá. Pokrm můžete připravit jak z celého kuřete, což je doporučený postup, a nebo také z jednotlivých stehen. K tomu buď doporučované bramborové noky, ale nic nezkazíte klasickým bramborovým knedlíkem a ani jiné varianty (baj i kobzole) nevylučuji. Takže jdeme na to.

A teď už nezbývá, než jídlo naservírovat. Celé kuře nejdříve opatrně (nejlépe nůžkama na drůbež) rozpulte a pak každou půlku ještě rozdělte na další dvě porce. U samostatných stehýnek vám tato činnost odpadá a můžete rovnout servírovat. Jedna porce masa se zelím a vedle pár noků, které lehce pokapete vypečenou máslovou šťávou. Skvělý nedělní oběd, a až to vyzkoušíte, napište jak vám to chutnalo. Přeju vám dobrou chuť.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 136 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Krkonošské kuře s bramborovými noky

  • Martina 12 Martina 12

    <3naprostá lahůdka,vyzkoušeno a pochvala taky byla;-)

    Odpovědět

  • Sodovka Sodovka

    Richarde, to musí být fakt bomba. :-p :-p :-p. Recept ukládám a už vím co budu o Vánocích (mezi svátky) vařit.:yes: Kuře na zelí (hlávkovým i kysaným) dělávám, ale s červeným zelím a uzeným jsem ho ještě nedělala - neplnila. Kuře dost často plním pod kůži, (ale klasickou-rohlíkovou náplní) a doma tomu říkáme kuře jako prase. Teď bude obměna. Již se těším a posílám za bezva recept +9.:yes: :-p :yes:

    Odpovědět

  • savlinka savlinka

    teda to bude dobrota:-))jsem z KRKOKONOŠ a neznám:-8určitě,ale udělám:yes:

    Odpovědět

  • Iriska Iriska

    Richarde, tento recept jsem viděla před asi 5 roky na TV Prima v pořadu Prima vařečka a vařil jej Vladimír Čech. Hned jsem to pak zkoušela a vím, že kuře bylo super!! Díky za připomenutí a samozřejmě ti posílám bod:yes:+

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Super nedělní oběd...:yes::-p Jen ty noky jsem už nezvládla, tak byl kupovaný knedlík - bramborový ;-). Posílám fotky a bod. :-)

    Odpovědět

  • smukoo smukoo(autor receptu)

    Ja som ten recept dostal do môjho emailu na Pokeci.sk od mne neznámeho človeka, a bol v češtine. Bohu žiaľ nie je tam uvedený autor, bo rád by som mu prejavil veľkú poklonu. Je to bomba, aj podľa mojich dvoch, ktorí by to chceli takmer denne. Ale pre obmenu to robievam aj so zemiakmi a vyskúšam aj s knedľou.

    Odpovědět

  • drahulin drahulin

    Vyčerpávající komentář.;-)Recept super.:yes::yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Rišo, ty po česky?:-O Dost dobrý recept!!:yes:

    Odpovědět

  • veveruskaa veveruskaa

    Hmmm, to vypadá nádherně, hned bych si dala, fotečka by nějaká nebyla :-):yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: noky recepty s bramborovými noky krkonošská jídla bramborové noky recept jídla s bramborovými noky krkonošská směs bramborové noky se zelím cele kure recepty noky tescoma s chuti nedělní kuře vareni a peceni po domacku krkonošské recepty jídla s noky krkonošská kuchyně recept s bramborovými noky s bramborovými noky cele kuře kuře na zelí plněné kuře kysaným zelím pečené kuře plněné zelím vladimíra čecha