Tvarohové pomazánky jsou skvělou letní večeří: Výrazný sýr jim dodá pikantní nádech, bylinky svěží chuť a vůni, připravené jsou za pár minut
25. 7. 2023 Vaření
Tvarohové pomazánky jsou v našich domácnostech populární. A v létě jsou naprosto ideální svačinou nebo večeří. Můžeme je připravit v různých variantách. Na každé z nich si určitě pochutnáte!
Proč si dát tvarohovou pomazánku
Pomazánky z tvarohu jsou zdravé, na jejich přípravě není nic komplikovaného a zvládneme je přichystat během pár minut. Kromě toho tvaroh je potravinou, která se snadno kombinuje s dalšími ingrediencemi. Hodí se ke svačině, ale i výborné večeři, obzvlášť v létě. Jsou vítanou součástí občerstvení na letním pikniku či zahradní slavnosti.
Mohlo by vás zajímat
Jaký tvaroh vybrat
Pro nejlepší chuť a krémovitost se hodí tučný tvaroh. Nízkotučný, případně odtučněný tvaroh mívá řidší konzistenci, což v případě pomazánky není ideální volba. Variantou je také tvarohový sýr, jako je například Lučina.
Jak na tvarohovou pomazánku s bylinkami
Základem tvarohové pomazánky s bylinkami bývá kromě tvarohu i cibule a případně česnek. Někdy se přidává hořčice. Na ochucení poslouží pepř a sůl. Pokud dáváme bylinky, nemusíme to ale se solením přehánět. Poslouží právě bylinky. Můžeme využít petrželku, pažitku, tymián, rozmarýn, kopr, bazalku, nebo třeba libeček.
Náš tip: Připravte si tvarohovou pomazánku s bylinkami.
Mohlo by vás zajímat
Jak na tvarohovou pomazánku se sýrem
Na tvarohovou pomazánku se sýrem se hodí tavený sýr, polotvrdý (eidam), ale i plísňový (Niva).
Připravte si tvarohovou pomazánku s Nivou. Budete na ni potřebovat: 50 g másla, 100 g měkkého tvarohu, 100 g nivy, 1 lžičku rajčatového protlaku a 2 stroužky česneku.
Jak na to? Máslo nechte povolit. Tvaroh dejte do misky, přidejte máslo a ušlehejte je spolu. Nivu nastrouhejte a přidejte ke směsi. Dochuťte troškou rajčatového protlaku a prolisujte k tomu česnek. Dobře promíchejte.
Pomazánka je ideální na tmavém chlebu. Ozdobit ji můžete plátky zeleniny, hodí se třeba jarní cibulka.
Jak na tvarohovou pomazánku s rybou
S tvarohem hezky ladí i ryby. Příkladem je tuňák, ale i sardinky. K tvarohu a rybičkám se přidává nasekaná cibule, vejce, někdy i na ochucení hořčice nebo citron. Do těchto pomazánek se hodí i nasekaná jarní cibulka.
Náš tip: Přichystejte si tvarohovou pomazánku s tuňákem
Ačkoliv každý, kdo není školou povinný, si nemůže užívat výsadu letních prázdnin, v nejteplejším období roku máme všichni tendenci tak trochu zvolnit a užívat si sluníčka a krásného počasí. Kdo by…

Jak na tvarohovou pomazánku se zeleninou
V tvarohových pomazánkách samozřejmě nesmí chybět ani zelenina. Už byla zmíněna jarní cibulka. Do tvarohových pomazánek se hodí nejen okurka, ale i paprika, rajčata, a také mrkev. Skvělou letní pomazánkou je osvěžující ředkvičková.
Náš tip: Přichystejte si pomazánku z ředkviček podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Tradiční česká kuchyně: Poctivý oukrop zahřeje i uzdraví. Jak ho dovést k dokonalosti?
Česká kuchyně je plná skvělých receptů na polévky… Číst více
Česnečka a její léčivá síla. Jak si pochutnat a k tomu prospět svému zdraví?
Česnečka je jednoduchá polévka, která je výjimečná nejen rychlou přípravou a příjemnou chutí, ale i léčebnými účinky díky vysokému obsahu česneku.… Číst více
Libečková polévka opiška: Netradiční krkonošská česnečka voní bylinkami a česnekem a je snadná na přípravu
Přemýšlíte, jak naložit s velkou úrodou libečku?… Číst více
Den domácích polévek
Na hutné hřejivé polévky se můžeme spolehnout v chladných zimních měsících. V mrazivém dnu přijde kouřící talíř s polévkou vhod. Ať už v něm máte… Číst více
Českem s chutí: Kyselo, které vás postaví na nohy a polévky jako drn. Ochutnejte Krkonoše!
Dnes se přesuneme do kraje s nejvyšším vrcholem… Číst více
Tajemství staročeské kuchyně: Znáte couračku a bramboračku skleněnku?
Polévka je grunt! To věděli už naši předci, proto… Číst více
Jak uvařit nejlepší česnečku? Tato polévka dovede napravit podrážděný žaludek, proto je tak žádaná na Nový rok
Česnek je prospěšný v mnoha situacích, a dá se konzumovat různými způsoby. Můžeme si koupit česnekové kapsle, ale použít ho čerstvý do chutných jídel… Číst více
Jak uvařit česnečku? Tato polévka je snadná a rychlá, navíc šetří žaludek i peněženku
Česnek přidáváme do různých polévek, ať už luštěninových nebo zeleninových. Každé z nich vylepší chuť a bez něho by mnohá z nich nebyla to pravé.… Číst více
Pstruzi, knedlíky i topinky. Na čem si pochutnával tatíček Masaryk?
Kaviár s lososem, ústřice, raci, lanýži… také si… Číst více
Tradiční oukrop podle Sandtnerové je velmi skromný pokrm, ale chutná dobře a takhle snadno se připravuje
Oukrop je jednoduchá polévka, podobná česnečce.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více