Užijte si palačinky 9 x jinak: Čokoládové, s tvarohovou náplní nebo naslano!
26. 10. 2021 Vaření
Zdánlivě obyčejné jednoduché jídlo patří zároveň mezi nejoblíbenější. Není divu. Stačí totiž znát základní recept a možností, jak palačinky naplnit, je pak spousta. Nabídneme vám dnes obojí! Tedy jak recept, který nikdy nezklame, tak parádní variace, co si s palačinkami počít.
Základní těsto
Jen mouka, mléko, vajíčka. Tyhle tři ingredience společně dokážou malý zázrak. Na palačinkové těsto ovšem potřebujete znát správný poměr surovin plus pár triků navíc. Ideální poměr surovin tedy je: 300 ml mléka (nebo více, podle potřeby), 3 vejce a 200 g hladké mouky. Do těsta se obvykle přidává i špetka soli pro zvýraznění chuti. Ve sladké verzi můžete přidat i mletou vanilku, trochu cukru a citronovou kůru. Pro opravdu hedvábné těsto, které se netrhá, se doporučuje vmíchat do těsta i trochu oleje. Chcete-li být palačinkovými mistry, přečtěte si náš článek o tom, jak na to. My vám dnes nabídneme 9 vyzkoušených receptů, z nichž si vybere každý.
Mohlo by vás zajímat
Klasika ke sladkému naplnění
Jestli moc experimentovat nechcete, vsaďte na obvyklou kombinaci hladké mouky, vajec a mléka. Případně těsto zpestřete kakaem nebo rovnou čokoládou. Děti to jistě ocení! Kdo si chce opravdu užít, může usmažit palačinky dle francouzského vzoru, s olejem a rumem v těstě. Všechny tři verze jsou si podobné, ale každá nabízí něco jiného. Rozhodněte se dle své chuti!
Naplněné a zapečené
Když nemá jít jen o dezert nebo sladkou snídani, potřebujeme palačinky doplnit porcí bílkovin, které nás více nasytí. Ideální volbou je tvaroh, palačinkové těsto se k němu skvěle hodí. A jde také o nejznámější zapečenou verzi palačinek. Naopak náhradou koláče můžou být palačinky plněné povidly a zapečené s drobenkou. Jestli si na kynuté těsto netroufáte nebo nemáte čas, je tenhle moučník pro vás jako stvořený. Případně zkuste palačinky s pudinkem. Přelité čokoládovou polevou nakonec budou prostě dokonalé.
Palačinky naslano
Sladkých palačinek jste se najedli už dost? Zkuste ty slané! Místo klasické bílé pšeničné mouky je připravte třeba z pohankové a naplňte ricottou, slaninou a sušenými rajčaty, případně dušeným špenátem, šunkou a bešamelovou omáčkou. Náplně do palačinek můžete zvolit, jaké se vám líbí. Vhodný je i tuňák, sýr a cibulka, případně smažená vajíčka, strouhaný eidam a petrželka. Využít lze i zbytků pečeného masa a zásob z lednice. Zkrátka, kombinujte, jak je vám libo! Malá nápověda je tady:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Ukradené palačinky k nám přišly z Uher. Uhádnete, jak získaly svůj název?
Bešamelová omáčka získala jméno podle markýze Louis de Béchamel. Víte, jak se správně dělá?
Jak péct palačinky zdravě a úsporně. Díky palačinkovači odpadne čištění sporáku a pánve
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bagety s grahamovou moukou
Přidáno před 1 hodinou
Vepřové kousky v zakysaném těstíčku
Přidáno před 13 hodinami
Pomazánka s Feta sýrem a bylinkami
Přidáno před 16 hodinami
Svítek do polévky s medvědím česnekem a parmezánem
Přidáno před 18 hodinami
Květákové kari s malými, drobnými fazolemi v tomatě
Přidáno 18. 3. 2024 07:45
Sladký kuskus s jablky a vlašskými ořechy
Přidáno 18. 3. 2024 07:29