Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Užijte si palačinky 9 x jinak: Čokoládové, s tvarohovou náplní nebo naslano!
Zdroj: Toprecepty, ivanescence

Zdánlivě obyčejné jednoduché jídlo patří zároveň mezi nejoblíbenější. Není divu. Stačí totiž znát základní recept a možností, jak palačinky naplnit, je pak spousta. Nabídneme vám dnes obojí! Tedy jak recept, který nikdy nezklame, tak parádní variace, co si s palačinkami počít.

Základní těsto

Jen mouka, mléko, vajíčka. Tyhle tři ingredience společně dokážou malý zázrak. Na palačinkové těsto ovšem potřebujete znát správný poměr surovin plus pár triků navíc. Ideální poměr surovin tedy je: 300 ml mléka (nebo více, podle potřeby), 3 vejce a 200 g hladké mouky. Do těsta se obvykle přidává i špetka soli pro zvýraznění chuti. Ve sladké verzi můžete přidat i mletou vanilku, trochu cukru a citronovou kůru. Pro opravdu hedvábné těsto, které se netrhá, se doporučuje vmíchat do těsta i trochu oleje. Chcete-li být palačinkovými mistry, přečtěte si náš článek o tom, jak na to. My vám dnes nabídneme 9 vyzkoušených receptů, z nichž si vybere každý.

Klasika ke sladkému naplnění

Jestli moc experimentovat nechcete, vsaďte na obvyklou kombinaci hladké mouky, vajec a mléka. Případně těsto zpestřete kakaem nebo rovnou čokoládou. Děti to jistě ocení! Kdo si chce opravdu užít, může usmažit palačinky dle francouzského vzoru, s olejem a rumem v těstě. Všechny tři verze jsou si podobné, ale každá nabízí něco jiného. Rozhodněte se dle své chuti!

Naplněné a zapečené

Když nemá jít jen o dezert nebo sladkou snídani, potřebujeme palačinky doplnit porcí bílkovin, které nás více nasytí. Ideální volbou je tvaroh, palačinkové těsto se k němu skvěle hodí. A jde také o nejznámější zapečenou verzi palačinek. Naopak náhradou koláče můžou být palačinky plněné povidly a zapečené s drobenkou. Jestli si na kynuté těsto netroufáte nebo nemáte čas, je tenhle moučník pro vás jako stvořený. Případně zkuste palačinky s pudinkem. Přelité čokoládovou polevou nakonec budou prostě dokonalé.

Palačinky naslano

Sladkých palačinek jste se najedli už dost? Zkuste ty slané! Místo klasické bílé pšeničné mouky je připravte třeba z pohankové a naplňte ricottou, slaninou a sušenými rajčaty, případně dušeným špenátem, šunkou a bešamelovou omáčkou. Náplně do palačinek můžete zvolit, jaké se vám líbí. Vhodný je i tuňák, sýr a cibulka, případně smažená vajíčka, strouhaný eidam a petrželka. Využít lze i zbytků pečeného masa a zásob z lednice. Zkrátka, kombinujte, jak je vám libo! Malá nápověda je tady:

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie