Chorvatsko není předražené, je to mýtus, říká Češka, která je tam jako doma. Hledejte místní „hotovky“ a jděte dál od moře, radí
18. 8. 2023 Ostatní
Dovolená v Chorvatsku se podle některých médií měla stát pro našince téměř nedostupnou. Nejen kvůli zdraženému ubytování, ale především z důvodu neúnosného růstu cen v restauracích a obchodech. Jak ovšem říká Dagmar Brokešová–Udovičić, jde o uměle vytvořenou senzaci.
Drama se nekoná
Přestože Češka, vdaná za Chorvata, nežije v jeho rodné zemi trvale, tráví zde spoustu času. Proto má velký přehled o tom, jak to z cenami potravin a jídel v gastronomických zařízeních skutečně vypadá. Jako správkyně facebookové skupiny Chorvatsko v srdci, která má téměř 38 000 členů, je přesvědčena, že se žádné obří zdražování neodehrálo.
Dagmar ovšem uznává, že Chorvatsko už dávno nepatří k nejlevnější možné variantě pobytu u moře. „Pokud budeme chtít pouze na pár dnů ,,vypadnout" není problém si zaplatit pobyt kdekoliv jinde. Chorvatsko není povinnou destinací. A už dávno není pro každého,“ říká. Přesto si myslí, že tato země nabízí turistům vše podstatné a jde o dokonalé místo na dovolenou.
Mohlo by vás zajímat
Mimo sezonu je levněji
„Můžu s čistým svědomím vyvrátit všechny mýty o tom, že je pro české turisty pobyt v Chorvatsku nedosažitelný,“ řekla paní Dagmar pro Toprecepty.cz. „Právě naopak. Lidé se tam vracejí celoročně. Ochutnávat místní speciality, nasát mořský vzduch a užít si historii bez davů. Je fajn vědět, že mimo sezónu jsou vstupy do muzeí, lístky na trajekty, ceny v restauracích a samozřejmě i ceny v obchodech o něco nižší,“ dodává.
Mýty a fámy
Podle jejího názoru nejde brát v potaz ani články z chorvatských novin, na něž se odkazují některá česká média, protože ty většinou informují o drahotě pro zdejší obyvatele. „Těžký život tu je především pro místní. Jejich průměrná mzda, nebo důchod se ani v nejmenším nedají srovnat s tím českým. Česká média bohužel někdy čerpají i z nepodložených informací z některých skupin na sociálních sítích,“ vysvětluje znalkyně místních poměrů.
U moře je dráž
Přesto uznává, že se někde ceny mohou vyšplhat do závratných částek. „Jako kdekoliv jinde na světě se samozřejmě ceny v restauracích a ubytovacích zařízení liší. Když to velmi zjednoduším, tak čím blíže k moři, tím samozřejmě dráž. Na velikosti města si myslím nezáleží,“ říká pro Toprecepty.cz Dagmar Brokešová–Udovičić.
„Tak, jako existují například vysokohorské chaty, kde je veliký problém se zásobováním, tak existují místa v Chorvatsku, kde také není lehké podnikat. Proto jsou ceny samozřejmě vyšší na ostrovech, nebo na majácích, kde často není ani pitná voda, a nebo ve starobylých částech měst, kde restaurace zásobují složitě malá elektrická vozítka,“ popisuje.
Kvalitní hotovky za pár korun
Kvalitní a levnější pokrmy se dají podle Dagmar najít snadno. „Je tu fajn možnost si dát skvělé hotovky. Jde většinou o prodej v obchodních řetězcích. Není však těžké natrefit i na „bufet“, kde si můžete pochutnat na místních specialitách, jako jsou pečené papriky, pašticada, v zimních měsících bakalar, ale i pečené olihně, nebo chobotnicový salát,“ říká Češka, žijící dlouhou dobu ve Splitu s tím, že ceny jsou o poznání nižší než v restauracích, ale na kvalitě se to nijak neodráží.
Jak vypadají chorvatské „hotovky“ se můžete podívat do naší fotogalerie:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Recepty z Chorvatska: Komikša pogača je koláč plný šťavnaté cibule a rajčat, výtečnou chuť doplňují také slané sardelky
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Holka u plotny radí: Jak na sladký okurkový dort? Osvěžující moučník s lučinovým krémem ohromí svou barvou i chutí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dýňové šátečky
Přidáno před 3 hodinami
Zapečené chlebíčky - rychlá večeře
Přidáno před 4 hodinami
Salát s mozarellou a ořechy (pro diabetiky)
Přidáno před 7 hodinami
Mrkvový salát s kapary
Přidáno před 9 hodinami
Zelný salát plný vitamínů
Přidáno před 9 hodinami
Zase jiná zelná polévka
Přidáno před 10 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Chorvatsko není předražené, je to mýtus, říká Češka, která je tam jako doma. Hledejte místní „hotovky“ a jděte dál od moře, radí
Houbová omáčka s pomazánkovým máslem: Tato netradiční ingredience zajistí fantastickou krémovou konzistenci a báječně jemnou chuť
Josef Maršálek radí, jak na chorvatský dezert čupavce. Kostky z medového těsta s čokoládovou polevou si zamiluje každý