Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Houbová omáčka s pomazánkovým máslem: Tato netradiční ingredience zajistí fantastickou krémovou konzistenci a báječně jemnou chuť
Zdroj: Toprecepty.cz

Milovníci houbaření už přinášejí z lesa první úlovky. Voňavé houby lze kromě klasické smaženice nebo do kulajdy využít také do houbové omáčky. Chutná s knedlíkem, rýží i těstovinami, a přitom v ní ani nemusí být maso.

Jaké houby do houbové omáčky

Houbová sezóna se hezky rozbíhá, a tak můžeme využívat nejrůznějších darů lesa. Hříbky, podhříbky, klouzci, babky, křemenáči, kozáci, lišky a spousta dalších vynikajících hub a možná i nějaký ten žampion teď přistávají v našich košících. A všechny tyto houby můžeme využít třeba právě v houbové omáčce.

Nejlepší jsou čerstvé houby, ale do omáčky mohou být i ty zamražené nebo zavařené. Variantou jsou i sušené, pokud chceme spotřebovat zásoby z loňského roku.  

Houbovou omáčku můžeme podávat jen tak s těstovinami, noky, nebo třeba s knedlíkem. Někdy se k ní přidává i maso, třeba hovězí plátky, ale vůbec to není nutné. V tomto případě si vystačíme i bez něj.

Houbová omáčka s pomazánkovým máslem je trošku jiná, je výraznější díky celeru, který podpoří chuť hub, a pomazánkové máslo omáčku zase zjemní.

Co patří do houbové omáčky

Základem houbové omáčky bývá jíška zalitá vývarem a na másle orestované houby. Chuť dotváří sůl a kmín a vše je někdy zalité smetanou (na šlehání, ale můžeme využít i smetanu na vaření). Navrch se omáčka zdobí petrželkou. Omáčka má být krásně jemná, krémovitě smetanová a samozřejmě plná kousků hub.

V čem je jiná houbová omáčka s pomazánkovým máslem

Jak už jsme uvedli, tato varianta houbové omáčky je doplněná o pomazánkové máslo, ale také o celer. Ten je nastrouhaný najemno a celý ten koncert chutí hezky dotvoří.

Nejprve je třeba na másle osmažit cibulku, a pak přidat najemno nastrouhaný celer a bobkový list. Vše zasypeme moukou a postupně se za stálého míchání přiléváme vývar (může být zeleninový nebo masový), aby v omáčce nevznikly žmolky. Stranou připravíme na másle nebo na sádle houby a osmažíme je hezky dozlatova.

Na co dát pozor při přípravě této omáčky 

Pomazánkové máslo přidáváme až úplně nakonec. Nesmí se vařit. Ideální je ho přidat do právě vypnutého hrnce. Pomazánkové máslo do omáčky vmícháme při nižších teplotách.

Houby

Houby, kam se podíváš Houbaření patří k jedné z nejoblíbenějších činností Čechů. A není divu; projít se po lese a nasbírat košík dobrot na smaženici nebo do bramboračky je přece skvělé! I přesto…

Jak uvařit houbovou omáčku s pomazánkovým máslem

Co je potřeba na houbovou omáčku: 300 g čerstvých hub nebo 5 hrstí sušených hub (ty je potřeba hodinu před přípravou namočit do vody nebo do mléka), 5 lžic jemně nastrouhaného celeru, 150–200 g neochuceného pomazánkového másla, 2 lžíce másla, 1 cibule, 1 lžíci hladké mouky, cca 2 hrnky vývaru, 4–5 kuliček nového koření, 1 bobkový list, bílý pepř a sůl.

Jak na to? Čerstvé houby očistěte a nakrájejte na střední kousky (ze sušených odstraňte tekutinu). Do hrnce dejte lžíci másla a houby na něm opečte dozlatova. Cibuli oloupejte a nakrájejte ji najemno. V jiném kastrolu rozpusťte zbylé máslo a cibulku na něm zpěňte. Celer očistěte a nastrouhejte najemno. Nasypejte k cibuli, přidejte bobkový list, lehce osmahněte a po chvíli zasypejte hladkou mouku. Vše zalijte studeným vývarem a důkladně míchejte.

Přisypejte houby a za občasného míchání vařte zhruba čtvrt hodiny. Nakonec vmíchejte pomazánkové máslo do jeho rozpuštění. Nesmí se vařit. Opepřete a osolte. Vyndejte bobkový list.

Náš tip: Připravte si houbovou omáčku s pomazánkovým máslem podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více