Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Už jste někdy ochutnali sladký okurkový dort? Pokud ne, určitě to stojí za to! Mrkvový dort je běžný, jablečný taky a špenátový frčel přede několika lety. Ale okurka v těstě na korpus je tak trošku novinka. Zkuste a nebudete litovat!

Sladký dort se zeleninou? 

Využití mrkve, cukety nebo třeba špenátu jako suroviny do těsta na sladký moučník je už docela běžné. Tak proč tento cukrářský repertoár nerozšířit ještě o salátovou okurku, které je teď všude dost a má skvělou chuť a minimum kalorií?

Když jsem poprvé zkoušela tento okurkový dort, měla jsem předem obavy, aby nebylo těsto moc tekuté. Ale není. Každá zkušená hospodyňka pozná už při přípravě, že hustota a konzistence těsta odpovídá tomu běžnému na dort. Jen barva mate. Je totiž lehounce světle zelená a pečením ještě malinko ztmavne. 

Okurka je zároveň v chuti i vůni po upečení v těstě znát, zhruba tak, jako je tomu u oblíbeného špenátového mecháčku, kdy špenát slabě v dortu taky cítíte. U okurkového dortu je chuť možná o fous znatelnější. No ale dost řečí, pojďme se pustit do pečení.

Jemný, nadýchaný a zároveň vláčný korpus okurkového dortu skvěle doplní krém ze svěží Lučiny, který jsem nastavila pomazánkovým máslem. Což nebyl na začátku úplně záměr, ale Lučiny jsem zkrátka neměla dost. Překvapivě krém chutnal dobře a nikdo to nepoznal. 

Recept na okurkový dort 

Co budete na dort potřebovat? Suroviny na korpus: 200 g nastrouhané dužiny ze salátové okurky, 150 g změklého másla, 150 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, 200 g hladké mouky, 2 a půl lžičky prášku do pečiva a kůru a šťávu z poloviny citronu či limetky.

Na krém si připravte: 100 g Lučiny, 100 g změklého másla, 1 pomazánkové máslo a
moučkový cukr dle chuti. 

Na ozdobu pak ještě: drcená nebo strouhaná jádra pistácií, kousek salátové okurky, limetku nebo citron  

Jak na to? Předehřejeme troubu na 180 stupňů. Okurku omyjeme, podélně rozpůlíme a pomocí malé lžičky vydlabeme jen prostřední hodně vodnatou část se semínky. Zbylou dužinu, již bez semínek, nastrouháme najemno tak, aby nám zůstala jen tenká tmavě zelená slupka. Tu vyhodíme. 

Nastrouhanou dužinu smícháme s citronovou či limetkovou šťávou a kůrou. Změklé máslo vyšleháme s cukrem, vanilkovým cukrem a vejci. Po částech přimícháváme mouku smíchanou s pečicím práškem a ochucenou okurkovou dužinu. 

Těsto vlijeme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané formy a pečeme při 180 stupních, dokud korpus nezpevní. Děláme test špejlí. Jakmile zapíchnutá do těsta vyjde suchá, je hotovo. 

Upečený korpus necháme vychladnout a mezitím si připravíme krém. Na ten vyšleháme společně Lučinu, změklé máslo, cukr a pomazánkové máslo

Vychladlý korpus prokrojíme a promažeme krémem. Dozdobíme krémem, okurkou, pistáciemi a limetkovými klínky dle vlastní fantazie.

Moje tipy:

  • Těsto můžeme nalít i do košíčků na muffiny a tako upéct pro děti legrační zelené muffinky. 
  • Korpus necháme řádně vychladnout, při předčasném rozkrojení se může těsto trochu "zdrcnout". 
  • Krémem můžeme dozdobit i boky dortu, nebo jej dort nechat jako "naháč". 
  • Do dortu se hodí na promazání také meruňkový džem
  • Okurka do těsta se může také rozmixovat i se slupkou (bez semínek), ale poněkud tvrdší slupka pak může v těstě někomu vadit. 
  • Podélně rozkrojená a částečně (ve střední vodnaté části) vydlabaná okurka se dobře ručně strouhá. Je to za chviličku a v ruce vám pak zůstane jen tenounká tmavá slupka. Ta je na vyhození, nebo jí můžete ochutit vodu s ledem. 
  • Na fotky z přípravy se můžete podívat do galerie: 

    Fotogalerie - Holka u plotny radí: Jak na sladký okurkový dort? Osvěžující moučník s lučinovým krémem ohromí svou barvou i chutí

    Ukázat 5 fotografií


     

    gastronomická novinářka Šárka Adámková

    „Vaření je moje vášeň!“

    Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více