Vepřové plátky v cikánské omáčce

Vepřové maso Doba přípravy: , dle použitého druhu masa 4 názory

Vepřové maso Doba přípravy: , dle použitého druhu masa 4 názory

Suroviny 2 porce

6 plátků vepřové panenky (nebo 4 z kýty či pečeně)
sůl
čerstvě mletý pepř
1 lžíce sádla
20 g špeku
1 cibule
3 stroužky česneku
1 paprika bílá
1 paprika červená
1 chilli nebo feferonka
3 lžičky mleté maďarské papriky
2 rajčata
2 lžíce rajského protlaku
špetka cukru
vývar na podlévání

Postup přípravy receptu

  1. Vepřovou panenku očistíme, nakrájíme na plátky, mírně naklepeme, osolíme a opepříme. Ve větší pánvi rozehřejeme sádlo a špek nakrájený na kostičky, na kterém prudce osmažíme maso z obou stran cca 3 minuty, vyndáme stranou a uchováme v teple (zabalené do alobalu). Do výpeku dáme orestovat nadrobno nakrájenou cibuli a česnek.

  2. Přidáme očištěné papriky nakrájené na kostičky nebo proužky a mletou papriku. Promícháme, zmírníme stupeň tepla, přidáme nakrájená rajčata a protlak, dle kyselosti i cukr. Zalijeme trochu vývarem a necháme dusit.

  3. Postupně přiléváme vývar a dusíme, až zelenina bude úplně měkká. Pokud máme jinou část masa než panenku, necháme dusit se zeleninou do změknutí. Podle potřeby ještě osolíme nebo opepříme a podáváme s rýží, bramborem nebo těstovinami.

Komentáře k receptu Vepřové plátky v cikánské omáčce

  • Dajda: :-) díky, měj se krásně <3 Dělám také ráda srbské žebírko (krkovičku s kostí) a přidávám čubricu, :-K

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Marie Svarcova: Když vepřovou minutku, pak taky volím nejraději panenku nebo krkovičku, a dokonce i plátky z ramínka. Kýta a kotleta jsou přece jen sušší. ;-) Dělávám srbské "žebírko", to je hodně podobný recept, ale není v něm paprika jako koření, tohle musím určitě vyzkoušet!

    Odpovědět

  • Dajda: :-) Dík za komentář - klidně to jde i z krkovičky, mám ji raději než kýtu ale měla jsem zbylých 6 plátků panenky tak jsem ji udělala . :-K hezký den

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    :yes::yes: Přimlouvala bych se také za krkovičku! ;-)

    Odpovědět