Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jestli na Chorvatsku většina Čechů něco miluje, pak je to kromě průzračného nádherného moře a krásné přírody taky fantastické jídlo. Právě po šťavnatých plodech moře, propečené pljeskavici nebo správně okořeněném čevapi se nám pak po návratu často stýská. Proto vám budeme postupně nabízet prověřené domácí recepty od Jadranu přímo od místních. Ale začneme schválně něčím pro nás méně známým... Dobar tek!

Češka u Jadranu 

Když jsem poprvé navštívila ostrov Hvar, byla to okamžitě láska na první pohled,“ říká pro Toprecepty.cz Míša Pršalová, která jezdí na chorvatský ostrov už 20 let, a to několikrát ročně.

Vlivem mnoha okolností si tu moje dcera našla muže a zůstala žít na ostrově natrvalo. Tím nejen, že se mi otevřela možnost poznat zdejší domorodce a seznámit s jejich životem, ale také prozkoumávat zdejší gastronomií,“ doplňuje Míša a přidává, že za ta léta ochutnala pokrmy starousedlíků, které nenajdete na žádném jídelníčku v restauraci nebo konobě.

Jde o typická jídla této oblasti, skládající se z čerstvých surovin, které lidem poskytuje zdejší příroda - tedy ryby, plody moře, zeleninu, divoké bylinky, olivový olej a víno z hvarských vinic. Bez chemických dochucovadel a jiných příkras.

Do tohoto ranku patří i slaný koláč pogača, který jsem ochutnala na jedné feště (oslavě - pozn. red.) a málem jsem jim ho tam snědla celý na posezení. Samozřejmě jsem si musela hned vyžádat recept a koláč zkusit i doma,“ směje se Míša, která od té doby koláč s úspěchem peče svým blízkým tady i v Chorvatsku.

Se čtenáři webu Toprecpety.cz se podělila nejen o recept a fotografie postupu, ale přiblížila také historii vzniku tohoto jídla.

Recept na chorvatský slaný koláč

Koláč plný šťavnaté cibule, sladkých rajčat a slaných rybiček je delikatesa, které se nenabažíte, i když budete nacpaní k prasknutí,“ popisuje Míša a dodává, že koláč vznikl ve městě Vis na stejnojmenném ostrově.

Původně se připravoval v kulatém tvaru, plněný rozdušenou cibulí a sardelkami, které byly v rybářských domácnostech běžné dostupnou surovinou. Koláč se krájel na trojúhelníkové výseče a stal se tradičním pokrmem, který byl podáván k marendě, nebo i jako hlavní chod při obědu či večeři.

Jak už to tak bývá, obyvatelé sousedního městečka Komiža časem upravili koláč do obdélníkové podoby a ozvláštnili jej přidáním další suroviny, rozdušených rajčat.

V této variantě se s koláčem dnes setkáte již všude v Chorvatsku. Dle místa původu ale dostal koláč, neboli pogača, přezdívku "komiška". Takto se slanému koláči říká i na sousedním ostrově Hvar, kde původní recepturu doplnili další ingrediencí, a to kozím sýrem.

Můžete se ale setkat s mnoha dalšími variantami, kdy se do náplně přidávají kapary nebo olivy, česnek, sekaná petrželka či místní bylinky typu oregano,“ vyjmenovává Míša. My si dnes ovšem upečeme tradiční komišku, tato verze je stejně asi nejčastější. Připravte si láhev červeného vína, abyste si práci lépe užili, a následující suroviny,“ doporučuje Míša.

Na těsto budete potřebovat: 800 g hladké mouky, 500 - 600 ml vlažné vody, 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce soli a 1 sáček sušeného droždí.

Na náplň pak: Olivový olej, 6-7 cibulí, 2 lžíce konšervy (lze nahradit sekanými konzervovanými rajčaty nebo pastou z rajčat), 10-15 sardelek (dle velikosti), můžete použít také ančovičky anebo třeba i tuňáka z konzervy

Jak na to? Smícháním všech surovin si připravíme klasické kynuté těsto. Ať už je zaděláte ručně nebo v robotu či v domácí pekárně, výsledkem musí být vláčné pružné těsto, které půjde dobře rozvalovat a nebude se lepit. Těsto dáme do mísy, přikryjeme a necháme kynout. 

Během kynutí těsta si zhotovíme náplň, a to tak, že na olivovém oleji rozdusíme oloupanou cibuli, nakrájenou na půlkolečka. Jakmile je cibule měkká a sklovitá, přidáme konšervu (či jinak upravená rajčata) a podusíme, až se rajčata v cibuli rozpustí. Náplň nesolíme, neboť je dostatečně slaná již konšerva a budeme přidávat ještě slané rybičky. Při náhradě konšervy náplň ochutnejte a případně dosolte.

Náplň necháme zcela vychladnout.

Klasický hlubší plech do trouby vytřeme olivovým olejem. Vykynuté těsto si rozdělíme na 2 části, jednu větší a druhou menší.

Z té větší části vyválíme plát, kterým vyložíme dno plechu. Ponecháme trochu vyšší okraje těsta, aby byla náplň ohraničená, přesahující kusy těsta odřízneme.

Na těsto rozprostřeme náplň z cibule a konšervy a rovnoměrně po celé ploše koláče rozmístíme sardelky pokrájené na menší kousky.

Rozválíme druhou část těsta, kterou překryjeme náplň. Přebývající části těsta opět odřízneme a okraje spojíme se spodním dílem.

Celý povrch těsta potřeme olivovým olejem a propícháme vidličkou, aby mohla odcházet pára. Koláč pečeme cca 40 minut ve vyhřáté troubě na 180 stupňů. Teplý nebo i studený podáváme s červeným vínem, pokud nám od vaření ještě nějaké zbylo.

A co se zbylými kousky odříznutého těsta? Vyválíme opět na plát, rádýlkem nařežeme na libovolné tvary a ty osmažíme ve vyšší vrstvě oleje. „Tento "chlebík" skvělé chutná například s česnekovou pomazánkou, anebo jej můžete podávat jen tak ke grilovanému masíčku,“ uzavírá Míša. 

Prijatno i dobar tek! 

Na postup přípravy se můžete podívat do fotogalerie

Máte-li rádi slané koláče, zkuste podle našeho video receptu pro změnu třeba i tento: 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více