Zapečené palačinky na sladko: Výtečné jsou s povidly a drobenkou, nebo s tvarohem a jablky, děti je budou milovat

Palačinky jsou poměrně častým dezertem. Co si dopřát změnu a vyzkoušet zapečené palačinky na sladko? Nabídneme vám několik možností, jak je naplnit a upéct. Provoní domov, a navíc si pochutnáte.
Proč se pustit do zapečených palačinek
Palačinky jsou na jídelních stolech stálicemi a milují je děti i dospělí. Tahle jednoduchá dobrota z několika málo ingrediencí se zkrátka si nepřejí. Ale kdyby vám přece jen začaly palačinky jen s marmeládou připadat fádní, zkuste změnu! Palačinky zapečené naslano či nasladko už nejsou jen lehkým dezertem, ale mohou dobře fungovat jako plnohodnotné sladké hlavní jídlo.
Článek z magazínu
Jak udělat ty nejlepší palačinky
Základem jakéhokoliv pokrmu s palačinkami je jejich příprava. Aby se povedly a lahodné, potřebujeme znát několik triků. Palačinky se většinou připravují z hladké mouky, vajec, mléka a soli. Důležitý je zejména poměr výše jmenovaných surovin, neboli správný recept. Jistě už jste měli palačinky gumové, nebo příliš tuhé či až moc "tlusté". Nic z toho se nestane, když vytvoříte správné těstíčko. Jak už jsme psali dříve v naší sekci Tipy a triky, užitečným vodítkem správné hustoty těsta je váš vlastní prst! Když jej do těsta ponoříte a vytáhnete, těsto by na něm mělo ulpět a zůstat v tenoučké, ale neprůhledné vrstvě.
S tímto fíglem ale počkejte až po odležení těsta. Jakmile totiž všechny suroviny smícháte, měli byste je nechat odpočinout. Mouka v té době bude pracovat a přirozeně těsto ještě trochu zahustí. Proto test "s prstem" (samozřejmě čistým) provádějte až zhruba za půl hodiny od umíchání těsta. A co týká receptu samotného, tak máme v redakci vyzkoušený tento poměr: na půl litru mléka použijte 1 vejce, 200 g hladké mouky a špetku soli. Kdyby bylo i po odležení těsto moc husté, přilijte trochu mléka.
Čím naplnit palačinky
Na zapečené palačinky se hodí hned několik náplní, takže o pestrost nebude nouze. Jednou z variant jsou povidla, která rozetřete v silnější vrstvě. Celý recept na palačinky naplněné povidly a zapečené s drobenkou najdete zde.
Další možností je velmi oblíbená tvarohová náplň. Na ni budete potřebovat 250 g tučného tvarohu, 50 g cukru (krupice) a 1 vanilkový cukr, 1 žloutek a kůru z jednoho chemicky neošetřeného citronu. Jak na to? Všechny ingredience smíchejte a hotovou směs nechte v lednici odstát. Poté jí naplňte již předem připravené a usmažené palačinky a zapečte v troubě asi 15-20 minut.
Další možností jsou zapečené palačinky s pudinkem. Pokud patříte mezi milovníky pudinku, je i tohle varianta. Palačinky připravte klasickým způsobem a uvařte zvlášť dva druhy pudinku. Jedním palačinky naplňte a naplněné je stočte do ruliček. Druhým pudinkem naplněné palačinky přelejte a vše zapečte. Celý postup na palačinky s pudinkem najdete zde.
Jak zapéct palačinky
Do palačinek také můžete přichystat třeba jablečno-tvarohovou náplň se skořicí a rozinkami. Co ně potřebujete? Připravte si na těsto: 800 ml mléka, 2 vejce, lžíci cukru, 200 g hladké mouky a špetku soli. Olej na smažení.
Na náplň budete potřebovat: 250 g tvarohu, 2 lžíce cukru moučky, 1 žloutek, 1 vanilkový cukr, hrst rozinek, kůru z jednoho chemicky neošetřeného citronu nebo pomeranče, 2 jablka a 1 lžičku skořice. Na zálivku potřebujete: 160 ml mléka, 50 ml smetany ke šlehání, 50 g cukru krystal, 2 vejce a 1 vanilkový cukr.
Jak udělat palačinky v troubě? Do misky prosejte mouku, přidejte špetku soli, lžíci cukru, promíchejte a přidejte rozklepnutá vejce a mléko, dobře promíchejte. Nechte odležet půl hodiny.
Na náplň smíchejte tvaroh se žloutkem, cukry, rozinkami, skořicí a kůrou. Jablka oloupejte, nastrouhejte nahrubo a mírně zakápněte citronovou šťávou. Přidejte do náplně a promíchejte. Hotovou směs dejte na chvíli do lednice.
Těsto na palačinky znovu promíchejte. Rozehřejte si pánvičku, kápněte na ni olej a do ní nalijte postupně po částech těsto. Upečte vždy jednu stranu palačinky, obraťte a nechte zezlátnout i tu druhou. Takhle pokračujte, dokud budete mít těsto.
Připravte si pekáček a vymažte ho máslem. Troubu předehřejte na 170 °C. Hotovou náplň namažte na palačinky, zarolujte je a vkládejte je do vymazaného pekáčku. Zakryjte, třeba alobalem a dejte zapéct do rozehřáté trouby asi na čtvrt hodiny.
Připravte si směs na zalití palačinek. Pošlehejte mléko, smetanu, vejce a cukr. Vyndejte pekáč, odkryjte jej a směsí zalijte palačinky. Vraťte do trouby bez zakrytí a pečte asi půl hodiny, dokud nebude povrch nazlátlý. Vyndejte z trouby a můžete servírovat. Na talíři můžete zapečené palačinky posypat moučkovým cukrem.
Témata: palačinky, sladké pečení, tvaroh, jablka
Sdílejte s přáteli
Články z magazínu
Přečtěte si Zobrazit více
Jak správně udělat těsto na palačinky. Takhle je uděláte zdravější a lépe stravitelné
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Pomazánka z tresčích jater s vejci
Přidáno před 14 hodinami

Marinované mexické kuřecí plátky
Přidáno před 14 hodinami

Rybí filety s pikantní marinádou
Přidáno před 14 hodinami

Pomazánka s tresčími játry
Přidáno 19. 3. 2023 18:03

Těstoviny se zelím a domácí konzervou
Přidáno 19. 3. 2023 17:49

Smažené tvarohovo-nivové koule
Přidáno 19. 3. 2023 17:32
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.