Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak ukládat zeleninu a ovoce v lednici
Zdroj: Pixabay

Chcete-li maximálně prodloužit trvanlivost vašeho ovoce a zeleniny, je důležité správně je skladovat. Víte, které ovoce lze skladovat v lednici? A které by do lednice zase přijít nemělo? Jak mít ovoce a zeleninu co nejdéle čerstvé? Zde je několik tipů, jak toho dosáhnout.

Ovoce

Většina ovoce se nedoporučuje skladovat v lednici, protože nízké teploty mohou změnit jejich chuť a strukturu. Nejlepší obal do lednice je potravinová folie. Co tedy lze a nelze skladovat v lednici?

Jablky a hrušky: uložte je do plastových sáčků v chladničce nebo přikryjte plastovou fólií. Jahody, maliny a další bobulovité ovoce: uchovávejte v uzavřených nádobách v lednici, nemyjte je a spotřebujte max do 2 dnů. Banány, pomeranče, kiwi, citrony a limetky, tyto druhy ovoce skladujte mimo lednici.

Zelenina

Listová zelenina: saláty a jiná listová zelenina by měly být uložena ve vlhkých místech s nízkou teplotou. V lednici je můžete skladovat v sáčcích nebo zabalit do alobalu či fólie. Ostatní zelenina, jako jsou: brambory, cibule, česnek a kořenová zelenina by měla být skladována v suchých, tmavých a chladných místech. V lednici je nejlepší skladovat v uzavřených nádobách nebo papírových obalech. 

Obecné rady

Udržujte ovoce a zeleninu odděleně. Některé ovoce (např. jablka) uvolňuje etylén, což může urychlit zrání zeleniny. Mnoho druhů ovoce a zeleniny vyžaduje větší průtok vzduchu, ale ne příliš vysokou vlhkost. Plastové sáčky s otvory mohou pomoci udržet správnou vlhkost. Pravidelně kontrolujte stav ovoce a zeleniny a odstraňte ty, které se začínají kazit.

Co nepatří do lednice

Cibule mají tendenci absorbovat vlhkost v lednici, což může ovlivnit jejich chuť a kvalitu. Uchovávejte je na suchém a chladném místě mimo lednici. Med je přirozený konzervant a nemusí být skladován v lednici. Nízké teploty mohou způsobit krystalizaci medu. Avokádo se lépe zraje mimo lednici. Pokud je avokádo pevné, nechte ho zrát při pokojové teplotě. Jakmile je zralé, můžete ho přesunout do lednice.

Skladování chleba v lednici může způsobit, že bude tvrdý a ztratí svou čerstvost. Nejlépe ho uchovávejte na suchém a chladném místě nebo v ledničce v plastové tašce, pokud ho hodláte skladovat déle. Většina koření může být skladována na suchém a tmavém místě mimo lednici. Nízké teploty a vlhkost mohou ovlivnit jejich aroma.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více