Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Norské masové kuličky medisterkaker z vepřového masa voní kořením a jsou neskutečně šťavnaté
Zdroj: Freepik, timolina

Švédské masové kuličky zná díky řetězci Ikea snad každý, už jste ale slyšeli o těch norských? Říká se jim medisterkaker. Jsou považovány za norské národní jídlo, které se podává při slavnostních příležitostech. O tom, že si to tyto kuličky zaslouží, se můžete přesvědčit nyní i vy. 

Masové kuličky ze severu

Různé masové kuličky jsou v severských zemích hodně populární. Ve Švédsku si je dávají s brusinkami, v Dánsku v kari omáčce nebo smažené a norské medisterkaker se na rozdíl od ostatních „koulejí“ výhradně z vepřového masa.

Stejně jako švédské köttbullar se i norské kuličky podávají často s hnědou omáčkou, mohou však být i samotné. Oproti těm švédským jsou také mnohem víc kořeněné.

V Norsku jsou oblíbené natolik, že se běžně prodávají i mražené v obchodech pro ty, kteří na tvarování kuliček nemají čas nebo náladu. 

Kuličky jako slavnostní jídlo

Masové kuličky medisterkaker jsou v Norsku svátečním pokrmem. Podávají se při výjimečných příležitostech a dokonce bývají i součástí štědrovečerní večeře společně s  vepřovými žebírky, vařenými brambory, kysaným zelím (surkål), hořčicí a lefse, což jsou norské bramborové placky.

Za normálních okolností se k medisterkaker podává bramborová kaše nebo jen samotné vařené brambory a často i brusinky či brusinkový džem a také hnědá omáčka stejně jako v případě švédských köttbullar.

Norské masové kuličky jsou vepřové

Medisterkaker jsou populárním jídlem v Telemarku, což je historický region na jihu Norska. Tato oblast se rozkládá na mírném pobřeží i v divokých nezkrotných horách a je zde spousta krásných farem, kde chovají prasátka, vepřové maso tak zde patří k oblíbeným surovinám pro přípravu mnoha pokrmů.

Právě z něj se tvaruji i slavné norské masové kuličky nebo, chcete-li, karbanátky (někdy mívají totiž podobu placiček nebo šišek podobných čevabčiči). 

Štavnatost dodá kuličkám mléko

Kromě mletého vepřového masa se pak kuličky připravují z mouky, vajec, soli, muškátového oříšku, zázvoru, mléka, černého pepře a oleje. V Norsku na kuličky používají Medisterdeig, což je mleté vepřové maso s vyšším obsahem tuku, neboť se do něj často přidává i hovězí a vepřový tuk. Právě tuk pak dodává kuličkám šťavnatost a chuť. Klidně ale použijte jakékoliv normální tučnější vepřové mleté maso. 

Maso, sůl a vejce se míchají, dokud se nespojí, a poté se celá směs smíchá s moukou a kořením. Následně se do ní po troškách přilévá mléko, aby výsledná konzistence byla hezky vláčná. Ze směsi se vytvarují kuličky, které se smaží na oleji, dokud z obou stran mírně nezhnědnou. Nakonec se ještě medisterkaker pečou v troubě asi 15 minut.

Originální norský recept na kuličky medisterkaker

Pokud vás tyto masové kuličky zaujaly stejně jako ty švédské, můžete si je připravit podle originálního receptu z kuchařky „Jídlo z Telemarku“. A jak na to? 

Budete potřebovat: 1 kg mletého vepřového masa přibližně s 25 % tuku, 2 lžičky soli, 2 lžíce bramborového škrobu, 1 lžičku mletého černého pepře, 1 lžičku mletého zázvoru, 1/2 strouhaného muškátového oříšku, 1 nastrouhanou cibuli, asi 300 ml mléka, 1 vejce, tuk na smažení kuliček 

  1. Ve velké míse smíchejte všechny ingredience kromě tuku na smažení.  Vše důkladně promíchejte rukama, aby byla směs rovnoměrně okořeněná.  Množství mléka se může zdát trochu nadměrné, ale díky němu jsou karbanátky pěkně měkké. Pokud budete míchat dál, uvidíte, že se snadno vstřebá. 
  2. Směs nechte odležet několik hodin v chladu, aby se rozvinula její chuť a lépe se s ní pracovalo.  
  3. Předehřejte troubu na 180 °C. Na pánvi rozehřejte tuk.  Z masové směsi pak tvarujte kuličky nebo šišky.  Pomůže, když při tom budete mít vedle sebe malou misku se studenou vodou; před tvarováním mletého masa si do ní ponořte ruce, aby se vám nelepilo na ruce. 
  4. Každou kuličku vložte na pánev a mírně ji zploštěte. Jakmile zhnědnou, každou z nich otočte a nechte ji mírně zhnědnout i z druhé strany.  Vyjměte je z pánve a položte na plech.  V tuto chvíli ještě nebudou úplně upečené, v troubě je proto dopékejte asi 10 minut.
  5. Hotové kuličky podávejte horké s bramborovou kaší nebo obyčejnými vařenými bramborami. 

Náš tip: U nástroje známější švédské masové kuličky můžete vyzkoušet podle našeho video receptu. 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více