Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Frikadely z mletého vepřového a hovězího masa
Zdroj: Toprecepty, tejaja

Mleté maso v různých chuťových obměnách i tvarech je oblíbené po celém světě. Nejinak je tomu i u drobných smažených karbanátků známých pod názvem frikadely. Variabilní recept může obsahovat hovězí, vepřové, drůbeží, skopové i rybí maso.

Německé nebo dánské frikadely?

I když se prvenství frikadel připisuje zejména Němcům a Dánům, výraz frikadelle má s největší pravděpodobností prapůvod v latinském slově frictus, což znamená smažený. V průběhu času se tento termín vyvinul v různých jazycích a kuchyních a nelze s jistotou říci, který národ se o něj zasloužil jako první.

Němci se sice mohou pochlubit dochovaným receptem na frikadelle z 18. století, historie tohoto po celém světě oblíbeného pokrmu je však pravděpodobně o mnoho delší a může souviset i s podobnými výrazy z italštiny či francouzštiny.

Slovo frikadelle by se dalo přeložit jako masová koule nebo malý karbanátek a právě zmenšená verze karbanátku je pod tímto názvem nejrozšířenější. Oblíbená je však i varianta masových kuliček, které si u nás získaly příznivce zejména díky skandinávskému řetězci IKEA, v jehož restauracích nesmí chybět na menu.

Stejně jako je tomu u mnoha dalších celosvětově oblíbených pokrmů, také frikadely najdete v různých koutech v různých podobách. Liší se použitým kořením, ale i druhem masa či velikostí.

Základem frikadel je mleté maso

Po vzoru dochovaného receptu z 18. století se na frikadely nejčastěji používá směs vepřového a hovězího či telecího masa, není ovšem výjimkou ani čistě hovězí, drůbeží, skopové nebo dokonce rybí maso. Jedno mají však všechny frikadely světa společné. Jsou připravené smažením na vysokou teplotu z mletého masa, cibule, vejce a koření. Použité mleté maso by vždy mělo obsahovat dostatek tuku, jinak budou frikadely vysušené a tuhé.

Frikadely se mohou podávat teplé i studené, přelité omáčkou, na čerstvém pečivu, s bramborami či bramborovou kaší, zkrátka jakkoli máte rádi klasické karbanátky nebo sekanou.

V jednodušší verzi se do směsi přidává strouhanka, chcete-li však dosáhnout nadýchanějších a vláčnějších frikadel, použijte místo ní starší rohlík nebo chléb zbavený kůrky předem namočený v mléce.

Recept na frikadely ze směsi hovězího a vepřového masa

Mix mletého hovězího a vepřového masa obsahuje vyvážený poměr tuku důležitý nejen proto, aby frikadely nebyly příliš suché, ale hraje také podstatnou roli v chuti, kterou tuk podporuje.

Chystáte-li se podávat tyto mini karbanátky s přílohou, bude vám na přípravu pro 4 osoby stačit 600 g masa (mix hovězího a vepřového v poměru přibližně 1:1). Dále budete na frikadely potřebovat 1 větší cibuli, 1 vejce, 3-4 lžíce strouhanky (nebo 1 rohlík namočený v mléce a vymačkaný), 1 lžíci hladkolisté petrželky, ½ lžičky soli, ¼ lžičky pepře, ½ lžičky sladké papriky, ½ lžičky majoránky, špetku muškátového oříšku a olej na smažení.

Pro pikantnější chuť můžete do směsi přidat 1 lžičku dijonské hořčice a podle chuti také prolisovaný česnek. Jak na to?

Cibuli a petrželku nakrájejte nadrobno. Všechny ingredience jednoduše smíchejte a směs nechte asi 10 minut odstát, aby se chutě propojily. Rukama namočenýma ve studené vodě tvarujte malé silnější placičky, každá by měla vážit max. 60 g. Olej na pánvi nechte rozehřát a vložte do něj frikadely tak, aby měly kolem sebe trochu volného prostoru. Teplo se tak rovnoměrně rozloží a placičky se nezačnou dusit, ale budou se opékat. Při vyšší teplotě smažte z každé strany asi 5 minut do tmavší barvy.

Hotové frikadely odkládejte na papírový ubrousek, který vysaje přebytečný tuk. Podávejte s vařenými bramborami, bramborovou kaší, čerstvým pečivem nebo zeleninovým salátem. Hodí se k nim například i podušený špenát nebo kapusta.

Tip: Dětem, které obvykle preferují drůbeží maso, můžete frikadely připravit z kuřecího nebo krůtího masa, které pomelete i s kousky tuku.

Zdroje informací:

daringgourmet.com: Authentic German Frikadellen/Danish Frikadeller
termcoord.eu: I·ATE – Frikadeller
emmikochteinfach.de: Klassische Frikadellen Rezept

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více