Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mleté masové kuličky v rajčatové omáčce: Prorostlejší maso dodá šťavnatost, typickou chuť omáčce pak špetka skořice
Zdroj: Toprecepty, recepty73

Rajčatová či rajská omáčka neodmyslitelně patří k pozdnímu létu. Nemusíme ji ale podávat jen s vařeným hovězím nebo s plněnými paprikami. Výborná je také rajská omáčka s kuličkami z mletého masa.

Proč vyzkoušet masové kuličky do rajčatové omáčky

Rajčata hezky dozrávají a vy nevíte, co s nimi? Tato klasika nikdy nezklame. Rajčatová omáčka. Většinou se připravuje s plátkem hovězího masa nebo s plněnými paprikami. Stejně skvělé jsou i masové kuličky. Nejsou těžké na přípravu a navíc většinu ingrediencí nejspíš budete mít doma. 

Co patří do masových kuliček

Při přípravě tohoto jídla můžete věnovat speciální pozornost jak masovým kuličkám, tak i rajčatové omáčce. 

Masové kuličky připravujeme z mletého masa, ideálně hovězího a vepřového, v poměru půl na půl. Nejlepší je si maso nechat umlít v řeznictví a pak si ho dochutit. Hodí se  maso prorostlé šlachami a blánami, kuličky budou výborně chutnat a budou i šťavnaté. Nakoupit můžeme kližku, krk, plec, případně část bůčku, která nemá tolik tuku.

Připravte si: 750 g mletého masa, 2 vejce, mletý pepř, sůl, strouhanku (dle potřeby).

Jak přichystat masové kuličky

Mleté maso dejte do mísy, osolte ho, opepřete, rozklepněte k němu vejce, přidejte trochu strouhanky a dobře promíchejte. Strouhanky dejte jen tolik, aby po spojení šly vytvářet nelepivé kuličky. Kuličky pak osmažte ve vrstvičce horkého oleje a odložte je stranou. Kuličky můžete i dát na plech vyložený pečicím papírem a péct v troubě předehřáté na 200 °C dozlatova, trvá to asi 15-20 minut. 

Jak připravit rajčatové pyré

Když připravujeme rajčatovou omáčku, potřebujeme rajčatové pyré nebo protlak. Rajčatové pyré můžeme připravit i doma, a není složité, jen trochu časově náročné. Když už ho ale chystáme, vyplatí se ho připravit více. Potřebujeme rajčata, sůl a česnek (pečený nebo čerstvý). 

Co dát do rajčatové omáčky

Na rajčatovou omáčku potřebujete: 2 cibule, 200 g rajčatového protlaku, 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 1 špetku mleté skořice a cukr (obojí podle chuti), sůl a olej. Na zahuštění: 150 ml vody, asi 2 lžíce hladké mouky.

Rajčata

Rajčata chutnají skvěle v omáčkách, na pizze, na těstovinách, zapečená s masem a se sýrem, ale třeba i syrová - například italská dobrota caprese z rajčat, mozarelly, balzamica a bazalky je toho…

Jak udělat rajčatovou omáčku

Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Do hrnce dejte olej a nechte ho rozehřát. Pak přidejte cibulku a nechte ji opéct do nazlátlé barvy. Přidejte rajčatový protlak,  krátce restujte, přilijte trochu vody a zamíchejte. Vložte bobkový list a nové koření a trochu vody a nechte projít varem. Připravte záklechtku z vody a hladké mouky a tu nalejte do omáčky, aby se zahustila. Vařte ještě 20 minut. Pak vložte do omáčky masové kuličky a nechte je provařit. Dochuťte solí, cukrem a skořicí. 

Co se hodí k masovým kuličkám v rajčatové omáčce

K tomuto jídlu se často podávají těstoviny (ideálně špagety), výborně se ale také hodí rýže. Navrch můžete rajčatovou omáčku ještě ozdobit svěže zelenými lístky bazalky. 

Náš tip: Vyzkoušejte masové koule v rajské omáčce podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více