Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Norsko na talíři: Norové si pochutnávají na rybách, zvěřině nebo speciální sladké kaši
Zdroj: Pixabay, petrovhey

Norsko je královstvím ryb. Tradiční jídlo se i proto v mnoha ohledech liší od většiny kontinentální Evropy. Klade větší důraz na ryby a zvěřinu – a maso z ryb i zvěřinu se Norové naučili připravovat opravdu excelentně a na mnoho způsobů.

Ryby…

Globalizace sice přinesla na norské stoly mnoho pokrmů ze světa. Pizza a sushi se možná staly v Oslu stejně oblíbenými jako sušená treska, ale tradice v norské kuchyni stále žije. Dlouhé norské pobřeží vždy poskytovalo hojnost čerstvých ryb, z nichž se většina se stejně jako maso sušila, aby si norské rodiny udělaly zásoby na dlouhé zimy. Ryby hrají v norské kuchyni a kultuře významnou roli. Po staletí byla sušená treska největším norským vývozním artiklem. Dnes je to čerstvý losos a treska atlantská. Ryby Norové vaří, pečou, melou do pudinků, nákypů a paštik, připravují z nich vydatné polévky a ryby všeho druhu jsou součástí studených pokrmů.

…zvěřina a jehněčí

Sob, los, jelen a tetřev jsou oblíbená zvěřina, která se v norských restauracích podává stejně často jako doma. Sobí maso je chuťově podobné jelenímu, jen má hrubší strukturu. Připravuje se často pečené s houbami nebo v pepřové omáčce. Z různých druhů masa se připravuje hustý  a vydatný guláš lapskaus. V norském jídelníčku zaujímá významné místo také jehněčí maso.

Pečené skopové se zelím, fårikål, je norské národní jídlo, a fenalår, pokrm z pomalu sušené jehněčí kýty, získal status chráněného zeměpisného označení. Kvůli dlouhým zimám se v Norsku potraviny jako treska a jehněčí maso nekonzervovaly jen pro potěšení, ale byla to nutnost. Ryby a maso se v Norsku stále konzervují, i když ne ze stejných důvodů jako kdysi.

Populární rybí kuličky

Najdete je téměř v každé domácnosti i na jídelních lístcích místních restaurací. Jsou trochu podobné těm masovým z fastfoodu švédských obchodních domů s nábytkem. Obvykle se vyrábějí z mletého rybího masa, mouky, mléka a vajec a podávají v bílé smetanové omáčce s vařenými bramborami a zeleninou. Přidávají se také jako zavářka do polévek. Norské polévky se připravují z čerstvých ryb, korýšů, kořenové zeleniny a bylinek. Často v nich najdete i krevety. Fiskesuppe, tedy rybí polévka, se servíruje jako předkrm s čerstvým chlebem.

Kaše rømmegrøt

Milovníci tradičních jídel si jistě pochutnají na rømmegrøt, klasické norské kaši, která se připravuje z plnotučného mléka, pšeničné mouky, smetany, másla, skořice, cukru a soli. Je to sytý a sladký norský pokrm, který se často podává s uzeným masem nebo jako jednoduché jídlo se sušenkami a sklenicí mléka. Rømme v norštině znamená "zakysaná smetana", zatímco grøt znamená "kaše".

Na přípravu této kaše potřebujete: 200 ml husté smetany ke šlehání, 1 šálek polohrubé mouky, 3 hrnky plnotučného mléka, 1/2 šálku cukru, špetku soli, skořici, muškátový oříšek, cukr a rozpuštěné máslo na podávání. Jak na to? Smetanu ke šlehání zahřívejte v konvici s těžkým dnem na mírném ohni, dokud nezačne vřít. Po lžících zašlehejte asi polovinu mouky.

Snažte se vyšlehat všechny hrudky mouky. Jak se směs vaří, začne se z ní oddělovat máslo. Toto máslo nalijte do misky a použijte, až budete chtít kaši podávat. Vmíchejte zbývající mouku. Pomalu zašlehejte teplé mléko. Vyšlehejte zbylé hrudky mouky tak, aby byla směs hladká. Přidejte cukr a vařte několik minut, dokud kaše nezhoustne. Podávejte posypanou skořicí, cukrem a rozpuštěným máslem.

Zdroje informací:
kniha Libuše Vlachová: Co chutná v Evropě
willflyforfood.net: Norwegian Food: 25 Traditional Dishes to Look For in Norway
https://www.cheaprecipeblog.com/

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více