Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Máte rádi sušené ovoce? V tom případě vás určitě nadchnou i ovocné kůže. Název zní možná zvláštně, jde však o obyčejné sušené ovocné plátky. Teď na podzim je můžete připravit z jablek nebo z hrušek a když přidáte třeba skořici, získáte vynikající pochoutku, na níž si můžete pochutnávat úplně bez výčitek. 

Kůže, plátky nebo plaveš

Ovocné kůže neboli sušené ovocné plátky jsou v poslední době oblíbenou pochutinou, kterou často seženete v prodejnách se zdravou výživou nebo ve farmářských obchodech. Někde se nazývají prostě a jednoduše ovocné pláty, někdy se jim říká ovocný lavaš podle podobnosti s tradičním arménským chlebem, jenž má podobu tenkých placek. Podávají se pak buď rovnou v plátech nebo stočené do trubiček.

Na kůže se chodí jakékoliv ovoce

Pochoutka se dá připravit z jakéhokoliv ovoce, jehož je zrovna sezona. V létě do nich využijete jahody, maliny, borůvky nebo meruňky, na podzim zase jablka, švestky, hrušky nebo třeba netradičně kdoule. Je to ideální řešení, jak nápaditě naložit s přebytečnou ovocnou úrodou a přeměnit ji v trvanlivou sladkost.

Nejlepší kůže ovšem získáte, když ovoce nakombinujete, a to nejlépe tak, že kyselejší druhy doplníte sladkými, třeba rybíz jablky. Nakonec je ještě můžete ochutit třeba vanilkou, skořicí, badyánem nebo perníkovým kořením. Kůže získáte jednoduše tak, že ovoce rozmixujete na pyré, pak je rozetřete na tenký plát, který pak vysušíte. 

Zdravá sladkost

Ovocné kůže jsou ideální pochutinou, když vás honí mlsná na něco sladkého, ale vy nechcete moc hřešit. Jsou totiž plné vlákniny, vitaminů a dalších živin z ovoce, které do nich použijete. Chcete-li zvýšit jejich výživovou hodnotu, můžete do nich přidat ještě nasekané oříšky nebo různá semínka.

Ovocné kůže jsou přirozeně sladké díky ovoci, pokud ale použijete nějaké hodně kyselé ovoce, můžete přidat do směsi i trochu cukru nebo nějakého rostlinného sirupu. Třeba ten javorový dodá kůžím i zajímavější příchuť. K oslazení kůží se hodí i rozinky nebo třeba datle.

Do dezertů i do salátů

Ovocné kůže jsou vynikající nejen samotné, ale můžete je využít třeba i k ozdobě ovocných kaší, ochutí jogurt s vločkami, můžete je použít i do různých dezertů, na ozdobu dortů, ale třeba i do zeleninových salátů místo normálního sušeného ovoce

Jak na ovocné kůže?

Pokud vám tato zdravá ovocná pochoutka chutná, poměrně snadno ji uděláte doma. Potřebujete jen výkonný mixér, pokud by vám ve směsi zůstala semínka, můžete směs ještě propasírovat, a to tak, aby byla dokonale hladká. Pokud by byla příliš hustá, můžete do ní přidat trochu vody nebo sirupu.

Ovocné kůže se nejlépe dělají v sušičce na ovoce, ale klidně to zvládnete i v obyčejné troubě. Důležité je hlavně sušit při nízké teplotě kolem 40 °C, abyste nepřišli o vitaminy. Pustit se do toho můžete podle našeho videonávodu.

Budete potřebovat: jablka a hrušky, skořici podle chuti. 

  1. Jablka a hrušky omyjte, vykrojte jádřince, přidejte skořici a vše rozmixujte na pyré. Pokud by byla směs příliš kyselá, můžete ji dosladit medem.
  2. Pokud ovoce nejde rozmixovat, můžete přidat trochu vody. Čím více vody ale přidáte, tím se prodlouží doba sušení v troubě. Směs rozetřete na speciální podložku do sušičky, nebo na pečicí papír v tenké vrstvě cca 4 mm a sušte při teplotě 40-55 °C cca 5-8 hodin.
  3. Ovoce můžete sušit klidně i v troubě. V tom případě, nechte u trouby trochu pootevřená dvířka, aby mohla vlhkost unikat ven.
  4. Hotovou ovocnou kůži poté poznáte tak, že se nelepí na dotek, ale zůstává pružná. Navíc lze snadno oddělit od pečicího papíru. Kůže by se neměly ale lámat, to jsou už přesušené. Usušené kůže z podkladu opatrně sloupněte a nakrájejte na menší kusy. Ty pak můžete svinout do ruliček. Kůže skladujte v chladu a temnu. Ideální skladování je ve vzduchotěsné nádobě. 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více