

Zelný salát se sušeným ovocem
Suroviny
- 1/2 hlávky bílého zelí
- 2 mrkve
- 3 lžíce sušených brusinek
- 2 lžíce tmavých rozinek
- 2 lžíce žlutých rozinek
- 5 sušených meruněk
- 2 lžíce slunečnicových semínek
- 1 lžíce vinného nebo jablečného octa
- 1 lžíce oleje
- sůl
- cukr
Postup přípravy receptu
Zelí omyjeme, nakrouháme na tenké nudličky a rukou pomačkáme, aby zkřehlo.
Mrkev oloupeme a nahrubo nastrouháme, meruňky pokrájíme na kostičky, větší rozinky můžeme přepůlit.
Z oleje, octa, soli a cukru připravíme klasickou salátovou zálivku, kdo má rád, může místo octa použít citronovou šťávu.
Zálivku přidáme k salátu, důkladně promícháme, ještě jednou lehce promačkáme a necháme v chladu alespoň hodinu uležet.
Poznámka od kuchařky
Komu nedělá syrové zelí dobře, může ho po nakrouhání přelít vroucí vodou a nechat pod pokličkou pět minut odstát, případně i krátce povařit.
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.