Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí perníkové koření provoní celou kuchyň. Základem při jeho výrobě je skořice. Co dalšího potřebujete?
Zdroj: Pixabay

Perníkové koření můžeme koupit, ale tomu domácímu a čerstvě umletému se vůní nic nevyrovná. Navíc při vlastnoruční výrobě můžeme lépe ohlídat kvalitu vstupních surovin.

Doma vyrobené koření

Perníkové koření se postupem doby měnilo (od pepře název peprník=perník) a vyvíjelo i tím, jak se díky obchodu stávalo cizokrajné koření dostupnějším. Můžeme si ho sice koupit, ale zajímavější bude si jej vlastnoručně vyrobit. Pojďte to zkusit s námi.

Hlavní součást tvoří skořice a je jí v tomto koření největší díl. Dalšími důležitými (méně zastoupenými) druhy jsou hřebíček, zázvor, nové koření, badyán, anýz, kardamom. Můžete přidat i fenykl, koriandr, muškátový oříšek, pepř nebo vanilku.

V podstatě lze říct, že každý perníkář měl a má svůj tajný recept na složení perníkového koření.

Veřejné zdroje uvádějí

 2 díly skořice

1 díl hřebíčku

po ½ dílu ostatních jednotlivých druhů

Sladké pečivo tmavě hnědé barvy, jehož původní receptura se skládala z medu, mouky a pepře. Právě pepř dal vzniknout slovu perník, původně peprník. V dnešní době je typická směs skořice, hřebíčku,… Podívejte se na všechny perníčky.

Postup výroby

Celá koření roztlučeme v hmoždíři, pak umeleme v mlýnku na koření a přesejeme. Množství jednotlivých druhů se řídí čichem a chutí. Můžete experimentovat podle libosti, ale jednotlivé druhy přidávejte s citem, nic nesmí vyčnívat a přehlušit to ostatní, vše tvoří vzájemnou harmonii. Pokud chcete tvořit svoji osvědčenou kombinaci, pečlivě si množství jednotlivých druhů zapisujte, abyste se k ní mohli kdykoliv vrátit.

Některé buchty jsou doma tak oblíbené, že je zvládnete i se zavřenýma očima. A litý perník na plech, heboučký jako mech, patří k nim. Sám o sobě je velmi jednoduchý a rychlý, skládá se ze surovin,… Podívejte se na všechny perníky.

Koření je i léčivé

Možná vás překvapí, že perníkové koření působí i léčivě: pomáhá tělu s trávením a metabolismem, vůní navozuje dobrou náladu, dezinfikuje, uvolňuje dýchací cesty a zahřívá. Některé součásti jsou uznávanými afrodiziaky. Opatrnější buďte u muškátového oříšku, může vyvolávat alergii a ve větším množství je jedovatý.

Další využití koření

Pokud namelete koření větší množství, než momentálně potřebujete, můžete přebytky darovat nebo pečlivě uschovat v dobře uzavřené skleničce. Kořením můžete ochutit sušenky i jiné moučníky, obilné kaše, vyrobit z něj sirup na oblíbené perníčkové latté, použití v asijské kuchyni se nabízí též, povidlová ani rajská omáčka se bez něj neobejdou atd.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky