Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

ovocné rolky
Zdroj: Toprecepty, hosta

Nechcete děti ani sebe přecpávat sladkostmi ze supermarketů, ale někdy byste si rádi zamlsali? Hitem podzimu jsou ovocné plátky nebo trubičky. Jsou výborné a milují je nejen děti. Připravte si zatočené ovocné plátky ze zásob ovoce a hezky si zamlsejte.

Co je ovocná trubička

Čokolády, sušenky nebo lízátka děti sice milují, ale výživově jim tyhle potraviny nic nedají. Mají-li vaše ratolesti někdy chuť na něco sladkého, řešením je ovoce. Ovocné plátky nebo trubičky jsou momentálně docela populární a dětem chutnají. Možná zjistíte, že i pro vás jsou tou výbornou volbou na mlsání. Šťavnaté ovocné trubičky žvýkavostí mírně připomínají křížaly. Jde vlastně o sušené rozmixované ovoce s trochou medu, případně s kořením.

A jaké ovoce můžete využít? Plátky často bývají z jablek, hrušek, švestek, hodí se ale i jahody, maliny, ostružiny nebo meruňky. Můžete využít ovoce, které je právě v sezóně, ale také to, které jste si zamrazili. Ovoce můžete také nakombinovat s nastrouhanými vlašskými ořechy, případně s mandlemi. Chuťově zajímavá je také varianta se strouhaným kokosem. Ovocnou kombinaci můžete dochutit vanilkou, případně skořicí.

Jak si připravit ovocnou trubičku

Na trubičky budete potřebovat zhruba 3-4 hrnky ovoce a 1-2 lžíce medu (záleží na sladkosti ovoce). Připravte si plech a na něj rozložte pečicí papír. Ovoce omyjte, zbavte šťopek a "bubáků", případně jádřinců a pecek a rozmixujte s medem. Pokud bude ovoce hodně sladké, med případně přidávat nemusíte. Pyré by mělo být tak husté, aby ho mixér zvládl. Pokud bude hustší, tak zakápněte trochou vody. Výslednou směs rozetřete stěrkou po papíru. Vznikne slabá vrstva.

Troubu vyhřejte maximálně na 80-100 °C (nižší teploty jsou lepší) a ovocný plát pečte nebo spíše vysoušejte alespoň dvě hodiny. Může to trvat až 3 hodiny i déle, pokud zvolíte nižší teploty. To, že je plát hotový, poznáte podle toho, že nelepí. Hned rozřízněte teplé pláty i s papírem na pruhy a zarolujte. Po chvilce papír stáhněte.

Ovocnou trubičku si ještě můžete vytunit tím, že rozehřejete misičku kvalitní čokolády a oba konce trubiček, případně trubičku celou v ní namočíte. Po ztuhnutí čokolády skladujte v dobře uzavíratelné misce v chladu a suchu. Pokud budete chtít dávat trubičky na sebe, dejte mezi ně pečicí papír.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více